Σελίδες

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Τριφυλία: Χωρίς αποτέλεσμα το Δ.Σ. για τις υπηρεσίες

ImageΠολύ μπλα-μπλα, αλλά στο τέλος τίποτα! Τίποτα ουσιαστικό, που να έχει πρακτική εφαρμογή, δε βγήκε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, με ένα και μοναδικό θέμα: την «αποψίλωση του Δήμου Τριφυλίας από δημόσιες υπηρεσίες». Ούτε ψήφισμα, εξ όσων ακούσαμε και καταλάβαμε, εκδόθηκε, όπως στην αρχική του τοποθέτηση – εισήγηση ζήτησε ο δήμαρχος, λέγοντας πως το ψήφισμα (που «θα» εκδιδόταν) θα είχε αποδέκτες τον πρωθυπουργό, υπουργούς και πολιτικούς. Απλά, εκφράστηκε η αντίθεση στο κλείσιμο υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα τονίστηκε και η αναγκαιότητα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ενώ από πολλούς επισημάνθηκε πως ο Δήμος πρέπει να έχει προτάσεις! Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Τριφυλίας είπε πως, όπως διεφάνη από τη συζήτηση, «επαναβεβαιώνουμε και τεκμηριώνουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδίως για τα σχολεία και τις Εφορίες και ιδιαίτατα για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας».
Αναφέροντας επιχειρήματα για να μην κλείσουν τα σχολεία, ιδίως το Γυμνάσιο Κοπανακίου, σημείωσε πως η υπουργός είπε σε δηλώσεις της πως ακόμα το θέμα είναι ανοιχτό και μπορούν να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις στην απόφασή της για τις συγχωνεύσεις, αν και όπου κριθεί αναγκαίο.
Για τις ΔΟΥ σημείωσε: «Δεν μπορεί οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να σέρνονται για τις υποθέσεις τους στην Καλαμάτα», ενώ για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας επανέλαβε: «Όπως έχω ξαναπεί, αποτελεί Casus Belli η οποιασδήποτε μορφής υποβάθμισή του». Και τόνισε:

«Το μήνυμά μας να φτάσει στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους πολιτικούς, το γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον περιφερειάρχη…», χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί τι μήνυμα θα είναι αυτό…
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος σημείωσε: «Θα συμφωνήσω, αλλά δεν άκουσα προτάσεις. Αν δεν έχουμε προτάσεις, δε διεκδικούμε…», προσθέτοντας πως όταν υπάρχει η κατάσταση που υπάρχει στο κράτος και γίνονται αλλαγές στις δομές, θα πρέπει ο Δήμος να έχει προτάσεις για τις αλλαγές αυτές, τις οποίες να καταθέσει και να παλέψει, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει βάση στη συζήτηση… «Δε θα ήθελα ποτέ να υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη!» τόνισε κ. Σωτηρόπουλος και πρόσθεσε: «Αν το νοσοκομείο ή οποιαδήποτε μονάδα υγείας καταργηθεί ή υποβαθμιστεί, θα παραιτηθώ και δεσμεύομαι γι’ αυτό…».
«Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και γίνονται πολιτικές τοποθετήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης και συνέχισε με τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και την τρόικα, προσθέτοντας πως χρειάζεται αγώνας για την ανατροπή.
Σημειώνουμε πως νωρίτερα ο κ. Κόλλιας είχε πει πως έχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα τα οποία μπορούν να θέσουν στον κάθε υπουργό που θα πάει εκεί (σ.σ. «θα έρθει να μιλήσουμε», όπως είπε), «αλλά», πρόσθεσε, «δεν έχουμε συνομιλητές. Σε ποιον να τα πούμε; Όποιος έρθει θα του τα πούμε…» και τόνισε πως δημόσιες σχέσεις με φωτογραφίες στα υπουργεία δε θα κάνει. Η τελευταία αναφορά του, ωστόσο, προκάλεσε τη στιγμιαία αντίδραση της αντιπολίτευσης και πολιτών, οι οποίοι έλεγαν πως ο δήμαρχος πρέπει να διεκδικεί και να πηγαίνει στα υπουργεία, ζητώντας και απαιτώντας!
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν, άλλοι «αφορίζοντας» την τρόικα και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις υπηρεσιών και άλλοι σημειώνοντας πως πρέπει ο Δήμος να έχει προτάσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και του κράτους. Επίσης, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και απλοί πολίτες λέγοντας ο καθένας την άποψή του…
Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων με τις «οβιδιακές» τους μεταμορφώσεις, αφού πριν από μερικά χρόνια που ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. και έμπαιναν «λουκέτα», δεν έβγαζαν κιχ, ενώ τώρα «σηκώνουν» τους τόνους της φωνής τους. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για κάποιους άλλους συναδέλφους τους, για τη στάση που κρατούσαν επί Ν.Δ. και τώρα…
Τελικά, η απόφαση του Σώματος, που ελήφθη ομόφωνα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως επαναβεβαιώνονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. αποφάσεις έχουν ληφθεί για σχολεία, ΙΚΑ, ΔΟΥ), τεκμηριώνονται και με νέα επιχειρήματα ο λόγος και οι θέσεις του Δήμου, ενημερώνουν υπουργούς, πολιτικούς, γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και περιφερειάρχη και συμπληρώνεται η Επιτροπή Αγώνα και με άλλους θεσμικούς εκπροσώπους.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα