«Μούδιασμα» νιώθουν οι πολίτες της Τριφυλίας για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και το χάος που θα βυθιστεί η χώρα. Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που αποκομίσαμε συνομιλώντας τις δύο προηγούμενες μέρες με πολίτες της περιοχής. Για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις συμπεριφορές, επιλογές και αποφάσεις του εκλογικού σώματος θα γίνουν και πρέπει να γίνουν πολλές αναλύσεις ειδικών εκλογολόγων, γιατί όχι και ψυχαναλυτών ή ψυχοθεραπευτών, μπας και εξαχθεί κάποιο σχετικό, έστω, συμπέρασμα.
Το πλέον σίγουρο είναι, όπως αναμενόταν άλλωστε, καθώς είχε διαφανεί και προεκλογικά, ότι ο κόσμος στις εκλογές, με την ψήφο του, τιμώρησε τα παλιά, πλέον, κόμματα εξουσίας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), έβγαλε στην κάλπη το συσσωρευμένο θυμό και την οργή του για τα Μνημόνια και τα αλλεπάλληλα φορομπηχτικά μέτρα και έδειξε πως επιθυμεί να υλοποιηθούν όσα προεκλογικά διακήρυτταν και υπόσχονταν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ., για καταγγελία των Μνημονίων, διαγραφή του χρέους κ.τ.λ.
«Ο λαός μίλησε» είναι η κοινότυπη έκφραση μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση. «Μίλησε» και στις εκλογές της Κυριακής, αλλά τι ακριβώς είπε ο «σοφός λαός μας» (άλλη γνωστή έκφραση) ούτε και ο ίδιος ίσως να μην ξέρει. Άραγε, ο σοφός λαός μας που «μίλησε» ήθελε ακυβερνησία και χάος; Επιθυμεί αβεβαιότητα, άγχος και αγωνία τι θα του ξημερώσει; Επεδίωξε, με την ψήφο του, περιπέτειες και κινδύνους για τη χώρα και τους πολίτες; Ο καθένας ας δώσει απαντήσεις στο εαυτό του! Είναι σαφές, πάντως, πως οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα μέτρα και θέλουν διακαώς να ξεφύγουν μία και καλή από τα «δεσμά» των Μνημονίων. Με την ψήφο τους, άλλωστε, αυτό έκαναν: Έσπασαν τα «δεσμά» του δικομματισμού, ελευθερώθηκαν και αποφάσισαν να εμπιστευθούν την «απελευθέρωση» της χώρας από το Μνημόνιο, την Τρόικα και το ΔΝΤ από τα κόμματα που όλο το προηγούμενο διάστημα αυτά ακριβώς εξήγγειλαν! Στην Τριφυλία, οι πολίτες παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις και όλοι απεύχονται τα χειρότερα από ενδεχόμενη ακυβερνησία. Εμείς μιλήσαμε χθες με το δήμαρχο, προέδρους εμπορικών συλλόγων και πολίτες. Τους ρωτήσαμε πώς είδαν και κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ιδού τι μας είπαν: Κώστας Κόλλιας, δήμαρχος Τριφυλίας: «Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη βούληση του λαού και ασφαλώς στις δημοκρατίες η βούληση του λαού δεν είναι μόνο σεβαστή, αλλά και κυρίαρχη. Στη συγκεκριμένη, δε, συγκυρία είναι και κατανοητή. Άρα, το απόλυτα ζητούμενο είναι η εθνική συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, στο βαθμό ευθύνης της κάθε μιας, ώστε η πατρίδα μας να μπορέσει να βρει τη σταθερή περπατησιά της και κοινωνική συνοχή».
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί για την Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή, με μια σταθερή χάραξη πορείας, για να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα και στο δύσκολο μονοπάτι που προχωρούμε. Ο κόσμος θέλει κυβέρνηση, αυτό θέλει και η αγορά! Δε θέλει ακυβερνησία. Θέλει κυβέρνηση στιβαρή και ισχυρή. Έκανε μια διαμαρτυρία απέναντι στα “μνημονιακά” κόμματα, όπως συνηθίζεται να τα λένε, και σε άλλα διάσπαρτα κόμματα. Τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε. Ευελπιστούμε, όπως είπε κάποιος, ο Θεός της Ελλάδος να δώσει τα φώτα του στους πολιτικούς και να σχηματίσουν ισχυρή κυβέρνηση».
Νίκος Φάμπας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών (πριν μου κάνει τη δήλωση, από το τηλέφωνο, με ρώτησε χαριτολογώντας αν έχω σηκωθεί όρθιος και αν όχι, να εγερθώ!): «Βλέπω ότι ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και ιδίως με το στραπάτσο των δύο παλιών κομμάτων, που ευθύνονται για την κατάσταση. Έλεγαν “πρώτα ο πολίτης”, αλλά εννοούσαν να πάρουν ό,τι έχει στην τσέπη του ο πολίτης. Άδειασαν τις τσέπες και ο κόσμος τούς τιμώρησε ψηφίζοντας άκρα, από αριστερά μέχρι δεξιά. Αλλάζουν τα πράγματα. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να κοιτάζουν τον πολίτη στην τσέπη, αλλά στα μάτια όταν κάνουν τις προγραμματικές τους δηλώσεις και όταν λένε για τα προγράμματα και τα σχέδιά τους» (όταν ολοκλήρωσε, μου είπε, πάλι χαριτολογώντας, πως μπορώ να καθίσω).
Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Βιοτεχνικού και Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν η αποτύπωση μιας ειρηνικής και αναίμακτης επανάστασης των πολιτών, οι οποίοι τιμώρησαν με την ψήφο τους, τους υπευθύνους του πολιτικού συστήματος και πρωτίστως τα τέως δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία ευθύνονται για την κατάχρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών επί δεκαετίες. Ο άμετρος δανεισμός, η αποδόμηση των θεσμών, η ρουσφετολογία, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (υπερβολικοί διορισμοί στον δημόσιο τομέα–μίζες κ.λπ.), καθώς και η ανύπαρκτη πολιτική ανάπτυξης στον αγροτικό – βιοτεχνικό και βιομηχανικό τομέα, εξαθλίωσαν την οικονομία της χώρας. Έτσι φθάσαμε και στις υπογραφές των δύο μνημονίων, τα οποία με τη σειρά τους, αφού έθιξαν την εθνική αξιοπρέπεια των πολιτών, υπογράφοντας τα δύο κόμματα την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, οδήγησαν στη δυσβάσταχτη φορολόγηση στα νοικοκυριά και την οικονομική εξαθλίωση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν πολλοί από αυτούς προβλήματα επιβίωσης. Όσα είπαμε παραπάνω, συν τις σχεδόν ανύπαρκτες παροχές υγείας και της παιδείας, ανάγκασαν τους πολίτες να αλλάξουν πολιτικό προσδιορισμό. Οι εκλογές τούς έδωσαν ένα βήμα να διαμαρτυρηθούν, να τιμωρήσουν και να απαιτήσουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και μια πιο ελπιδοφόρα πολιτική, που θα βγάλει την Ελλάδα και το λαό της από τα αδιέξοδα που άλλοι τους οδήγησαν παρά τη θέλησή τους».
Νικόλαος Κατσούλας, από Γαργαλιάνους: «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει. Κρίνω ότι είναι ένα αποτέλεσμα που προκαλεί ακυβερνησία. Είναι αποτέλεσμα ακυβερνησίας, γιατί δε βγαίνουν συνδυασμοί τέτοιοι για διακυβέρνηση. Πιστεύω, πάντως, ότι πάντα ο κόσμος ξέρει τι κάνει. Ψήφισε το κόμμα που ήθελε, βασικά “μνημονιακούς” – “αντιμνημονιακούς”, αποτύπωσε τις προτιμήσεις του στην κάλπη. Βλέπω ότι θα έχουμε εκλογές σύντομα και ο Θεός και ο λαός θα δείξει!».
Γιάννης Κωνσταντέλος, από Κυπαρισσία: «Ο λαός ήταν δυσαρεστημένος και γι’ αυτό έκανε αυτή την επιλογή και έδωσε αυτή την εντολή. Έδωσε την εντολή σε κάποιους ανθρώπους να κυβερνήσουν, οι οποίοι τους είχαν παραμυθιάσει κιόλας! Δηλαδή, πιστεύω ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι “πλασματικό”, γιατί κάπου ελπίζανε (σ.σ. οι πολίτες). Όταν τώρα θα γυρίσει αυτό μπούμερανγκ, γιατί δε θα ξέρει τι να την κάνει την εντολή και για ποια αριστερή κυβέρνηση λέει αφού δε φτάνουν τα ποσοστά, θα φανούν τα παραμύθια. Αλλά δεν μπορεί η χώρα να είναι στην ακυβερνησία και την αβεβαιότητα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι». Παναγιώτης Καρυτινός, από Κυπαρισσία: «Ο λαός έδωσε ένα μήνυμα στους πολιτικούς, να κάτσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να τα βρουν και να δώσουν λύση στη χώρα και στα προβλήματα. Και να προκύψει μία κυβέρνηση και να μην ξαναπάμε σε εκλογές, γιατί θα είναι καταστροφικό. Μπορεί να μην είναι εφικτό σήμερα (σ.σ. χθες) ο σχηματισμός κυβέρνησης, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρυτανεύσει η λογική, που τόσο καιρό δεν την έχουν βάλει να δουλέψει, και θα δώσουν λύση όπως πρέπει. Διαφορετικά, άμα κληθεί ξανά ο λαός να δώσει λύση, πάλι πιστεύω δεν πρόκειται να τη δώσει, γιατί είναι πικραμένος και θυμωμένος και δεν παίρνει αποφάσεις με γνώμονα τη λογική, αλλά με γνώμονα το θυμό και την αγανάκτηση».
Γιώργος Κωτσάκης, από τα Φιλιατρά: «Μια χαρά το είδα! Αναμενόμενο το αποτέλεσμα από την αγανάκτηση του κόσμου…».
Φώτης Γριβάκης, από τα Φιλιατρά: «Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτύπωσε επακριβώς την ψυχολογία και τη διάθεση του κόσμου, που είχε και έχει όλα αυτά τα δυόμισι χρόνια. Θεωρώ ότι ήταν ένα σωστό εκλογικό αποτέλεσμα, με το μόνο αρνητικό ότι δε θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό είναι αρνητικό για τη χώρα, αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο κόσμος! Ευθύνονται οι πολιτικοί που έφεραν την κατάσταση εδώ που την έφεραν…».
Του Ηλία Γιαννόπουλου |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα