Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

«Σαφάρι» ελέγχων για τον περιορισμό φοροδιαφυγής σε τουριστικές περιοχές


Η έναρξη της τουριστικής περιόδου θέτει σε επιφυλακή τις φορολογικές Αρχές, που ετοιμάζονται για εξορμήσεις στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Ο φόβος για αύξηση της φοροδιαφυγής αναγκάζει την ΑΑΔΕ να ενισχύσει το προσωπικό στα νησιά και γενικότερα στις περιοχές που υποδέχονται σημαντικό αριθμό τουριστών. Το lockdown μπορεί να δημιούργησε πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις, αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, αλλά «δεν πρόκειται να κάνουμε τα στραβά μάτια αφήνοντας να επικρατήσει η φοροδιαφυγή και η μη έκδοση αποδείξεων».
Ενδεικτικό της διάθεσης της ΑΑΔΕ είναι ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Δηλαδή, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Για την υλοποίηση των ελέγχων αυτών θα ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου εφοριακών οι υπηρεσίες ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε 13 μέτωπα: Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Κω, Ρόδο, Πολύγυρο, Νέα Μουδανιά, Πρέβεζα.
Το πλάνο των ελέγχων καλύπτει το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, ειδικά για τις υπηρεσίες ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι έλεγχοι θα διενεργούνται και εντός της χωρικής αρμοδιότητάς τους αλλά και εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί πάνω από 45.000 έλεγχοι κατά την τουριστική περίοδο.
Τουλάχιστον το 70% των ελέγχων θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά ελεγκτών από άλλες περιοχές, δηλαδή εκτός της χωρικής αρμοδιότητάς τους. Η τακτική αυτή, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα και μάλιστα διαπιστώθηκαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Επί της ουσίας, εφοριακοί, για παράδειγμα από την Αθήνα, θα μεταβαίνουν για ελέγχους στα νησιά ή στη Χαλκιδική (και το αντίστροφο ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις) ώστε να μην αναγνωρίζονται πριν κάνουν έφοδο σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε ξενοδοχεία αλλά και για να μην έχουν σχέσεις ή δεσμούς με ελεγχομένους. Τα τελευταία χρόνια, το θερινό πρόγραμμα ελέγχων έχει αποκαλύψει χιλιάδες κρούσματα φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να επιβάλλουν «λουκέτα» στις επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τους μερικούς επιτόπιους ελέγχους (πρόληψης), το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:
•30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη).
•10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ.
•6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ.
•720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
Το 2020 διενεργήθηκαν 11.477 έλεγχοι σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 11.300 ελέγχων. Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 6.256 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 54,5% έναντι στόχου 49%. Επιπλέον, το 2020 διενεργήθηκαν 5.640 εμφανείς έλεγχοι έναντι στόχου 3.000, στους οποίους καθίσταται γνωστή η παρουσία των συνεργείων, με στόχο την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης.
Οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και αφορούν συγκεκριμένες οντότητες. Πιο αναλυτικά, διενεργήθηκαν 806 έλεγχοι έναντι στόχου 720, κατά τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις σε 365 επιχειρήσεις (5.282 παραβάσεις), με την παραβατικότητα που εντοπίστηκε στους ανωτέρω ελέγχους να ανέρχεται σε 45,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα