Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης: Ο Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου

Διάλεξη του συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Γρήγορη Χαλιακόπουλου

Με τη διάλεξη αυτή ο κ. Γ. Χαλιακόπουλος θα παρουσιάσει  τον Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο  Μπρουμίδη, ο οποίος διακόσμησε τον τρούλο του  Καπιτωλίου της Ουάσιγκτον τον 19ο αιώνα.
Ο  Έλληνας ζωγράφος του Καπιτωλίου καταγόταν από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του Σταύρος Μπρουμίδης, ενώ η μητέρα του Άννα Μπιανκίνι ήταν Ιταλίδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ως γιος έλληνα πολίτη που γεννήθηκε στο εξωτερικό,  πολιτογραφήθηκε και αυτός  Έλληνας. Μεγάλωσε στη Ρώμη, φοίτησε  στην Academia di San Lucca όπου και δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών.
Σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Baron Camuccini  και  γλυπτική  με τους Canova και Thorwaldsen. Έμαθε τη μέθοδο «φρέσκο» και «secco» και εξοικειώθηκε  αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις διορθώσεις των  φθαρμένων  από τον χρόνο αριστουργημάτων  του Ραφαέλο.
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1852 ο Κων/νος Μπρουμίδης έφθασε στη Νέα Υόρκη, η οποία ήδη αποτελούσε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί, η μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του  συνάντησαν εύφορο έδαφος  και αναδείχτηκε σύντομα σε τόσο σημαντικό ζωγράφο, ώστε τρία χρόνια αργότερα, το 1855, να αναλάβει  τον εξωραϊσμό του Καπιτωλίου.
Επρόκειτο για ύψιστη τιμή, δεδομένου ότι  το Καπιτώλιο θεωρείται το πλέον μεγαλοπρεπές κτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία και συμβολίζει για τους Αμερικανούς τις έννοιες της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Το γεγονός ότι ήταν ελληνικής καταγωγής και κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα κτήριο μεγάλης συμβολικής αξίας για την χώρα που τον υποδέχτηκε και τον αναγνώρισε, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο έργο του.

1 σχόλιο:

  1. βρε παιδια ο μηνα εχει 12 ,,,,,
    τελος παντων,,σς γνωριζω οτι ειταν μια θαυμασια βραδυα.με εναν ΓΡΗΡΟΡΗ υπεροχο ,κριμα που δεν ειταν οι φορεις το δημου
    ΜΠΡΑΒΟ ΓΡΗΡΟΡΗ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα