Σελίδες
▼
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
Διοικητικά Αντικίνητρα-Γραφειοκρατία.......
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business in 2007», η Ελλάδα βρίσκεται στην 152η θέση παγκοσμίως-από τα 189 συμμετέχοντα κράτη-ως προς τις διαδικασίες για την έναρξη μιας επιχείρησης, καθώς απαιτούνται 15 διαδικαστικά στάδια, ενώ σε μόνο 7 άλλες χώρες απαιτούνται περισσότερα.
Πιο συγκεκριμένα για να συσταθεί, να εγκατασταθεί και να πάρει άδεια λειτουργίας μια επιχείρηση στη χώρα μας απαιτούνται 8 μήνες, δηλαδή 234 ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν το λιγότερο 10 διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και να καταβάλουν έξοδα ύψους 17.350 ευρώ. Δεν είναι λίγοι μάλιστα, όσοι δηλώνουν ότι χρειάστηκαν τη βοήθεια «μεσολαβητή» για να ολοκληρωθεί η υπόθεσή τους.
Ειδική έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών (ΚΠΣ, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων) συμπεραίνει ότι ο ένας στους δύο εκ των ενδιαφερομένων χρειάστηκε να επισκεφτεί περισσότερες από 10 φορές τις δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι να εκδοθεί η άδειά του. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συνολικά 120 νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, που ορίζουν τις διαδικασίες. Το κόστος ανέρχεται σε 17.350 ευρώ, με το άμεσο κόστος να είναι 10.600 ευρώ και το διοικητικό 6.750 ευρώ.
Από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται άμεσα αντιληπτό, γιατί οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν την Ελλάδα, αλλά και γιατί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν επανειλημμένα από την Ελλάδα να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα διοικητικά βάρη εν γένει. Παράλληλα, αποδεικνύεται και το γιατί η Ελλάδα υστερεί σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα