Σελίδες

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Λαμπρόπουλο για εργάτες γης

Για τις συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο αναφορικά με τη μετανάστευση εργατών στην Ελλάδα ενημερώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου για τους εργάτες γης.
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου: «Στις 9 Φεβρουαρίου 2022 υπεγράφη στη Dhaka (Bangladesh), μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές το «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα», το οποίο κυρώθηκε με τον ν. 4959/2022 (Α' 144). Για τον καθορισμό των διαδικασιών εφαρμογής του Μνημονίου εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 716659/2022 (Β΄ 6271) κοινή υπουργική απόφαση.
Η διαδικασία ρύθμισης του καθεστώτος νόμιμης διαμονής σε ήδη διαμένοντες στην Ελλάδα, ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου 2023, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ήταν διαθέσιμη έως το τέλος του 2023, ενώ προσφάτως ξεκίνησε και η διαδικασία νέων εισόδων εποχικών εργαζομένων (4.000 θέσεις ετησίως) με την ενεργοποίηση εξωτερικού παρόχου στη Dhaka.
Όσον αφορά στους πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις της διμερούς Συμφωνίας παρατίθενται τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία Χορηγήσεις αδειών διαμονής 6.193, ανακλήσεις αδειών διαμονής 22, απορρίψεις 1.716, μη εξέταση αιτήματος 519, ακύρωση προς επανέκδοση 28, εκκρεμείς αιτήσεις 2.264
Επιπρόσθετα, στις 22 Νοεμβρίου 2022 υπεγράφη στο Κάιρο η Διμερής Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα μεταξύ του τότε Αν. Υπουργού Εξωτερικών και του Αιγυπτίου ομολόγου του, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 5009/2023 (Α’ 7) στις 16/1/2023 και ετέθη σε ισχύ στις 24/1/2023.
Στο πλαίσιο της ως άνω Συμφωνίας, η διαδικασία εισδοχής των Αιγυπτίων εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
Η αιγυπτιακή πλευρά προβαίνει σε επιλογή Αιγυπτίων πολιτών και προετοιμάζει πίνακα (βάση δεδομένων) που περιλαμβάνει τη δεξαμενή προτεινόμενων υποψηφίων εργατών γης.
Η εν θέματι βάση δεδομένων διαβιβάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και είναι διαθέσιμη, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΜΑ, στους ενδιαφερόμενους εργοδότες.
Ο εργοδότης επιλέγει τους υποψηφίους εργάτες γης και, αφού επικοινωνήσει μαζί τους, υποβάλλει αίτημα μετάκλησής τους στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκδίδει απόφαση έγκρισης της μετάκλησης, την οποία διαβιβάζει στο ελληνικό προξενείο και τον εργοδότη. Το ελληνικό προξενείο ξεκινά τη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης της θεώρησης εισόδου.
Η ελληνική προξενική Αρχή εκδίδει απόφαση. Εφόσον χορηγηθεί η εθνική θεώρηση εισόδου ο Αιγύπτιος πολίτης εισέρχεται στην Ελλάδα και ξεκινά να εργάζεται. Εάν το επιθυμεί, πριν τη λήξη ισχύος της θεώρησης εισόδου, κάνει αίτηση για την έκδοση της "Πενταετούς άδειας διαμονής για εποχική εργασία".
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής νόμιμης μετανάστευσης, έχει προχωρήσει στην επεξεργασία, με τους συναρμόδιους φορείς, διμερών συμφωνιών με την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Μολδαβία, την Αρμενία, τη Γεωργία και τις Φιλιππίνες. Με τις δύο πρώτες χώρες βρισκόμαστε σε διαδικασία διαβουλεύσεων. Υπογραμμίζεται ότι η φύση των διμερών συμφωνιών προϋποθέτει τη συμφωνία και των δύο μερών. Συνεπώς, η ολοκλήρωση και σύναψή τους δεν εξαρτάται μόνο από την Ελληνική πλευρά.
Τέλος, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εξετάζει την αναμόρφωση της διαδικασίας μετάκλησης με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εποχική απασχόληση και εξαρτημένη εργασία.
Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στα οποία διαβιβάζεται το παρόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα