Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ο γιατρός από την Κυπαρισσία Γιώργος Κορμάς προειδοποιεί για την "Μπλε Φάλαινα"

Την προσοχή γονιών και εκπαιδευτικών εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας για την εμφάνιση επικίνδυνων διαδικτυακών παιχνιδιών και πιο συγκεκριμένα για την «Μπλε Φάλαινα».
Μάλιστα υπεύθυνος επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας Help-line, όπου μπορεί να απευθυνθεί το κοινό, είναι ο Κυπαρίσσιος γιατρός Γιώργος Κορμάς στο τηλέφωνο 6977-194024 αλλά και στην υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Κατερίνα Ψαρουδάκη στο 6972-913100.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια με την ονομασία "Μπλε Φάλαινα" διαδικτυακές ομάδες δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν παιδιά στην εφηβεία εκμεταλλευόμενες τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικιακής φάσης. Σε καθημερινή βάση ο "διαχειριστής" του

παιχνιδιού αναθέτει επικίνδυνες αποστολές στους παίχτες που συμμετέχουν, αποστολές που περιλαμβάνουν από αυτοτραυματισμούς, εγχειρήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή μέχρι και προτροπές για αυτοχειρία. Το "παιχνίδι" διαρκεί 50 μέρες και η εγκατάλειψή του είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Αν κάποιος παίχτης ανακοινώσει ότι αποχωρεί, τότε ο "διαχειριστής" αρχίζει τις απειλές προκειμένου να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στο παιχνίδι. Αν το κοινωνικό δίκτυο καταφέρει να εντοπίσει και να μπλοκάρει την "ομάδα" των διαχειριστών, η ομάδα επανέρχεται μέσω νέου λογαριασμού. Ονομάζεται "παιχνίδι" γιατί έχει συγκεκριμένους κανόνες και τελετουργικό, αλλά δεν είναι application, δεν μπορεί δηλαδή να το βρει κάποιος μέσω εφαρμογής.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας συστήνει στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους ανοιχτές, να ενδιαφέρονται και να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων "παιχνιδιών" προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.
Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι' αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους: Τηλεφωνικά στο 11188, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) CYBERΚΙD, μέσω Twitter @CyberAlertGR».


Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα