Σελίδες
▼
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
Συνέντευξη Πέτρου Ευθυμίου στo εβδομαδιαίο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και στο δημοσιογράφο Ε.Γιακουμή....
Συνέντευξη Πέτρου Ευθυμίου στo εβδομαδιαίο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και στο δημοσιογράφο Ε.Γιακουμή , Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010Κοινοποίηση
Παρ στις 8:51 μ.μ.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Κύριε Ευθυμίου γνωρίζω ότι αν σας ρωτήσω για τα οικονομικά μέτρα όπως σας ρωτούν πολλοί θα μου απαντήσετε ότι είναι αναγκαία μέχρι να σωθεί από τη χρεωκοπία η Ελλάδα. Ωστόσο, εκείνο που συζητείται από πολλούς όχι μόνο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι το εξής: θα πληρώσει κανείς για την κατάντια της χώρας, θα πάει κανείς φυλακή ;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει η επιδίκαση όχι μόνο των πολιτικών ,αλλά και των ποινικών ευθυνών για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου στην περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ. Ήδη έχουν λάβει την άγουσα της προφυλάκισης τα golden boys των σύνθετων δομημένων ομολόγων. Εξίσου βασικό είναι όμως αυτό που συστηματικά κάνει η κυβέρνηση: με νομοθετικά, διοικητικά και θεσμικά μέτρα διαμορφώνεται ένα πλέγμα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, ώστε να χτυπηθεί στον πυρήνα της η εκτεταμένη διαφθορά και να υπάρξει βαρύς πέλεκυς είτε σε υπουργούς είτε σε κρατικούς λειτουργούς, που πέρα από τη φυλακή θα δουν να δημεύεται και η ανόμως κτηθείσα περιουσία τους.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Προσωπικά εσείς κ. Ευθυμίου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχετε δυσανασχετήσει για πρακτικές της κυβέρνησης ή υπουργών που έχουν παρακούσει το πνεύμα και την πολιτική του πρωθυπουργού αλλά ήσασταν αναγκασμένος να την υποστηρίξετε;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή χαρακτηρίζεται από ισχυρή συμμετοχή κάθε βουλευτή και φυσικά των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην διαμόρφωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας (ΚΤΕ) και η «διπλή ανάγνωση» των νομοσχεδίων στις Επιτροπές αποτελούν εγγύηση ενεργού συμμετοχής στη διαβούλευση. Φυσικά και σημειωθήκαν αρνητικές πρακτικές και αστοχίες, που όλες όμως διορθώθηκαν. Και ας μην ξεχνάμε ότι η διακυβέρνηση ασκείται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ώστε, ορισμένες φορές να προκαλούνται δυσλειτουργίες, οι οποίες σε κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν εκδηλωθεί.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Βρισκόμαστε πέντε μήνες μετά τις εκλογές και πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στις αλλαγές του κράτους. Δεν πιστεύετε ότι κάποιοι που παραμένουν στις θέσεις τους από το παρελθόν καθυστερούν το έργο?
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Την περασμένη βδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για την αδιάβλητη και αξιοκρατική επιλογή των γενικών διευθυντών και των στελεχών της διοίκησης του κράτους. Αυτός ο νόμος συμπλήρωσε τον νόμο που είχε προηγηθεί για την πρόσληψη όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων μόνο μέσω του ΑΣΕΠ. Η διαδικασία επιλογής μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης συνδέθηκε πράγματι με καθυστερήσεις, αλλά, ταυτοχρόνως, αποσκοπούσε στο «σπάσιμο» μιας μακράς παράδοσης επιλογών μέσω της κομματικής επετηρίδας, παρακάμπτοντας άξιους ανθρώπους που καμιά παραδοσιακή διαδικασία ως σήμερα δεν μπορούσε να τους φέρει στο προσκήνιο.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Ο Πρωθυπουργός, παρά την όποια κριτική πήγε πολύ καλά στο εξωτερικό. Ο κόσμος γενικά «ζορίζεται» ας μου επιτραπεί η έκφραση. Είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που ξέραμε όλοι μας και ψήφισε ο κόσμος με μεγάλη πλειοψηφία; Ή έχει πλέον απομακρυνθεί από τις ιδεολογικές του καταβολές.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Γιακουμή, αν τώρα δεν αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την οικονομική κρίση, η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια κατάσταση που μόνο την περίοδο 1893 – 1897 έχει ξαναζήσει. Πιστεύω οτι κανείς δεν θέλει να διανοείται παρόμοιες συνθήκες για την χώρα μας. Πρέπει να κερδίσουμε πάλι με το σπαθί μας την θέση μας στην Ευρωζώνη, και να αποκρούσουμε την διεθνή κερδοσκοπική επίθεση ώστε να χάσουν οι κερδοσκόποι και όχι ο ελληνικός λαός. Έτσι θα διαφυλάξουμε όχι μόνο την διεθνή θέση της χώρας, το κύρος και την ισχύ μας, αλλά θα είμαστε σε θέση να κερδίζουμε στα μέτωπα των εθνικών συμφερόντων, είτε στο Σκοπιανό, είτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε στο Κυπριακό.
Αυτή τη στιγμή ασκούνται πολιτικές σωτηρίας της πατρίδας. Και είπαμε ξεκάθαρα ότι έπρεπε να λάβουμε μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της ιδεολογίας μας, συνδέονται όμως στενά με τον πατριωτικό πυρήνα του κινήματός μας. Άλλωστε, ακόμα και μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες, προτάσουμε τις αρχές της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης όπως αποτυπώνονται, για παράδειγμα, στο φορολογικό νομοσχέδιο ή όπως ήδη έχουν υλοποιηθεί με την άμεση αναδιανομή από τους ισχυρούς στους ασθενέστερους που ήταν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα το φορολογικό χαρακτηρίζεται από μια αποφασιστική σύγκρουση με όλες τις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής είτε αφορά σε πολυεθνικές επιχειρήσεις είτε αφορά σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες «ενδοομιλικές συναλλαγές» και offshore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν, είτε ελεύθερους επαγγελματίες που ενώ έχουν μεγάλα εισοδήματα παρουσιάζονται περίπου ως άποροι. Θυμίζω ότι στο ίδιο νομοσχέδιο ανακουφίζουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και οι κοινωνικές αντιδράσεις ενταθούν όπως όλα δείχνουν, φοβάστε μήπως υπάρξει ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης και ένας γενικότερος ξεσηκωμός του κόσμου που μη αντέχοντας άλλο τα βάρη θα εκραγεί;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θέλω να καταστήσω όσο γίνεται πιο καθαρό ότι το κέντρο βάρους των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη συνολική δομή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όχι μόνο στα μέτρα. Το σύνολο επομένως των πολιτικών μας, έχουν στόχο την ανάπτυξη με οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο θα συγκρουστούμε με κάθε συμφέρον που κρατά τον τόπο στάσιμο και θέλει τον πολίτη υποτελή. Όσο κερδίζουμε αυτές τις μάχες θα δημιουργούμε ελπίδα, διέξοδο και προοπτική για την ελληνική κοινωνία. Αν τώρα οι πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν καμιά πρόταση διεξόδου επιτύχουν να ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια, τότε, πράγματι μπορεί να καταλήξουμε σε αδιέξοδες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης , υποστηρίζουν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ισως επιφέρει και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που, όπως λέγεται, έχει φτάσει στο τέρμα του. Εσείς βλέπετε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο που θα σαρώνει στο πέρασμά του τα δυο μεγάλα κόμματα ;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Από το 2005, σε ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής είχα επισημάνει ότι υπάρχουν και αντικειμενικές προϋποθέσεις αλλά και συγκεκριμμένα οικονομικά κέντρα όσο και πρόσφορο έδαφος στα ΜΜΕ για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να επιχειρηθεί η «ιταλοποίηση» της πολιτικής ζωής της χώρας. Θεωρώ ότι η επιτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει πριν από όλα τα μακρά και ουσιαστικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Θα είναι ταυτόχρονα μια ουσιαστική ενδυνάμωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος καθώς θα αποδειχθεί η επάρκεια των πολιτικών κομμάτων για άσκηση αποτελεσματικών και θετικών πολιτικών. Μ’ αυτό τον τρόπο θα διαφυλαχθεί και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Αντιθέτως, μια ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα σε μεγάλη περιδίνηση και δοκιμασία. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι για το καλύτερο.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία ομιλία του στην Κ.Ο περιέγραψε με τρόπο πολύ σαφή, ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται εκτός της Ν.Δ και πολλές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Ήρθε λοιπόν μήπως η ώρα, ο μεταγενέστερος Παπανδρέου να επανιδρύσει και το κόμμα και το κράτος πάνω σε σύγχρονες αντιλήψεις έξω και πέρα από το προσωπικό πολιτικό κόστος όχι μόνο του ιδίου, αλλά και των υπουργών και των στελεχών του;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Οι πολιτικές που ήδη ασκούνται συνιστούν μια ρήξη όχι μόνον με όσα διέπραξε η ΝΔ αλλά και με όψεις προγενέστερων κυβερνητικών και κομματικών πρακτικών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι νόμοι για την Διοίκηση, το φορολογικό νομοσχέδιο, ο τρόπος εκλογής της διοίκησης της δικαιοσύνης, η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων που υπογράφουν τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να υπάρχει άμεσος και διαρκής δημόσιος έλεγχος.
Απόφασή μας είναι η σύγκρουση με τα παρασιτικά συμφέροντα που παχύνονται απομυζώντας τον δημόσιο πλούτο, αδυνατίζοντας έτσι την Ελλάδα.
Σ’ αυτή τη σύγκρουση ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο δεν θα συνυπολογίσουμε την έννοια του πολιτικού κόστους, αλλά γνωρίζουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ ότι μόνον έτσι θα αποδειχθούμε αντάξιοι του λαού μας ως κίνημα και ως κυβέρνηση.
Ε. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ : Θα μπορέσετε να ασκήσετε όλες τις πολιτικές που περιγράψατε αν πάτε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Οι πολιτικές που ασκούμε και τα μέτρα που έχουμε λάβει αποσκοπούν στην εδραίωσή μας μέσα στην Ευρωζώνη στην οποία μπήκαμε το 2000 με το σπαθί μας και η εγκληματική πολιτική της Ν.Δ. διακινδύνευσε την αξιοπιστία της συμμετοχής μας. Θεωρούμε ότι η διεθνής κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται η χώρα μας αφορά όχι μόνο εμάς αλλά το ευρώ. Γι’ αυτό εργαζόμαστε για μια κοινή Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, μια Ευρωπαϊκή λύση, χωρίς η Ελλάδα να επιβαρύνει τους εταίρους της, καθώς απόφασή μας είναι να δώσουμε εμείς λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από δικά μας λάθη και παραλείψεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι φανερό ότι το ΔΝΤ αντιπροσωπεύει μια έσχατη λύση, μια λύση όμως με βαριές επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ίδια την υπόσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα