Σελίδες

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Σε αναμονή για τα επιτόκια ....


Το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο στις 352 μονάδες λόγω της ασάφειας ως προς τους όρους του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο. Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με συνέντευξή του στην " Ημερησία" του Σαββάτου, τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην βιαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες. Την Μ. Πέμπτη το Διεθνές νομισματικό ταμείο διέψευσε δημοσιεύματα περί "έκτακτης συνόδου του ΔΝΤ για την Ελλάδα".

Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου
Μια εβδομάδα έχει περάσει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών με τις αγορές να παραμένουν επιφυλακτικές όπως αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των spreads.

Από 333 μονάδες τη Μεγάλη Τρίτη στις 349 την Μεγάλη Τετάρτη έως τις 352 τη Μεγάλη Πέμπτη για να υποχωρήσει αργότερα στις 344.

"Οι αγορές έχουν κανόνες. Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι τα επιτόκια θα πέσουν άμεσα", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Τα υψηλά σπρεντ αντανακλούν την ανασφάλεια που δημιουργεί στους επενδυτές το υψηλό χρέος και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας", τονίζει στην "Ημερήσια" ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και να βάλει τέλος στην ατιμωρησία.

Προαναγγέλλει ακόμα ότι μετά το Πάσχα προτεραιότητα θα δοθεί στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

"Τα SPREAD είναι σε ένα διαρκές …SPRINT. Όσο κινούνται πάνω απ’ τις διακόσιες μονάδες υπάρχει επισφάλεια. Όσον αφορά στην υποβάθμιση των τραπεζών, η πρότασή μας είναι η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ» να μαζέψει το «Βατερλώ» με τη τουρκική τράπεζα «FINANSBANK» και να μεριμνήσει για την αφομοίωση σοβαρών τραπεζικών ιδρυμάτων που απειλούνται από την κρίση", επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

"Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για τη μεγάλη νίκη των Βρυξελλών. Τα πράγματα όμως μιλούν από μόνα τους. Τα spreads τραβάνε την ανηφόρα, οι ελληνικές τράπεζες υποβαθμίζονται, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία φουντώνει, το ασφαλιστικό σύστημα διαλύεται και η πλειοψηφία της κοινωνίας γίνεται φτωχότερη", σχολίασε ο Συνασπισμός.



Διαψεύδει το ΔΝΤ
Με το τοπίο να μένει θολό γύρω από τον ακριβή ρόλο του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, πραγματοποιείται η συνεδρίαση των γενικών διευθυντών προκειμένου να συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Την Μ. Πέμπτη το Διεθνές νομισματικό ταμείο διέψευσε δημοσιεύματα περί "έκτακτης συνόδου του ΔΝΤ για την Ελλάδα".

Με επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην έδρα του στην Ουάσιγκτον είναι "μια προγραμματισμένη ανεπίσημη συνάντηση για την ενημέρωση του εκτελεστικού συμβουλίου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα".

"Τέτοιου είδους ανεπίσημες συναντήσεις του εκτελεστικού συμβουλίου είναι κοινή πρακτική", καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Ήδη, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ για τη διευθέτηση των λεπτομερειών του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, αν χρειαστεί.

Σημειώνεται τέλος ότι το θέμα του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και στη συνάντηση που θα έχουν Λονδίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.


Επιφυλάξεις Τρισέ για τους οίκους αξιολόγησης

Επιφυλάξεις ως προς τις δραστηριότητες των οίκων αξιολόγησης εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

"Τα γεγονότα μετά την εκδήλωση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Αύγουστο του 2007 κατέδειξαν ότι υπήρξαν ανεπάρκειες σε σχέση με τις δραστηριότητες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας εκ μέρους των εν λόγω οργανισμών, γεγονός που υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των αγορών", τόνισε.

Όπως επισημαίνει ο βαθμός πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι το μόνο κριτήριο το οποίο λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές.

Αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει η PIMCO, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund ομολόγων στον κόσμο, το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του διεθνούς χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management Co, Σκοτ Μέιδερ, σε δηλώσεις του τη Μ.Πέμπτη, είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανακοίνωσαν το ύψος της οικονομικής στήριξης που θα διαθέσουν στην Ελλάδα, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στην αγορά.

Χρηματιστήριο και spread
Άνοδο κατά 1,33% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διαμορφώθηκε στις 2.095,02 μονάδες με τον τζίρο στα 102.112.965 ευρώ. Το σπρεντ δεκαετούς ομολόγου κινείται και πάλι σε υψηλά επίπεδα γύρω στις 350 μονάδες βάσης.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα