Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Γιατί το στρες μας γερνάει - Πώς αυξάνει τη βιολογική μας ηλικία και ο τρόπος να αντιστρέψουμε την ζημιά


Η χρονολογική ηλικία είναι ο αριθμός των ετών που έχουμε συμπληρώσει. Η βιολογική ηλικία, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται για να αποκρυπτογραφήσει πόσο χρονών συμπεριφέρεται και αισθάνεται το σώμα σας.
Συχνά χρησιμοποιείται ως ένδειξη της συνολικής υγείας και μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο ζωής.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism διαπίστωσε ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων αυξάνεται ραγδαία λόγω διαφόρων μορφών στρες. Ωστόσο, διαπίστωσε επίσης ότι αυτή η γήρανση μπορεί να αντιστραφεί μετά από μια περίοδο "ανάρρωσης" από στρεσογόνες καταστάσεις.
Ο συγγραφέας της μελέτης James White της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke είπε χαρακτηριστικά πως προηγούμενες μελέτες ανέφεραν την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της βιολογικής ηλικίας, αλλά το ερώτημα αν τέτοιες αλλαγές είναι αναστρέψιμες, παρέμεινε μέχρι τώρα ανεξερεύνητο.
Πώς το άγχος γερνάει το σώμα
Πώς ακριβώς το στρες προκαλεί τη γήρανση του σώματός μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χρόνιο στρες πυροδοτεί έναν "καταρράκτη βιολογικών αποκρίσεων στο σώμα". Πρώτον, ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στο DNA και στα κύτταρα εάν αυτές παράγονται υπερβολικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Δεύτερον, το μακροχρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες.
Στη συνέχεια, το άγχος επηρεάζει τα τελομερή κύτταρα. Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA, που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά.
Πως διορθώνεται η ζημιά
Όταν ωστόσο καταπολεμήσουμε το άγχος, το σώμα μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει και οι φυσιολογικές διεργασίες που υπέστησαν βλάβη μπορούν να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας τους.
Επιπλέον, είπε, το σώμα διαθέτει μηχανισμούς για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων και ιστών και αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί μόλις μειωθεί το στρες.
Για παράδειγμα, τα κύτταρα μπορούν να αρχίσουν να παράγουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.
Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η τακτική άσκηση και ο ύπνος καλής ποιότητας μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις σε διάφορους βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.
"Το σώμα μας έχει την ικανότητα να επισκευάζει και να ανακάμπτει από τη ζημιά που προκαλείται από το στρες, επομένως είναι λογικό αυτή η διαδικασία ανάκαμψης να μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τη βιολογική μας ηλικία", υπέθεσε ο Tunc Tiryaki ιδρυτής του London Regenerative Institute.
Πώς να επιβραδύνουμε τη βιολογική μας ηλικία
Τα οφέλη μιας μικρότερης βιολογικής ηλικίας είναι πολλά. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ανοσολογικής δυσλειτουργίας, μεταβολικών διαταραχών και άλλες παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος αποτελούν τρόπους για να βελτιώσουμε τη γενική μας υγεία, αλλά και τη βιολογική μας ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα