Πρόστιμο ύψους 1,6 εκατ ευρώ επέβαλε το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Τράπεζα Πειραιώς.
Αιτία το γεγονός ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, διαπιστώθηκε η παράβαση της υπερωριακής απασχόλησης για ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε αφού υπήρξαν πολλές καταγγελίες προς το ΣΕΠΕ, που αφορούσαν εργασιακές παραβάσεις που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη τράπεζα.
O έλεγχος πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο ειδικών επιθεωρητών του ΣΕΠΕ στις 31 Μαρτίου. Το κλιμάκιο εισήλθε στο κτίριο που βρίσκεται στη Συγγρού 87 στις 5 το απόγευμα. Ο έλεγχος διήρκεσε
έως αργά το βράδυ μιας και το κτίριο είναι επταόροφο.
Βρέθηκαν 146 εργαζόμενοι να έχουν υπερβεί το ωράριο εργασίας και να συνεχίζουν υπό καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί. Επίσης, δεν υπήρχε ούτε το ειδικό βιβλίο υπερωριών όπως έπρεπε. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλοι 97 εργαζόμενοι οι οποίοι την ώρα του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι αποχωρούσαν από την εργασία τους…
Ουσιαστικά, υπήρξε παράβαση του άρθρου 80 του ν.4144/2013 που αφορά τις υπερωρίες στην εργασία.
Δόθηκε στην τράπεζα το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος για να απαντήσει εγγράφως, όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς. Ουσιαστικά, η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι ένας αριθμός εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες της είναι υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία δουλεύουν χωρίς ωράριο. Επίσης, υπάρχουν στις ίδιες υπηρεσίες και δανειζόμενοι εργαζόμενοι, που επίσης μπορούν να δουλεύουν διαφορετικές ώρες από τους υπόλοιπους.
Παρόλ’ αυτά οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατέληξαν από το σύνολο των εργαζόμενων που εντοπίστηκαν ότι πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο για τις 109 περιπτώσεις.
Το πρόστιμο κρίθηκε ότι πρέπει να είναι της τάξης των 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι η τράπεζα καλείται να καταβάλλει το ποσό του 1.635.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα του προστίμου σε μεγάλη τράπεζα αναφέρθηκε στο μήνυμά της με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά και η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως επισημάνθηκε τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας εφεξής «δεν θα γίνονται ανεκτά» από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι έχει ξεκινήσει μια μεθοδική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς από το υπουργείο Εργασίας «ενάντια στην παραβατικότητα και την αυθαιρεσία, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα