Σχετική υποτονικότητα στην αγορά –που εν μέρει αντικατοπτρίζεται και στις τιμές– χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τον τομέα του ελαιολάδου. Παράλληλα, η αγωνία των παραγωγών αυξάνεται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται, σε μία χρονιά χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις και απουσία ενός «κανονικού» χειμώνα.
Περιορισμένες αγοραπωλησίες, με το γενικό επίπεδο τιμών να παραμένει υψηλό, καταγράφει και ο ΣΕΔΗΚ, κατά την ενημέρωση στις 25 Ιουνίου.
Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τη Μαρία Αντωνίου και την “Ύπαιθρο Χώρα”, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στην Ισπανία, όπου πέραν των πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά, με τη συμπερίληψη του ελαιολάδου στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και, άρα, «μηδενικό» κατά την τρέχουσα συγκυρία ΦΠΑ, η ισπανική πρωτεύουσα φιλοξενεί αυτές τις ημέρες το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου (OOWC).
Αναφορικά με τις τιμές, όπως αυτές καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση από την Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μέση τιμή για το ιταλικό έξτρα παρθένο την εβδομάδα 10-16 Ιουνίου ανερχόταν στα 9,44 ευρώ/κιλό, παραμένοντας σχετικά σταθερή από τις αρχές Μαΐου.
Στα 8,08 ευρώ ανήλθε την ίδια εβδομάδα το ισπανικό έξτρα παρθένο, συνεχίζοντας την ελαφρώς ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το Μάιο. Αντίθετα, ελαφρά υποχώρηση, από το επίπεδο που κατείχε δύο βδομάδες πριν, κατέγραψε το ίδιο διάστημα η μέση τιμή του ελληνικού έξτρα παρθένου, που ανήλθε στα 7,98 ευρώ.
Πάντως, με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και χωρίς νερό, δεν αποκλείεται η νέα παραγωγή να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, αφού θα μείνει μόνο ένα 5% της παραγωγής που ο παραγωγός θα μπορεί να ποτίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα