“Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά, που θα χαθούν από το εισόδημα των παραγωγών. Είναι θέμα επιβίωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γι’ αυτούς που ζουν από την ελαιοκαλλιέργεια. Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα”: Αυτό τόνισε στην “Ε” ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη Γιάννης Ασούρας, για τις σοβαρές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας από την παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, με βάση τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει σε ελαιώνες σε διάφορες περιοχές του νομού.
Ειδικότερα, ο κ. Ασούρας μας ενημέρωσε ότι “έχουμε κάνει ελέγχους σε περιοχές που έχουμε αιτήματα για ζημιές, αλλά και με δική μας πρωτοβουλία” και παρατήρησε πως “είναι έλεγχοι για να δούμε τη ζημιά σε επίπεδο νομού και να υπολογίσουμε την απώλεια εισοδήματος”.
Οπως μας είπε, γεωπόνοι έχουν πάει μετά από αιτήματα σε Βαλύρα, Καλογερόρραχη, περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος, Χώρα, Αμπελόφυτο, Μυρσινοχώρι, Μεταμόρφωση, στη Δημοτική Ενότητα Αυλώνος (Ελαία, Καλό Νερό, Καρυές), σε περιοχές της Κυπαρισσίας (Αρμενιούς, Φαρακλάδα, Σπηλιά). Την Παρασκευή, χθες θα πήγαιναν στην περιοχή των Γαργαλιάνων και τις επόμενες ημέρες στη Δημοτική Ενότητα Αετού.
Με δική τους πρωτοβουλία πήγαν σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, όπως στη Λευκοχώρα.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη επεσήμανε ότι “έχουμε διαπιστώσει μη αναστρέψιμη κατάσταση σε ελαιώνες ξερικούς, σε επικλινή εδάφη, σε υψώματα με ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καρπός έχει αφυδατωθεί εντελώς και έχει αρχίσει η πτώση του”. Και πρόσθεσε πως “κάπως πιο καλή είναι η κατάσταση σε ελαιώνες, όπου ο καρπός είναι αφυδατωμένος, χωρίς σάρκα που αντέχει. Αλλά τόσο μικρός που είναι, αναρωτιέσαι τι ποσότητα θα υπάρχει, πώς θα γεμίσει το σακί. Και δεν γνωρίζουμε τι απόδοση θα έχει ένας τέτοιος καρπός και την ποιοτική αναβάθμισή του (για παράδειγμα οι οσμές από τον πυρήνα), αφού δεν έχει σάρκα και έχει μόνο κουκούτσι”.
Ξεκαθάρισε πως “θα δούμε τι απόδοση θα έχει η μαυρολιά που έχει ξεκινήσει, αλλά και η κορωνέικη που θα ξεκινήσουν ή θα συνεχίσουν οι παραγωγοί στις ίδιες περιοχές”.
Συνεχίζοντας, επιβεβαίωσε ότι η ζημιά από την ξηρασία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και πως θα αναζητηθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οσον αφορά το εισόδημα που χάνεται, μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει και μια πρώτη έκθεση και τόνισε: “Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά, που θα χαθούν από το εισόδημα των παραγωγών. Είναι θέμα επιβίωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γι’ αυτούς που ζουν από την ελαιοκαλλιέργεια. Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα”.
Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι “έχει γίνει μια προεκτίμηση που στείλαμε στην κεντρική υπηρεσία. Εχει εικόνα της κατάστασης ο πρόεδρος, ο κ. Λυκουρέντζος που δείχνει ενδιαφέρον. Και να σημειώσουμε ότι οι αρδευόμενοι ελαιώνες είναι σε άριστη κατάσταση”.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΚΑ
Για τις ζημιές στα σύκα μας είπε ότι “ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, αποτυπώσαμε τη ζημιά και τα πορίσματα θα κοινοποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα”. Εξήγησε ότι στη συκοκαλλιέργεια “υπάρχει συνδυασμός αιτίων της ζημιάς, δεν είναι μόνο η ξηρασία και ο καύσωνας. Στα πιο δροσερά κτήματα η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη. Σε ορισμένους συκεώνες, όμως, υπάρχει μεγάλη απώλεια, 70% με 80%, ανάλογα και με το ανάγλυφο και τη σύσταση του εδάφους”.
Και καταλήγοντας επιβεβαίωσε ότι “πλέον και τα σύκα θέλουν πότισμα. Οχι κοντά στην ωρίμανση, αλλά το Μάιο και τον Ιούνιο”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα