Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Δ.Σ. Τριφυλiας :Νέα, ανοιχτή συνεδρίαση για το νοσοκομείο

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, σύμφωνα με την απόφαση του Σώματος στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Στη βάση της απόφασης αυτής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας Γιάννης Καλκαβούρας εξέδωσε δελτίο Τύπου, με το οποίο καλούνται να παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, τα μέλη της συγκροτηθείσας Επιτροπής Υπεράσπισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, οι διοικήσεις των οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών φορέων του Δήμου Τριφυλίας και κάθε δημότης που θέλει να ενημερωθεί και να εκφρασθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στη συνεδρίαση θα γίνει πλήρης ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και θα σχεδιασθεί ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων.
Θυμίζουμε πως «στην “Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ”, την “Τελική Πρόταση”, δηλαδή, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Ιουλίου, για διαβούλευση δύο εβδομάδων, προτεινόταν συγκεκριμένα: “Κεφάλαιο: 1.4. Μετατροπή χρήσης Νοσοκομείων - Κ.Υ. 5η Δ.Υ.Πε. Καμία μετατροπή, αλλά ανάπτυξη των Γ.Ν. - Κ.Υ. Κύμης και Καρύστου, ως μονάδες Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης. 6η Δ.Υ.Πε. 1. Γ.Ν. - Κ.Υ. Κρεστένων: μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας - αποκατάστασης (5 - 10 κλινικών). 2.Ανάπτυξη όλων των Γ.Ν. - Κ.Υ. (Ληξούρι, Καλάβρυτα, Μολάοι, Κυπαρισσία), ως αντίστοιχη πρόταση στην 5η Δ.Υ.Πε. (ανωτέρω). Δηλαδή, όπως έχουμε ξαναγράψει, προτεινόταν το Γ.Ν. - Κ.Υ. Κυπαρισσίας να λειτουργεί, πλέον, ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και αποκατάστασης, με μειώσεις - συγχωνεύσεις κλινικών, μείωση κλινών από 80 σε 60, συνδιοίκηση (κοινή διοίκηση) με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και αναπληρωτή διοικητή στην Κυπαρισσία. Αμέσως “φούντωσαν” οι αντιδράσεις που ήδη είχαν ξεκινήσει με τις “διαρροές” της πρότασης Λιαρόπουλου που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, εφημερίδες και κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Την ίδια μέρα το ΑΠΕ, που είναι κρατική υπηρεσία, σε ρεπορτάζ για το θέμα έγραψε για αλλαγή χρήσης 13 Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και της Κυπαρισσίας. Η πρόταση αυτή πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κυπαρισσία, την Τριφυλία και τη Μεσσηνία γενικότερα και οι παρεμβάσεις πολιτικών και άλλων παραγόντων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν άμεσες, με διαβεβαιώσεις πως το νοσοκομείο δεν υποβαθμίζεται, παρά τα όσα συγκεκριμένα περιελάμβανε η πρόταση λειτουργικής αναδιάταξης. Όμως, ω του θαύματος (!), “εξαφανίστηκε” από το κείμενο της πρότασης η συγκεκριμένη αναφορά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα, στην πρόταση που υπήρχε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας σημειωνόταν: “Κεφάλαιο: 1.4. Μετατροπή χρήσης Νοσοκομείων - Κ.Υ. 5η Δ.Υ.Πε. Καμία μετατροπή. 6η Δ.Υ.Πε. Γ.Ν. - Κ.Υ. Κρεστένων: εξετάζεται η μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού ή Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας - αποκατάστασης (5 - 10 κλινικών)”. Για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν έγραφε απολύτως τίποτα».
Μάλιστα, διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίaς του υπουργείου προς τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά, ανέφεραν ότι “το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας, αλλά στόχος τους είναι η πιο αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του και διευκρίνισαν επίσης ότι: Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας παραμένουν όλοι οι ιατροί, όλες οι υφιστάμενες και σήμερα ειδικότητες. Δημιουργείται ενιαίος χειρουργικός τομέας στο πλαίσιο της νοσηλευτικής ενοποίησης και μόνο -και αυτό το τόνισαν-, προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία. Ο τομέας αυτός θα αποτελείται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής, της ορθοπαιδικής και της ουρολογικής κλινικής. Η πρότασή τους για ένα Διοικητικό συμβούλιο σε επίπεδο νομού με διοικητή από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και αναπληρωτή διοικητή με ολιγομελές συμβούλιο Διοίκησης από την Κυπαρισσία, εξακολουθεί να ισχύει. Η πρόταση είναι ο αριθμός κλινών να μειωθεί από 80 σε 60».
Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, «στις 21 του μηνός, το κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα πάρει το δρόμο των υπογραφών και της δημοσίευσης στο ΦΕΚ για εφαρμογή», αφού προηγουμένως «την Κυριακή 17 Ιουλίου, ωστόσο, θα έχουμε απ’ όλους τους υπευθύνους των υγειονομικών περιφερειών της χώρας τις γραμμές των διατυπώσεων». Θα προλάβουν, άραγε, στο Δήμο Τριφυλίας μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου να στείλουν προτάσεις, διαμαρτυρίες, νέα επιχειρήματα και να πείσουν;

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα