Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Η5Ν1: Σε επιφυλακή η Ελλάδα για κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία


Οδηγίες για προληπτικούς ελέγχους και λήψη δειγμάτων, μετά το κρούσμα της γρίπης των πτηνών.
Σε επιφυλακή τέθηκαν οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, έπειτα από κρούσμα γρίπης των πτηνών (H5N1) στη Βουλγαρία.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στα μέσα Οκτωβρίου οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατεγράφη έξαρση H5N1 σε πουλερικά στο χωριό Μαρίτσα. Ο ιός προκάλεσε τον θάνατο 764 πουλιών, σύμφωνα με τις έως τότε πληροφορίες.
Η μέχρι στιγμής κλινική εικόνα στις ελληνικές πτηνοτροφικές εκτροφές δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο που επικαλείται το ΑΠΕ.
Ωστόσο, δεδομένων των εμπορικών ροών της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ήδη, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων, προκειμένου να σταλούν για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.
Οι εστίες γρίπης πτηνών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα
Η γρίπη των πτηνών H5N1 είναι διαδεδομένη σε άγρια πτηνά και φαίνεται ότι προκαλεί επιδημίες σε πουλερικά παγκοσμίως, ανέφερε ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιούλιο, με αφορμή και τα κρούσματα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ και εργαζόμενους σε σχετικές μονάδες.
Ο ΕΟΔΥ εκπόνησε σχέδιο δράσης προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες που θα γίνουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος γρίπης των πτηνών H5N1 σε άνθρωπο και στις 2 Ιουλίου ο Οργανισμός πραγματοποίησε άσκηση επί χάρτου. Οι περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων από τον ιό της γρίπης των πτηνών H5Ν1 σε άνθρωπο παραμένουν σπάνιες.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κατά το πρόσφατο παρελθόν εστίες γρίπης των πτηνών:
2006: Εντοπίστηκαν κρούσματα H5N1 σε άγρια πτηνά, κυρίως σε κύκνους, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
2016-2017: Καταγράφηκαν κρούσματα Η5Ν8, Η5Ν6, Η5Ν5 σε εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά, σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο.
2021: Κρούσματα H5N8 σε άγρια πτηνά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
2022: Κρούσματα H5N1 κυρίως σε άγρια πτηνά σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία.
Οι περισσότερες καταγεγραμμένες εστίες στη χώρα μας οφείλονται στον υπότυπο H5N8 και αφορούν άγρια υδρόβια πτηνά σε υδροβιότοπους, όπως οι λίμνες Πρεσπών, Κερκίνη, Βόλβη, Καστοριάς, το Δέλτα του Έβρου κλπ., σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα