Σελίδες

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κινδυνεύουμε όλοι από την κρίση;

Πήρα τους δρόμους παγανιά και ρωτούσα τους γνωστούς, που είχαν μια ιδέα παραπάνω από εμένα στα οικονομικά δρώμενα, για όλα τούτα που συμβαίνουν.
Ήθελα να ακούσω από δικούς μου ανθρώπους με λόγια απλά, τι γίνεται και τι πρόκειται να συμβεί. Πως αυτοί βλέπουν τα πράγματα. Τι πρέπει να κάνω εγώ.
Κινδυνεύουν τα λεφτά που έχω στην τράπεζα; Είναι κατάλληλη εποχή να αγοράσω μετοχές; Ή μήπως πρέπει να αγοράσω ακίνητο; Να πάρω καινούργιο δάνειο ή να αποπληρώσω το παλιό; Να χαίρομαι που εμένα δεν με έχει πιάσει ακόμα η κρίση; Ακόμα περισσότερο να χειροκροτήσω όλους αυτούς που επιτέλους προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη στο κράτος ή να συμπάσχω με τον θρήνο των δεινοπαθούντων συμπολιτών μου;
Τελικά, πλήττει όλους αυτή η κρίση; Μήπως κάποιοι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις δεν πλήττονται αλλά ωφελούνται ; 
Μήπως η κρίση κτυπά μόνο τους άνεργους και τους οικονομικά ασθενέστερους σε σημείο ώστε να αντιμετωπίζουν μάλιστα και υπαρξιακό πρόβλημα ; 

Η Περίληψη των απαντήσεων που πήρα στα ερωτήματά μου αυτά, περιέχονται στα παρακάτω λόγια που μου είπε ένας ανώνυμος φίλος:

Όσο αληθινό είναι αυτό,  άλλο τόσο αληθινό είναι ότι και οι μικρότερες αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, κινούνται οριακά και σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να χάσουν ότι με κόπους και θυσίες απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια.  
Μιλάμε για όλα τα μεγέθη και για όλα τα είδη πλούτου….. Ακόμα και για το πολλά  θρυλούμενο τραπεζικό κεφάλαιο που και αυτό αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο με αυτό που αντιμετωπίζουν το  χρηματοοικονομικό λεγόμενο γενικότερα κεφάλαιο, το εφοπλιστικό , βιομηχανικό αλλά και το κεφάλαιο που έχει επενδύσει σε γη και ακίνητα, κινδυνεύουν το ίδιο, αν ιδιαίτερα μακροημερεύσει η κρίση! Κινδυνεύουν να καταρρεύσουν δηλαδή, σαν χάρτινοι πύργοι, ανα πάσα στιγμή καταστρέφοντας ότι με κόπους και θυσίες απέκτησαν στα τόσα χρόνια. 
Ακόμα, σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση, βρίσκονται και θα βρεθούν  ακόμα πιο πολύ, όλοι εκείνοι που η κρίση τους βρίσκει υπερδανεισμένους και δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι, μπορεί να χάσουν τα πάντα και να βρεθούν σε θέση που τώρα, ούτε να φανταστούν δεν μπορούν!
Συνεπώς, δεν αληθεύει ότι είναι μια κρίση που πλήττει μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους…… αλλά το ίδιο και χειρότερα πλήττει και τους οικονομικά ισχυρούς! Και γίνεται έτσι ακόμα πιο επικίνδυνη!
Γι αυτό και δεν πρέπει να επιχαίρετε κανείς με το πόνο και την τραγική πολλές φορές αδυναμία πολλών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση , ούτε να εμφανίζονται  φαινόμενα τυχοδιωκτισμού, που περιμένουν την δυστυχία των άλλων  για να εξασφαλίσουν την δική τους ευμάρεια και άνετη οικονομική και άλλη ανάδειξη!

Εδώ ίσως θα έπρεπε να σταθούμε λίγο παραπάνω στις τράπεζες.
Οφείλουν, να καταλάβουν και αυτές ότι είναι επιβάτες του ίδιου  καραβιού, που αν βουλιάξει, δεν θα έχουν την δυνατότητα του ποντικού και θα παρασυρθούν και αυτές στον πάτο του τρικυμισμένου ωκεανού.
Πρέπει να αντιδράσουν με ψυχραιμία, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, βοηθώντας τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις που παλεύουν να σταθούν όρθιοι, κόντρα στην πολύ ισχυρή και ιδιότυπη κρίση που απειλεί τους πάντες και τα πάντα στο διάβα της! 
Θα είναι οδυνηρό αν αληθεύουν οι φήμες που αναφέρουν ότι μερικές τουλάχιστον από αυτές και ιδίως οι <<ξένες>> επιθυμούν την πτώχευση πολλών μικρών ή και μεγαλύτερων σχημάτων και τα σπρώχνουν πιο δυνατά πιο βαθιά….
Εδώ θα φανούν οι αντοχές , η δύναμη και η εργατικότητα του πολιτικού προσωπικού της πατρίδας μας και όχι μόνον, για την συστηματική αντιμετώπιση της κρίσης με πνεύμα κατανόησης και αλληλεγγύης.
Με πνεύμα που θα γίνει κτήμα και θα υιοθετηθεί από όλους! Κανείς δεν θα μπορέσει μόνος του να βγει σώος από αυτήν την λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ή θα σωθούμε όλοι μαζί ή θα πνιγούμε όλοι μαζί!
Χρειάζεται ομοψυχία και σκληρή προσπάθεια σε βάθος χρόνου με πολλές ενδεχομένως απώλειες και μεγάλο κόστος!
Όμως μαγικές συνταγές εξόδου από την κρίση δεν υπάρχουν! Ούτε κανείς σοβαρός αναλυτής, μπορεί να ευλογήσει ή να αποδεχτεί την λογική <<ο σώζων εαυτόν σωθήτω>> γιατί είναι κοινώς αποδεκτό ότι κανένας δεν μπορεί να σωθεί μόνος του.
Η παρούσα κρίση, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουν οι πολλοί, δεν είναι ένα από τα πολλά ανεβοκατεβάσματα του οικονομικού κύκλου. Είναι τελείως διαφορετική και πολύ μεγαλύτερη! Όσοι δεν το έχουν καταλάβει και συμπεριφέρονται διαφορετικά θα πληρώσουν εξαιρετικά υψηλό κόστος για αυτήν την λάθος παραδοχή
Προσοχή λοιπόν, για να βγούμε λιγότερο λαβωμένοι από αυτήν την <<παράξενη>> για πολλούς κρίση!!!! Όσο γρηγορότερα προσαρμοσθούμε στα καινούργια δεδομένα, όσο περισσότερο αγωνισθούμε, τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε τελικά να βγούμε λιγότερο χαμένοι!

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΜΑΙ ΡΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΙΣ.
    ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΠΙΑ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ
    ΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΥΡΟΣ......
    ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα