Σελίδες

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Πώς φορολογούνται οι μικρές εταιρίες στη Ρουμανία (1%-2%-3%)

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη
Για πολλά χρόνια έχω διαβάσει και ακούσει άπειρους ανθρώπους να μιλούν υποτιμητικά για τη Ρουμανία, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα καταντήσει Βουλγαρία ή Ρουμανία» κλπ. Όλο αυτό έχει ενδιαφέρον, μιας και σε πάρα πολλά θέματα η Ρουμανία είναι έτη φωτός μπροστά από την Ελλάδα, ειδικά στο πώς αντιμετωπίζει τον επιχειρηματία, μικρό και μεγάλο, νέο ή παλιό.
Ίδρυση εταιρίας
Κατ’ αρχάς, το να φτιάξεις μία εταιρία στη Ρουμανία είναι εύκολο:
- 3 υπογραφές σε έναν συμβολαιογράφο (ακόμη και Έλληνα, μετά θέλει apostile)
- Διαλέγεις ένα όνομα εταιρίας
- Σε 3 – 5 μέρες η εταιρία είναι έτοιμη
- Μετοχικό κεφάλαιο: 55 Ευρώ
Ο λογαριασμός τραπέζης ανοίγει σε 1 – 2 ώρες και είναι προϋπόθεση για να ιδρύσεις εταιρία, μιας και όλες οι πληρωμές περνούν από αυτόν (αυτό συμβαίνει ήδη από το 2004 που έφτασα στη χώρα). Από εκεί και πέρα μπορείς να ξεκινήσεις τη δραστηριότητά σου, χωρίς άλλα προβλήματα.
(Υπάρχουν και 4 – 5 λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα, όμως ένας καλός συνεργάτης ξέρει να τις επιλύσει χωρίς προβλήματα).
Ασφαλιστικές εισφορές
Ο μέτοχος μίας εταιρίας δεν υποχρεούται να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Αν το επιθυμεί,
μπορεί να προσληφθεί σε αυτή και να έχει μισθό και ένσημα κλπ. Αν όχι, κανείς δεν θα του ζητήσει κάτι περισσότερο.
Μέρισμα
Αν ο μέτοχος δεν είναι και εργαζόμενος στην εταιρία, τότε ο μόνος τρόπος για να πάρει χρήματα από αυτή είναι η επιστροφή δανείου (αν τη δάνεισε χρήματα, αυτά επιστρέφονται χωρίς πρόβλημα, όχι όπως στην Ελλάδα) και το μέρισμα επί των κερδών. Σήμερα ο φόρος επί των μερισμάτων είναι 16%, ήδη ψηφίστηκε (διακομματικά) η μείωσή του στο 5% από 01.01.2017 και συζητείται η επίσπευση του μέτρου για το 2016.
ΦΠΑ
Προκειμένου να καταπολεμηθεί η μη απόδοση ΦΠΑ, δεν έχουν όλες οι εταιρίες «αυτόματη υποχρέωση να εισπράττουν ΦΠΑ». Μία νέα εταιρία θέλει συνήθως 2 – 3 μήνες για να της εγκριθεί η άδεια να χρεώνει ΦΠΑ στις συναλλαγές της, μέσα από ένα σύστημα μοριοδότησης που λαμβάνει υπόψη του ακόμη και το αν ο λογιστής της εταιρίας εμπλέκεται σε προβλήματα κλπ. Αν μία εταιρία δεν εισπράττει ΦΠΑ, τότε πληρώνει κανονικά, χωρίς δικαίωμα συμψηφισμού.
Αν περάσει τις 65.000 Ευρώ τζίρο, αποκτά και αυτή την υποχρέωση χρέωσης ΦΠΑ στους πελάτες της και αντίστοιχα του συμψηφισμού. Όμως για πολλές μικρές εταιρίες η δυνατότητα αυτή σημαίνει ότι ανταγωνίζονται τους μεγάλους της αγοράς με χαμηλότερο κόστος πώλησης προϊόντων ή (κυρίως) υπηρεσιών.
Φορολόγηση
Οι εταιρίες φορολογούνται με 16% επί των κερδών τους. Αυτό παραμένει σταθερό από το 2005, ενώ ετοιμάζεται και η μείωση του συντελεστή στο 14% το 2018.
Εκεί όμως που η χώρα εκπλήσσει είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις μικρές εταιρίες, νέο-ιδρυθείσες ή πιο παλιές, με τζίρο ως 65.000 Ευρώ τον χρόνο (από 01.01.2016 το όριο θα ανέβει στις 100.000 ευρώ). Για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να μην αφήσει περιθώρια φοροδιαφυγής, το κράτος της Ρουμανίας φορολογεί τις μικρές εταιρίες ως εξής:
- 3% επί του τζίρου, αν δεν έχουν εργαζόμενο
- 2% επί του τζίρου αν έχουν 1 εργαζόμενο
- 1% (!) επί του τζίρου αν έχουν 2 εργαζομένους
Αν περάσουν το ποσό των 65.000 Ευρώ (και από 01.01.2016 τις 100.000 ευρώ), τότε αυτομάτως θα πληρώσουν και αυτές φόρο 16% επί των κερδών τους.
Συνοπτικά
Άρα ένας μικρός επιχειρηματίας ξεκινά τη δραστηριότητά του με:
- 0 ασφαλιστικές εισφορές
- 3 – 1% φορολογία
- (Σύντομα) 5% μέρισμα
- Εξαίρεση από την είσπραξη και απόδοση ΦΠΑ
- Αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα που άνοιξαν πρόσφατα (χωρίς όμως τις ακρότητες του Ελληνικού παρελθόντος)
«Είναι όλα τέλεια στη Ρουμανία;» θα ρωτήσει κάποιος. Όχι, δεν είναι. Όμως ο μικρός της αγοράς δεν ξεκινάει με πάγια μεγάλα μηνιαία κόστη. Πληρώνει με βάση τα έσοδά του και μπορεί να μεγαλώσει με υγεία και ηρεμία. Και σε μία οικονομία που την περίοδο 2015 – 2018 θα έχει το ρεκόρ Ευρώπης σε ανάπτυξη του ΑΕΠ, μάλλον θα έχει και την ευκαιρία να τα καταφέρει.
Όσο για εμάς τους Έλληνες, όσοι σεβαστούν τον πρώτο κανόνα για όποιον επενδύει στο εξωτερικό (επιλογή σωστών και αξιόπιστων συνεργατών) θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω και να ξεκινήσουν «με το δεξί», όπως έκαναν εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες μας στη χώρα.

*Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της MORE Group, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και Αντιπρόεδρος της ProAgro (της Ρουμανικής «ΠΑΣΕΓΕΣ»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα