Σελίδες

Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

Κι όμως υπάρχουν αυγά που ρίχνουν την χοληστερίνη: Νέα μελέτη

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν προτείνει τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών, λόγω του φόβου ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Ωστόσο, όλο και περισσότερες πρόσφατες μελέτες διαψεύδουν αυτήν την υπόθεση.
Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 12 αυγών την εβδομάδα δεν προκάλεσε αύξηση στα επίπεδα χοληστερίνης σε σύγκριση με όσους απέφευγαν εντελώς τα αυγά.
«Η κατανάλωση 12 αυγών την εβδομάδα δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χοληστερίνη τους», δήλωσε η Δρ. Nina Nouhravesh, κύρια συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.
Η μελέτη περιελάμβανε 140 άτομα που έπασχαν από καρδιοπάθεια ή είχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτής. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, μία από τις οποίες κλήθηκε να καταναλώνει τουλάχιστον 12 αυγά την εβδομάδα, ενώ η άλλη λιγότερα από δύο αυγά.
Κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών παρακολούθησης, δεν εντοπίστηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή υγεία στην ομάδα που κατανάλωνε τακτικά αυγά. Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ενδείξεις ωφέλιμων αποτελεσμάτων για την υγεία.
Επιπλέον, στην ομάδα που κατανάλωνε αυγά παρατηρήθηκε βελτίωση στην ινσουλινοαντίσταση. Ιδίως σε συμμετέχοντες άνω των 65 ετών, σημειώθηκε αύξηση των επιπέδων της HDL (καλής) χοληστερίνης και μείωση της LDL (κακής) χοληστερίνης.
Η Nouhravesh εξήγησε ότι τα αυγά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ενισχυμένα, με την έννοια όρι περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, βιταμίνες D, B και E, και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα κοινά αυγά.
«Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του είδους της τροφής που δίνεται στις κότες. Τα ενισχυμένα αυγά διατίθενται ευρέως στα σούπερ μάρκετ, αν και είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα, πρόσθεσε η Nouhravesh.
Σύμφωνα με τον Δρ. James O’Keefe από το Saint Luke’s Mid America Heart Institute στο Κάνσας Σίτι του Μισούρι, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμβαδίζουν με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.
«Το αυγό δεν είναι εγκληματίας. Είναι μια πηγή υγιεινής πρωτεΐνης και λοιπών θρεπτικών στοιχείων, που μπορείτε να απολαμβάνετε σε λογική ποσότητα», δήλωσε ο O’Keefe.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι ειδικοί δεν διστάζουν να αλλάξουν άποψη όταν νέα δεδομένα αποδεικνύονται πιο ακριβή: «Η επιστήμη περηφανεύεται για την ικανότητά της να αλλάζει γνώμη. Η παλιά σύσταση αποδείχθηκε λανθασμένη, και δεν ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε. Στηριζόταν σε ανεπαρκή στοιχεία», είπε ο O’Keefe.
Μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020 έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μάλιστα, μελέτες του 2019 δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Το σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχει κανείς είναι το συνοδευτικό φαγητό με τα αυγά. Για παράδειγμα, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον ή τα λουκάνικα, τα οποία είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, συχνά αποφεύγονται από καρδιολόγους.
Η διατροφολόγος Natalie Total δήλωσε ότι τα αυγά περιέχουν οκτώ απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και είναι από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για τη λειτουργία του ήπατος, του εγκεφάλου, των μυών, καθώς και για τον μεταβολισμό και τη δομή της κυτταρικής μεμβράνης.
Σύμφωνα με τον O’Keefe, η πρωτεΐνη στα αυγά βοηθά στον περιορισμό της πείνας και στην αποφυγή υπερκατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως τα ντόνατς ή τα ζαχαρούχα ποτά. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για τους ηλικιωμένους ώστε να διατηρούν τη μυϊκή τους μάζα.
«Δύο αυγά την ημέρα έξι μέρες την εβδομάδα είναι ένας λογικός αριθμός», είπε.
Ο O’Keefe παραδέχεται ότι του αρέσουν τα αυγά και ότι τρώει τουλάχιστον 14 αυγά την εβδομάδα, αν και πετάει τον μισό κρόκο λόγω της περιεκτικότητάς του σε χοληστερίνη.
«Αν έχετε διαβήτη ή καρδιοπάθεια, περιορίστε την κατανάλωση κρόκων σε πέντε την εβδομάδα, αλλά τα ασπράδια μπορείτε να τα καταναλώνετε όσο θέλετε», είπε.
Ωστόσο, σε αυτήν την πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν ολόκληρα αυγά, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξε αρνητική επίδραση στη χοληστερίνη, ακόμη και με κατανάλωση 12 ενισχυμένων αυγών την εβδομάδα.   Πηγή: voi.id

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα