Σελίδες

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Τρομάζουν τα στοιχεία στην Ελλάδα - Τουλάχιστον ένα θύμα, κάθε ημέρα του 2022

"Με έπιασε από τον λαιμό... ". Με αυτά τα λόγια, μια 12χρονη μαθήτρια που λίγες ημέρες πριν κατήγγειλε τον βιασμό της από 3 μαθητές λυκείου της Βοιωτίας, ξεκίνησε να περιγράφει στους αστυνομικούς την αρχή του "εφιάλτη" της.
Πρόκειται για ένα μόνο από τα δεκάδες ανήλικα θύματα βιασμού που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Μόνο το 2022, 86 κορίτσια, βίωσαν την απόλυτη φρίκη στα χέρια ενήλικων και ανηλίκων δραστών. Ο αριθμός αυξήθηκε μέσα σε μόλις ένα χρόνο, κατά 21%. Το ίδιο διάστημα συνολικά 431 παιδιά, υπέστησαν διαφορετικές μορφές σεξουαλικής κακοποίησης.
Τα ανήλικα θύματα όμως δεν βρίσκουν πάντοτε τη δύναμη να απευθυνθούν στις αρχές. Ένα ακόμα μεγαλύτερο νούμερο, δεν αποτυπώνεται στις στατιστικές, με αρκετά θύματα να εκμυστηρεύονται το "γολγοθά" τους, πολλά χρόνια αργότερα.
Ένα παιδί την ημέρα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης
Βιασμοί, απόπειρες, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, ασέλγεια, αποπλάνηση, πορνογραφία και μαστροπεία ανηλίκων. Κάθε μήνα του 2022, τουλάχιστον ένα παιδί έπεφτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 370 υποθεσεις που αφορούσαν διαφορετικά εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, με τα θύματα να φτάνουν τα 431.
Ανησυχητική ήταν η αύξηση στις υποθέσεις βιασμού που κλήθηκε να ερευνήσει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και οι κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα το 2022, οι οποίες έφτασαν τις 82 (+15% σε σύγκριση με το 2021). Όσον αφορά τα ανήλικα θύματα βιασμού εκτοξεύτηκαν από 71, σε 86. Η φρίκη αυξάνεται χρόνο με το χρόνο
"Μόλις βγήκα έξω είδα αυτόν τον άνθρωπο να πηδάει από την πρόσοψη του καταστήματος και να έρχεται προς το μέρος μου. Τότε έγω τρόμαξα πάρα πολύ κι άρχισα να τρέχω και αυτός με κυνηγούσε. Με έφτασε, με ακινητοποίησε και με οδήγησε σε ένα αυτοκίνητο χρώματος άσπρου.... ". Πρόκειται για μέρος από την κατάθεση 13χρονης μαθήτριας, που τον περασμένο Νοέμβριο γλύτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τον βιασμό, από έναν 35χρονο άνδρα στην Κω. Ο παιδεραστής παραμόνευε σε χοροεσπερίδα Γυμνασίου, παρενόχλησε τρείς μαθήτριες και στη συνέχεια επιχείρησε να βιάσει τη μία από αυτές. Η 13χρονη είναι ένα από τα συνολικά 15 ανήλικα θύματα απόπειρας βιασμού που καταγράφηκαν το 2022. Για 5η συνεχόμενη χρόνια ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα αυξάνεται. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2018 παρουσιάζει εκτόξευση της τάξης του 150%.
Αντίστοιχη ανοδική πορεία, παρουσιάζουν οι υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, που μέσα σε πέντε χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιάσει παρουσιάζοντας αύξηση 182% (από 52 το 2018 σε 147 το 2022). Είναι σοκαριστικό ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, τα θύματα έφτασαν τα 363.
Δράστες άτομα "εμπιστοσύνης"
"Η κυρία μου είπε ότι μπορούμε να έχουμε μικρά ψέματα από τη μαμά... ". Τα παραπάνω λόγια άκουσε σοκαρισμένη μερικούς μήνες πριν από την 4χρονη κόρη της μια μητέρα στην Καβάλα. Αμέσως μετά το κορίτσι ξεκίνησε να περιγράφει την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από βρεφονηπιοκόμο στον παιδικό σταθμό. Μια σειρά από καταγγελίες οδήγησαν την 37χρονη γυναίκα ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ασέλγεια σε βάρος τεσσάρων παιδιών.
Πρόκειται για και από τις συνολικά 23 υποθέσεις κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια που διαχειρίστηκε η αστυνομία μέσα στο 2022. Τα ανηλικά θύματα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από ατόμα εμπιστοσύνης (εκπαιδευτικό, παιδαγωγό, γυμναστή, κληρικό, γιατρό κ.α.), έφτασαν τον περασμένο χρόνο τα 28.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα