Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 18/11, Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ

Ο Μίμης Πιερράκος ήταν από τους καλούς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού· από εκείνους που τους έβλεπαν να παίζουν τότε κι έλεγαν- όσοι ξέρανε- παίρνοντας ύφος περισπούδαστο: «θα φθάσει μακριά αυτό το παιδί»…
Και εκείνο το παιδί, έφθασε πράγματι τόσο μακριά που δεν είχε πια γυρισμό: στα 34 χρόνια του σκοτώθηκε στη Διποταμιά της Βορείου Ηπείρου πολεμώντας τους εισβολείς Ιταλούς.
Ο Μίμης Πιερράκος ήταν επιθετικός, διεθνής, που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και της Ανόρθωσης Αμμοχώστου· είχε γεννηθεί στο Γύθειο το 1906 και άρχισε την ποδοσφαιρική πορεία του από την Ένωση Αμπελοκήπων, όπου εντοπίστηκε- στα 17 του- από ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Ο Πιερράκος «έδεσε» στον ΠΑΟ, αγωνίστηκε με συμπαίκτες θρύλους όπως ο Αντώνης Μηγιάκης κι ο Άγγελος Μεσσάρης, κατέκτησε επτά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών, ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών το 1930 και το ένα Κύπελλο Ελλάδος το 1940. Πριν από αυτά, το 1933, ο Πιερράκος είχε μετοικίσει στην Κύπρο όπου είχε χρηματίσει επί τρία χρόνια προπονητής και παίκτης της Ανόρθωσης Αμμοχώστου.
Ο Μίμης Πιερράκος αγωνίστηκε σε τέσσερα ματς με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας (από το 1931 ως το 1933) και πέτυχε γκολ σε αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας για το 3ο Βαλκανικό Κύπελλο Εθνών Ποδοσφαίρου. Να σημειώσουμε ότι ο Πιερράκος ήταν μέλος της 11άδας του Παναθηναϊκού (και σκόρερ) που συνέτριψε τον Ολυμπιακό 8-2 το 1930 και είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος του ’40, ο Μίμης Πιερράκος κατετάγη ως εθελοντής και βρέθηκε στην περιοχή Διποταμιά της Βορείου Ηπείρου με την ειδικότητα του ασυρματιστή. Να σημειωθεί εδώ ότι η οικογένεια Πιερράκου είχε χάσει ένα γιο από πτώση πολεμικού αεροπλάνου και τον πατέρα που δεν άντεξε την απώλεια.

Η ομάδα-θρύλος του 1930. 

Ο Πιερράκος εικονίζεται πρώτος καθιστός από αριστερά πλάι στον Άγγελο Μεσσάρη.Μια μέρα σαν σήμερα, πρωί της 18ης Νοεμβρίου του 1940, ο Πιερράκος καμάρωνε που είχε συλλάβει έναν ιταλό πιλότο βομβαρδιστικού που είχε εγκαταλείψει το αεροσκάφος του και είχε πέσει με αλεξίπτωτο. Εκεί προς το μεσημέρι, γράφοντας γράμμα στον αδελφό του, τον επίσης παίκτη του Παναθηναϊκού, Στέφανο, ένα θραύσμα οβίδας του ιταλικού πυροβολικού του έκοψε το νήμα της ζωής· δεν είχε κλείσει ούτε 18 ώρες από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Μέτωπο.
Ο Μίμης Πιερράκος θάφτηκε σε κοιμητήριο στα αλβανικά βουνά, όπου εντοπίστηκε από τον αδελφό του το 1950. Τα οστά του Πιερράκου μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Ζωγράφου. Κατά την ταφή σκορπίστηκε στο μνήμα του Μίμη χώμα από τον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Στο γράμμα που δεν απόσωσε ο Μίμης Πιερράκος και που δεν πρόλαβε να στείλει στους δικούς του, έγραφε: «Από το ένα αεροπλάνο γλύτωσαν τρεις με αλεξίπτωτο. Τον έναν εξ αυτών τον έπιασα εγώ. Είχε πέσει 5 χιλιόμετρα μακρυά μας. Αν έβλεπε το τρέξιμό μου ο Σίμισεκ (σ.σ. προπονητής της Εθνικής ομάδας στίβου) σίγουρα θα με έβαζε στην εθνική για τα 5.000μ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα