Στα 2,6 δισ. ευρώ τα κονδύλια για τη στήριξη της απασχόλησης
Στη χορήγηση «επιταγής επανένταξης» ανέργων αντί για «το κλασικό επίδομα» θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
--------------------------------------------------------
Αθήνα
Κονδύλια ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του, την Τρίτη, με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην απασχόληση.
Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη στήριξη 17 προγραμμάτων και θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο σημείο που ή αποφασίζουμε να πάμε μπροστά ή γυρνάμε πίσω στη χρεωκοπία, ή ολοκληρώνουμε την προσπάθεια ή την αφήνουμε να πάει χαμένη».
«Είναι ανάγκη να κάνουμε σε ελάχιστο χρόνο όσα δεν κάναμε για χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μαζέψουμε το χάλι της οικονομίας που βρήκαμε, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και αρωγό του πολίτη, έτσι ώστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και από εκεί και μετά η χώρα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, από την οποία, όπως τόνισε, οι πρώτοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που σηκώνουν τα βάρη.»
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «ενεργητικές» πολιτικές και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.
Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός: αυτό θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Ο τρίτος στόχος είναι η επανένταξη των ανέργων. Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση «επιταγής επανένταξης» ανέργων αντί για «το κλασικό επίδομα».
«Στόχος να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα, προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Η ένταξη στην αγορά εργασίας και η στήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων, «άτομα, που όμως, διαθέτουν αστείρευτες δεξιότητες», όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Για την τελευταία αυτή κατηγορία προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, «διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη», ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών σχεδιασμού και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων, ώστε να «μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτά τα χρήματα πιάνουν τόπο».
Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε διεθνή συνεργασία με τον Σουηδό Γιοακίμ Πάλμε, τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την αξιολόγηση και την καταλληλότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Τέλος, ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Σημαντική αξιολογεί η ΕΣΕΕ την ανακοίνωση των βασικών κατευθύνσεων πολιτικής για την στήριξη της απασχόλησης από τον πρωθυπουργό και ζητεί την άμεση ενεργοποίηση και υλοποίησή τους χωρίς καθυστερήσεις και εξαιρέσεις.
Όπως σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος, η αύξηση των λουκέτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των θέσεων απασχόλησης που οδήγησε τους εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία στους 587.000, ενώ παράλληλα υπάρχουν και 78.000 μη αναζητούντες.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανέργων παρατηρείται στην Αττική (35%) και στη Μακεδονία (32%).
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η ανησυχητική εκτίναξη της ανεργίας το Σεπτέμβριο και η αύξηση των απολύσεων κατά 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, άναψαν επιτέλους το «πράσινο φως» στα προγράμματα «διάσωσης» των θέσεων εργασίας, που βασίζονται στην επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ - ΟΑΕΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η στήριξη της απασχόλησης και η επιδότηση της εργασίας είναι πάγια αιτήματά της, που πιστεύει ότι η διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας θα αλλάξει την ψυχολογία εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και θα ενισχύσει σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα
Παρέμβαση δύο σημείων από τον Πλατανησιώτη στην Βουλή υπέρ της ενίσχυσης
του Ε.Σ.Υ.
-
*Πειραιάς, **25 Νοεμβρίου 2024*
*ΔΕΛΤΙΟ* *ΤΥΠΟΥ*
Ø *Τι υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά στην Διαρκή
Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσε...
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα