Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ενοχος ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, δύο χρόνια με αναστολή

Ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο. Το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό
και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα. Tο Εφετείο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.
Αντίθετα τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες μαζί με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ.
Η υπόθεση απασχόλησε το Εφετείο, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε. Αναμένεται και η απόφαση από τον Άρειο Πάγο.
Ο Εισαγγελέας είχε αποδεχθεί πλήρως το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί σε βάρος του κ. Γεωργίου το οποίο συμπίπτει με τις καταγγελίες του πρώην μέλους της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ κ Ζωής Γεωργαντά.
Το σκεπτικό του εισαγγελέα ήταν ότι την εποχή εκείνη δηλαδή όταν η χώρα έμπαινε στο

μνημόνιο η ΕΛΣΤΑΤ έπρεπε να σταθεί στο ύψος της και Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να ακούει τις απόψεις τους.
Ως προς το θέμα της παράλληλης διατήρησης της θέσης του Ανδρέα Γεωργίου και στο ΔΝΤ ο εισαγγελέας επεσήμανε ενδεικτικά: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται» και έθεσε το ερώτημα εάν ο κύριος Γεωργίου θα είχε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, εάν είχε αποκαλύψει την παραμονή του και στο ΔΝΤ για διάστημα μερικών μηνών.
Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος υπέγραψε την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος της χώρας , διατηρούσε επί μερικούς μήνες, Αύγουστος έως Νοέμβριος 2010, την θέση του στο ΔΝΤ ενώ ήδη είχε αναλάβει επικεφαλής της Αρχής και επίσης δεν συγκαλούσε το Διοικητικό της Συμβούλιο με αποτέλεσμα, κατά το κατηγορητήριο, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 να μην έχει την σύμφωνο γνώμη των μελών της Διοίκησης.
Ολοκληρώνοντας την πρόταση του ο Εισαγγελικός λειτουργός κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι «ήθελε να μετατρέψει την ΕΛΣΤΑΤ σε ενός ανδρός αρχή» προσθέτοντας πως όλα αυτά συνέβησαν την πιο «σημαντική στιγμή ιστορικά από την ίδρυση της ΕΛΣΤΑΤ».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου δικάστηκε κατόπιν έφεσης υπέρ του νόμου που άσκησε η Εισαγγελία κατά της αθωωτικής απόφασης που εξέδωσε για την υπόθεση το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Μόλις προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τροπολογία για την καταβολή των δικαστικών εξόδων του κ. Γεωργίου όπως είχε απαιτηθεί από τους δανειστές και είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Δήλωση της Α. Μπράιτχαρτ για την υπόθεση Γεωργίου

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σημερινή απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Κληθείσα να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον Α. Γεωργίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε τα εξής: «Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία. Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», σημείωσε η Α. Μπράιτχαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα