Την σοβαρή κρίση που πλήττει χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την ίδια την ΔΕΗ περιγράφει το Reuters, σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα, με τίτλο «Τα σκοτεινά χρόνια της Ελλάδας: Πως η λιτότητα έσβησε τα φώτα».
Το πρακτορείο αναφέρει ότι πάνω από το 40% των Ελλήνων καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα στην ελληνική Bουλή πως από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι απλήρωτοι λογαριασμοί είχαν αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 2,6 δισ.
Οι διακανονισμοί
Το πρακτορείο προσθέτει ότι 625.000 καταναλωτές, που χρωστούν συνολικά 13 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμών, από τον Ιανουάριο έως σήμερα.
Οι διακανονισμοί έχουν μειώσει τα χρέη της εταιρίας στα 453 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε 9 μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν το ποσό έφτανε στα 690 εκατομμύρια. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα καταγράψει καθαρά κέρδη
της τάξεως των 63 έως 109 εκατομμύρια ευρώ με τις προβλέψεις για απαιτήσεις πελατών κάτω από τα 600 εκατομμύρια.
Αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποθεματικά σε ρευστό της ΔΕΗ έχουν μειωθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που ανάγκασε την επιχείρηση να πάρει δάνειο 200 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να αποπληρώσει ένα ομόλογο που λήγει τον Μάιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Στέλεχος της ενεργειακής αγοράς δήλωσε στο Reuters πως η ΔEH χάνει περίπου 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, από την κλοπή ενέργειας.
Η ΔEΗ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ποσό. Στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν πως οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κλοπής σκαρφάλωσαν στις 10.600 την προηγούμενη χρονιά από 8.880 το 2013 και 4.470 το 2012.
Δεύτερο στέλεχος υποστήριξε πως οι αρχές πιστεύουν ότι η κλοπή είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν οι περιπτώσεις που έχει επιβεβαιώσει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, ειδικός σε ζητήματα ενέργειας δηλώνει στο Reuters ότι τα χρέη της ΔΕΗ είναι τόσο υψηλά που η επιχείρηση δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη. Ο ίδιος τονίζει ότι όσο δεν αλλάζουν τα πράγματα, τόσο η ΔΕΗ πλησιάζει στο “σημείο μηδέν”, παραλληλίζοντας την κατάσταση με αυτήν την ελληνικής οικονομίας και σχολιάζει: “Είναι λογικό να λέμε ότι η ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουμε να καταρρεύσει, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Από την άλλη, πριν από λίγα χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι καμία χώρα δεν θα κατέρρεε”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα