Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Άνοδο τιμών σε Ισπανία, 5,50 ευρώ για λάδι Καλαμών, ανεφάρμοστο το ψηφιακό δελτίο

Ανοδική πορεία έχουμε στην τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Ισπανία μετά και τις αντιδράσεις των ελαιοπαραγωγών, ενώ στην χώρα μας υπάρχει μια «ηρεμία» στον κλάδο και αδιαφορία από το ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από 13 έως 19 Ιανουαρίου 2025, η μέση τιμή παραγωγού για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,517 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,993 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,807 ευρώ/κιλό.
Θυμίζουμε την προηγούμενη εβδομάδα (από 7 έως 13 Ιανουαρίου 2025), η τιμή παραγωγού για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,437 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,889 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,739 ευρώ/κιλό.
Στο μεταξύ στην Ελλάδα είχαμε πριν λίγες ημέρες τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Eλαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς στην Λακωνία, που έκλεισε συμφωνία με Έλληνα έµπορο, στα 5,61 ευρώ το κιλό, για ένα βυτίο έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,2.
Επίσης, το ελαιοτριβείο Π. Κολοκούρη - Γ. Βλάχου, από την Λακωνία, ανακοινώνει νέα τιμή, στα 5,50 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών. Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος στον ΑγροΤύπο, «δεν έχουν μείνει ακόμη στην περιοχή πολλές ελιές Καλαμών. Γενικότερα η συγκομιδή ελαιοκάρπου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα στην περιοχή, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε εξάγει περίπου 2.000 τόνους ελαιολάδου προς την Ιταλία».
Αυτή το χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο στην Λακωνία είναι στα 5,30 έως 5,50 ευρώ το κιλό, ενώ στην Μεσσηνία κυμαίνονται από 4,50 έως 4,70 ευρώ.
Ο ΑγροΤύπος μίλησε με μικρά ελαιοτριβεία για την έκδοση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι υποχρεωτικό για παραγωγούς και ελαιοτριβείς. Όπως τονίζουν δεν είναι εφικτή αυτή η διαδικασία της ΑΑΔΕ να εφαρμοστεί στην πράξη, κατά την παράδοση του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Συμφωνούν με έλεγχο στη διακίνηση του ελαιολάδου αλλά όχι όπως πάει να εφαρμοστεί.
«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής όταν θα πρέπει να παραδοθούν πάνω από 3.000 σακιά μέσα σε μια ώρα», τονίζουν.
Και προσθέτουν: «Πότε θα προλάβει ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου να ταξινομήσει και να καταγράψει τις ποσότητες και πότε να περάσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά παραστατικά. Όσοι έχουν βρεθεί σε ελαιοτριβείο κατά την παράδοση ελαιοκάρπου αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει εκείνη την στιγμή».
Εκτός βέβαια και αν θέλουν να κλείσουν τους μικρούς και να έρθουν από το εξωτερικό επενδυτές για κατασκευή μεγάλων ελαιοτριβείων. Βέβαια αυτό θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στην ελαιοκαλλιέργεια της χώρα μας γιατί μιλάμε για αλλαγή μοντέλου παραγωγής.
Αν πάντως θέλει η ΑΑΔΕ να βρει την «µαύρη» διακίνηση είναι πολύ εύκολο να το κάνει. Θα κάνει μια απλή διασταύρωση της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου που παράγει ένα ελαιοτριβείο με την ηλεκτρική ενέργεια που ξόδεψε. Αν για παράδειγμα δηλώνει ότι παράγει 1.000 τόνους ελαιόλαδο και καταθέτει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για 2.000 ΚW. Αν ένα άλλο ελαιοτριβείο για ίδια κατανάλωση ρεύματος δηλώνει παραγωγή 500 τόνων ελαιολάδου, τότε σημαίνει ότι έχει «διώξει» άλλους 500 τόνους «μαύρα» στην αγορά. Απλά και γρήγορα πιάνουμε την παράνομη διακίνηση.    agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα