Σελίδες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο ανατροπής του Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ


Βέλη από παντού δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ευάγγελος Βενιζέλοςκαι η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε «σάκο του μποξ» και δέχεται χτυπήματα ακόμη και από στελέχη που ως χθες τον στήριζαν ενεργά.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, διαπιστώνει ότι μια μερίδα βουλευτών κινείται υπονομευτικά. Το υπονόησε ανοιχτά και χθες στο βράδυ μιλώντας στην θυελλώδη έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν «φωτογράφισε» τον Κώστα Σκανδαλίδη ότι τον υπονομεύει με την ομάδα του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης έλαβε το λόγο και αφού διέψευσε ότι ηγείται κάποιας εσωκομματικής ομάδας, λέγοντας πως «πως υπάρχει ατμόσφαιρα διαρροών ότι ηγούμαι ομάδας πέντε ατόμων, εγώ δεν έκανα ποτέ ομάδα και δεν είπα σε κανένα τι να κάνει» είπε σε έντονο ύφος:
«Αν θεωρείτε ότι είμαι υπονομευτής μπορώ να αποχωρήσω τώρα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα καταψηφίσει το Μνημόνιο.

Ομάδα Σκανδαλίδη

Ολα πάντως συνηγορούν, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης παίζει αποφασιστικό ρόλο στην παρούσα συγκυρία, ότι διατηρεί ομάδα «ανταρτών» και δεν αποκλείεται να θέσει θέμα ηγεσίας και εκλογής νέου προέδρου αμέσως μετά την ψηφοφορία του «Μνημονίου 3».

Η αλλαγή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ γίνεται σε Συνέδριο αλλά επειδή αυτό αργεί, καθώς έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη άνοιξη, δεν αποκλείεται οι «αντάρτες» να θέσουν θέμα ηγεσίας και εκλογής νέου προέδρου από την κοινοβουλευτική ομάδα, λένε οι ίδιες πηγές.

Δίπλα στον Κώστα Σκανδαλίδη βρίσκονται οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κασσής, που εκτελούν πιστά ό,τι αποφασιστεί. Ο κ. Κουτσούκος -ας σημειωθεί ότι καταψήφισε και το Μνημόνιο 2, διεγράφη, αλλά ο κ. Βενιζέλος τον επανένταξε στις λίστες- έχει ήδη διαμηνύσει ότι προτίθεται να καταψηφίσει το Μνημόνιο 3 και θα διαμορφώσει τη θέση του ανάλογα με τη στάση του Κώστα Σκανδαλίδη. Οσο για τον κ. Κασσή δήλωσε ήδη ότι αποχωρεί από «το ΠΑΣΟΚ του 4% του Βενιζέλου» και θα καταψηφίσει τα μέτρα ενώ έκανε εμπαθείς δηλώσεις εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Ομάδα «ανταρτών»

Διαμορφώνεται όμως μια ομάδα βουλευτών, 6 τον αριθμό, που αν τεθεί άμεσα θέμα ηγεσίας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα ψήφιζαν ένα άλλο πρόσωπο. Πρόκειται για τους Μάρκο Μπόλαρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννη Δριβελέγκα, Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη, Θόδωρο Παραστρατίδη που έχουν επίσης σηκώσει «μπαϊράκι» εναντίον του Μνημονίου και του κ. Βενιζέλου.

Οι 6 αυτοί βουλευτές ανήκουν στον πρώην σκληρό «παπανδρεϊκό» πυρήνα που βοήθησαν να αναδειχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ως αντάλλαγμα, σχεδόν όλοι, υπουργοποιήθηκαν. Η Ιπποκράτους υποπτεύεται ότι πίσω από τις κινήσεις τους ενδέχεται να κρύβεται ο πρώην Πρωθυπουργός αλλά γνωρίζει ότι κινούνται και μόνοι τους ελπίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει αρχηγό. Δεν διατηρούσαν ποτέ καλή σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δείχνουν να βιάζονται για αλλαγή ηγεσίας πριν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει τελείως στα ποσοστά και αποκοπεί και από τους τελευταίους ψηφοφόρους που του έχουν απομείνει.

Η «ομάδα των 6» θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει τον Κώστα Σκανδαλίδη για μεταβατικό πρόεδρο αλλά προσδοκά ότι η ηγεσία θα πάει «στη γενιά των 40άρηδων».

Ο ρόλος του Σαχινίδη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Φίλιππος Σαχινίδης θεωρείται από πολλούς σχετικά νέους βουλευτές ως ο καταλληλότερος για να παραλάβει τα ηνία του κόμματος και το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει γενιά. Είναι αναγνωρίσιμος, έχει εμπειρία στα οικονομικά και δημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματος. Αν θέσει θέμα ηγεσίας και προταθεί για υποψήφιος πρόεδρος δίπλα του θα βρεθεί η «ομάδα των 6». Σε αυτούς θα προστεθούν, όμως, και απρόσμενοι σύμμαχοι, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος -στενός φίλος του κ. Βενιζέλου- και η Εύη Χριστοφιλοπούλου -νυν εκλεκτή του κ. Βενιζέλου και πρώην εκλεκτή του Γιώργου Παπανδρέου.

Οσοι γνωρίζουν καλά τον λαρισαίο πρώην υπουργό Οικονομικών ισχυρίζονται ότι ο κ. Σαχινίδης χαϊδεύει την ιδέα να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά κινείται προσεκτικά και δεν αμφισβητεί ανοιχτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Περιμένει τις εξελίξεις, ενώ θα μπορούσε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να δώσει προτεραιότητα σε μια μεταβατική προεδρία Σκανδαλίδη ώστε να αναλάβει το πηδάλιο μετά τη θύελλα.

Ο ρόλος Παπανδρέου

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν συμμετέχει στα εσωκομματικά δρώμενα και δεν αναμειγνύεται στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Η Ιπποκράτους πιστεύει ότι κινείται υπονομευτικά εναντίον του κ. Βενιζέλου αλλά ο ίδιος δεν έχει δώσει ποτέ αφορμή για τέτοιο σενάριο.

Πηγές που συνομιλούν με τον κ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι «ο Γιώργος θα στηρίξει έναν υποψήφιο από τη νέα γενιά» και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα έβλεπε με καλό μάτι την υποψηφιότητα Σαχινίδη αφού είναι «παπανδρεϊκός» και δραστήριο στέλεχος.

Απροσδιόριστος παραμένει ο ρόλος των πρώην κορυφαίων «παπανδρεϊκών» που παίρνουν αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Χρήστος Παπουτσής χάθηκε από την πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές και κυκλοφορούν φήμες ότι θα ήθελε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκάλεσε η σημερινή επιστολή παραίτησης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δείχνει να αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά διατηρεί τις φιλοδοξίες της να παίξει κάποιο ρόλο σε ένα πιο «αριστερό» πολιτικό σχήμα, με άλλο πρόεδρο επικεφαλής.

Απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να τοποθετείται και ο Δημήτρης Ρέππας ο οποίος στήριξε την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά νιώθει παραγκωνισμένος από τις εξελίξεις.

Ο ρόλος Χρυσοχοϊδη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δείχνει να είναι ο μόνος που έμεινε εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει σθεναρά την ανάγκη να στηριχθούν τα μέτρα και να ψηφιστεί το Μνημόνιο. Παρεξηγήθηκε έντονα με τον χαρακτηρισμό «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες» που του είπε κατάμουτρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πρόσφατη συνεδρίαση και δεν άργησε να αντιδράσει : «Εσύ κάνεις κουτσουλιές, Πρόεδρε, με τη στρατηγική σου» του απάντησε. Θύμωσε όταν πρόσφατα κάποιος από τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τον είχε χαρακτηρίσει «δεξιά συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ».

Οι σχέσεις των δύο ανδρών βρίσκονται στο ναδίρ και ο κ. Χρυσοχοϊδης ποτέ δεν έκρυψε τα σχέδιά του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πολλές φορές δήλωσε το τελευταίο διάστημα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, δεν εκφράζει την κεντροαριστερά».

Ανθρωποι από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα τον ενδιέφερε να θέσει υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν διαθέτει ομάδα βουλευτών που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα