Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, το ενδεχόμενο διατάραξης του διεθνούς εμπορίου μετά τις αμερικανικές εκλογές και η δημοσιονομική πολιτική είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
«Οι γεωπολιτικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάλυσή μας. Για παράδειγμα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αντίκτυπο στις τιμές ενέργειας και οι επικείμενες εκλογές (στις ΗΠΑ) θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό (αν γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ και επιβάλει δασμούς) δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
«Αυτό είναι ένας λόγος που πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί στις αποφάσεις μας. Όταν είσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, γεμάτο αβεβαιότητα, για παράδειγμα λόγω γεωπολιτικών κινδύνων που δεν μπορείς να ελέγξεις, πρέπει να κάνεις πολύ προσεκτικά βήματα», πρόσθεσε.
Σημαντικό ότι τα επιτόκια θα μειώνονται
Ο ντε Γκίντος επανέλαβε το μήνυμα της ΕΚΤ για την πορεία μείωσης των επιτοκίων, λέγοντας ότι «είμαστε ξεκάθαροι ότι θα διατηρήσουμε ανοιχτές όλες τις επιλογές στις επόμενες συνεδριάσεις, τόσο αναφορικά με τον αριθμό των μειώσεων όσο και με το μέγεθος τους.
Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και τον αντίκτυπο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη συνολική ζήτηση είναι η μεσοπρόθεσμη πορεία, η οποία είναι προφανώς ενός κύκλου χαλάρωσης. Η διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ περίπλοκη και το σημαντικό μήνυμα είναι η μεσοπρόθεσμη πορεία», είπε.
Τεράστια αβεβαιότητα
Στέλνοντας ξανά την ανάγκη σύνεσης, ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι «έχουμε μειώσει τα επιτόκια και η διαδρομή της νομισματικής πολιτικής μας είναι πολύ ξεκάθαρη, αλλά υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη. Γι’ αυτό είναι αναγκαία μία σταδιακή προσέγγιση όσον αφορά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής».
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω», πρόσθεσε, ότι «τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Ο περισσότερος κόσμος κοιτάζει περισσότερο τα επίπεδα τιμών παρά τον πληθωρισμό, αλλά στο τέλος της ημέρας,, τα σημερινά επίπεδα τιμών είναι συνέπεια του πληθωρισμού στο παρελθόν. Δεν μπορούμε ακόμη να κηρύξουμε ότι νικήσαμε, αλλά έχουμε κάνει καλή πρόοδο. Και παρά την οικονομική επιβράδυνση, καταφέραμε έως τώρα να μειώσουμε τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουμε ύφεση στην Ευρωζώνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα