Σελίδες

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Σαν σήμερα 11/4, Τον είπαν Πατέρα της Ελληνικής Δημοσιογραφίας, αλλά ήταν απλώς δημοσιογράφος!

Τον είπαν Πατέρα της Ελληνικής Δημοσιογραφίας· ήταν απλώς δημοσιογράφος! Ανεβαίνοντας την οδό «Σταδίου», δεξιά πριν φθάσουμε στην πλατεία Συντάγματος, θα συναντήσουμε την πλατεία Κλαυθμώνος με το επιβλητικό μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης.
Στο βάθος της πλατείας, ανάμεσα σε δένδρα και σε σκηνές αστέγων, υπάρχει, χαμένη πια και παθημένη από τους καιρούς και τους ανθρώπους, μια ταπεινή προτομή- έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου- που μοιάζει με βωμό: «Βλάσης Γαβριηλίδης 1848-1920» είναι χαραγμένα στο μάρμαρο και δίχως σκέψη: περισσότερους μετράς αυτούς που δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο Βλάσης Γαβριηλίδης από εκείνους που θα σου απαντήσουν: «Ο πατέρας της ελληνικής δημοσιογραφίας»!Ο Βλάσης Γαβριηλίδης, που πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 11 Απριλίου του 1920, ήταν δημοσιογράφος και εκδότης, από εκείνους- τους λίγους- που ανιδιοτελώς και απερίσπαστα δημοσίευαν τις ιδέες και τα πιστεύω τους, δίχως να εξαρτώνται από φίλους και ημέτερους!
Ο Γαβριηλίδης (γεννήθηκε στην Ανατολική Θράκη) ήταν προσωπικός φίλος του Χαριλάου Τρικούπη, αλλά εκείνη η φιλία δεν στάθηκε εμπόδιο στο να τον πολεμήσει, όταν έκρινε πως έπρεπε· στάθηκε αρωγός του βασιλιά Γεώργιου Α’, αλλά όταν ανέτειλε το λαμπερό άστρο του Ελευθέριου Βενιζέλου ακολούθησε το φως του. Ο Γαβριηλίδης δέχτηκε επιθέσεις, όταν η «Ακρόπολις», η εφημερίδα την οποία εξέδωσε, δημοσίευσε Ευαγγέλια μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα, της οποίας ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής!
Από φιλοβασιλικός μετεβλήθει σε δημοκρατικό κι έπειτα σε σοσιαλιστή· ο Γαβριηλίδης ήταν- κυρίως- επαναστάτης δίχως πολιτικές παρωπίδες!

Δημοσιογράφος!

Ο Γαβριηλίδης, το 1878, εξέδωσε μαζί με τον παλαιό συνεργάτη του Κλεάνθη Τριαντάφυλλο την πολιτικοσατιρική εφημερίδα «Ραμπαγάς» και το 1880 την αναλόγου περιεχομένου περιοδικό «Μη Χάνεσαι»· το 1883 μετέτρεψε το περιοδικό στην καθημερινή- ιστορική πλέον- εφημερίδα «Ακρόπολις».
Τα Γραφεία της «Ακρόπολις» πλήρωσαν τις ριζοσπαστικές ιδέες του Γαβριηλίδη το 1894 από μαινόμενους αξιωματικούς της Φρουράς Αθηνών και επτά χρόνια μετά από φοιτητές που αντέδρασαν στη δημοσίευση Ευαγγελίων στη δημοτική! Ο Γαβριηλίδης συνελήφθη το 1904, επειδή έβαλλε κατά του βασιλιά μέσα από τις στήλες της «Ακροπόλεως», και διώχθηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού.
Ο Βλάσης Γαβριηλίδης, διαγνώστηκε με καρκίνο το καλοκαίρι του 1919· απεβίωσε τα μεσάνυχτα της 11ης προς τη 12η Απριλίου του 1920 μέσα στα Γραφεία της «Ακρόπολις», που βρίσκονταν τότε στο κέντρο της Αθήνας. Τον είπαν πρύτανη και πατέρα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ο Γαβριηλίδης ήταν απλώς δημοσιογράφος κι’ όχι έρπων λακές της Εξουσίας, όπως θα έπρεπε να είναι οποιοσδήποτε ασκεί το επάγγελμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα