Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης: Οι δύσκολες μάχες στο πεδίο της καθημερινότητας


Μετά το μήνυμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου από το Μαξίμου επενδύουν σε μία ατζέντα καθημερινότητας, ρίχνοντας το βάρος σε τρεις κρίσιμους τομείς: της υγείας, της παιδείας και της ακρίβειας. Ουσιαστικά από το κυβερνών κόμμα θέλουν να επιταχύνουν μια σειρά κινήσεων σε θέματα πρώτης γραμμής και αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση.
«Η προσοχή στρέφεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη» σημείωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, δίνοντας ένα στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα. Στις κινήσεις που δρομολογούνται αναφέρθηκε και στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων: 
  • Στον τομέα της υγείας. Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητες και στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν σε εφαρμογή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα δίνονται νέα κίνητρα για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας και σε ορεινές περιοχές (π.χ. τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές).
  • Στον τομέα της παιδείας. Για την επόμενη σχολική χρονιά ανακοινώθηκαν 10.000 μόνιμοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων. Από τις 10.000 θέσεις, περίπου οι μισές (4.451) αφορούν αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, ενώ οι υπόλοιποι διορισμοί (5.549) αφορούν την κάλυψη κενών που έως σήμερα καλύπτονταν με αναπληρωτές. Στόχος είναι να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • Στη μάχη με την ακρίβεια. «Στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των τιμων, η μάχη συνεχίζεται» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου. Η εκτίμηση στο κυβερνών κόμμα είναι πως τα δύσκολα είναι πλέον πίσω, ωστόσο αναγνωρίζεται πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ρίξουμε και άλλο τις τιμές στα τρόφιμα υπογράμμισε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας σε μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί (π.χ. επεκτείνονται έως 31.12.2024 οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών). Παράλληλα σημείωσε «έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις εκτιμήσεις της EUROSTAT που δείχνουν ότι τα μέτρα που λάβαμε το προηγούμενο διάστημα για περιορισμό των πλασματικών εκπτώσεων και καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού αποδίδουν». Να σημειωθεί εδώ πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και στο πεδίο αυτό φαίνεται πως θα δοθεί η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση.
Έρχονται νέα μέτρα
Σε περίπου εννέα εβδομάδες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας. Oι παρεμβάσεις που δρομολογούνται αφορούν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα: 
τους μισθωτούς (ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ), τους συνταξιούχους (θα υπάρξει νέα αύξηση των συντάξεων το 2025 ενώ στο τέλος του χρόνου θα δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς), τους εργοδότες (θα υπάρξει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις αρχές της νέας χρονιάς), τους ελεύθερους επαγγελματίες (θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος) κ.α.
Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα τρέξουν οι παρεμβάσεις στο στεγαστικό πεδίο και δρομολογείται: ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ένα ακόμα πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών αλλά και παρεμβάσεις στο Airbnb.
Στο οικονομικό επιτελείο τα … κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, καθώς στόχος είναι οι όποιες παρεμβάσεις κλειδώσουν να είναι κοστολογημένες. Και για το σκοπό αυτό θα συνεχιστούν οι συσκέψεις μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί το τελικό πακέτο.

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΙουλίου 08, 2024

    Κούλη άρχοντα πάρε μας τα υπάρχοντα, αφού υπάρχει κόσμος που σε ψηφίζει μετά από όσο μας έχεις κατακλέψει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα