Στο επίκεντρο καινοτόμων ερευνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών αιχμής βρίσκεται για ακόμα μια φορά η περιοχή της Τριφυλίας στον αγροτικό τομέα, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Στόχος του ερευνητικού πρότζεκτ που σχεδιάζεται για την περιοχή, του οποίου η πρόταση χρηματοδότησης θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, έχει να κάνει με την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Πιο συγκεκριμένα, μικροί αλλά υπερσύγχρονοι μετεωρολογικοί σταθμοί θα τοποθετηθούν σε κτήματα 4 παραγωγών της περιοχής, από όπου θα συλλέγονται στοιχεία για το μικροκλίμα. Επίσης με σύγχρονους αισθητήρες υγρασίας και θερμικές κάμερες που θα τοποθετηθούν σε drone, το οποίο θα πετά πάνω από τις καλλιέργειες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα συλλέγονται απαραίτητα στοιχεία ώστε να διερευνηθεί ποιες είναι οι απαραίτητες ποσότητες νερού για την ορθολογική άρδευση.
Για να γίνουν όλα αυτά υπάρχει η ανταπόκριση των αγροτών της περιοχής, που έχουν δεχθεί να συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα - καθώς όπως δηλώνουν είναι ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες και τις θεωρούν εργαλεία για τη δουλειά τους.
Χθες το μεσημέρι έγινε ενημερωτική συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, όπου αναλύθηκε εκτενώς όλο το ερευνητικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Τριφυλία και συγκεκριμένα σε περιοχές της Τερψιθέας, του Αγρίλη και των Φιλιατρών.
Μιλώντας για τη συγκεκριμένη έρευνα ο Παναγιώτης Φιλιππόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, είπε:
«Είμαστε εδώ για την έναρξη ενός έργου ερευνητικού και καινοτόμου, το οποίο υποβλήθηκε στο πλαίσιο του "Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ" πρόσφατα και έτυχε πολύς καλής αξιολόγησης. Συμμετέχουμε το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3 εταιρείες και 4 παραγωγοί της περιοχής της Τριφυλίας. Μια περιοχή που επιλέχτηκε για τη σημασία που έχει στην παραγωγή κηπευτικών προϊόντων.
Κύριο στόχο το πρόγραμμα έχει την ανάπτυξη ενός συστήματος για τον δυναμικό προγραμματισμό της άρδευσης και την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού: ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που εντείνεται από την υπεράντληση κια την υφαλμύρωση. Είναι κρίσιμο και σε επίπεδο παραγωγού, καθώς μπορεί να έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να ρυθμίσει την άρδευση και για λόγους οικονομικούς. Αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας, για να διαμορφώσει μια πολιτική νερού».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Αλεξανδρής, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα Υδατικών Πόρων, επισήμανε:
«Το πρόγραμμα που θέλουμε να υλοποιήσουμε αφορά το να μπορούμε να εξοικονομήσουμε τεράστιες ποσότητες νερού, οι οποίες ουσιαστικά σπαταλώνται κατά τη διάρκεια της άρδευσης. Θα εγκατασταθούν σύγχρονα συστήματα μικρομετεωρολογικών σταθμών απ' όπου θα παίρνουμε όλες τις κλιματικές παρατηρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Αλλά θα έχουμε και εναέριες παρατηρήσεις μέσω drone για τη θερμοκρασία του φυλλώματος, για να βλέπουμε την πραγματική υδατοκατανάλωση κάθε καλλιέργειας. Οι νέες τεχνολογίες θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια των παραγωγών, αλλά και της πολιτείας που θα δίνει κατευθύνσεις».
Τη σημασία τέτοιων ερευνών στην περιοχή επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τονίζοντας:
«Θέλουμε στο δύσκολο αυτό κομμάτι, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, που αφορά την άρδευση των καλλιεργειών, να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία που θα αντλήσουμε θα τα αξιοποιήσουμε στη συνέχεια στηρίζοντας τους παραγωγούς της περιοχής».
Από τους συμμετέχοντες παραγωγούς, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, μεταφέροντας και την εμπειρία του από ανάλογο πρόγραμμα που είχε συμμετάσχει, τόνισε πως πριν από δύο χρόνια είχαν κάνει κάποιο ανάλογο πείραμα και είχε διαπιστωθεί ότι η καλλιέργεια ήθελε μόνο το 30% του νερού με το οποίο την πότιζε. Τέτοιες έρευνες, υπογράμμισε, ωφελούν την περιοχή και τους παραγωγούς προσφέροντας οικονομία στο νερό.
Επίσης, ο Κώστας Μαλάμος τόνισε πως «είναι ένα πρόγραμμα πολύ πρωτοποριακό και καινοτόμο, αφού θα βελτιώσει την καλλιέργεια κάνοντας και οικονομία στο νερό. Εμείς σαν παραγωγοί είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε, προσδοκώντας όχι μόνο να βελτιώσουμε τις τεχνικές και την απόδοση, αλλά να βοηθήσουμε και το περιβάλλον».
Κ.Μπ. Πηγή:Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα