Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ελπίδες στο «παρά πέντε» για να μην κλείσει η Pitsos


Η πρόθεση της ελληνικής εταιρείας Pyramis να αποκτήσει το εργοστάσιο της Pitsos στου Ρέντη έχει δημιουργήσει προσδοκίες, τόσο στους εργαζομένους όσο και στην κυβέρνηση, για την αποφυγή του λουκέτου. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες, οι Γερμανοί της Bosch, έχουν πάρει την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου 2021 και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για το πρόγραμμα αποζημιώσεων που έχουν εκπονήσει.
Η «σφήνα» της Pyramis από τη Θεσσαλονίκη, που ανήκει στην οικογένεια Μπακατσέλου, έχει αναπτερώσει τις ελπίδες του προσωπικού, που επιθυμεί διακαώς τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας ανεξάρτητα από τους γαλαντόμους όρους που προσφέρουν οι Γερμανοί στο πακέτο της εθελουσίας εξόδου.
Εξαγωγική δραστηριότητα
Η Pyramis Μεταλλουργία, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, ιδρύθηκε το 1959 από τον Αλέξανδρο Μπακατσέλο. Παράγει και εμπορεύεται ολοκληρωμένα συστήματα κουζίνας, φούρνους, εστίες, απορροφητήρες και λευκές συσκευές. Διατηρεί μονάδες παραγωγής στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς. Εχει κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα και οι πωλήσεις της το 2019 διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. ευρώ.
H διοίκηση της Pyramis γνωρίζει τον κλάδο και θεωρεί πως μπορεί να διατηρήσει εν ζωή τη μονάδα της Pitsos μέσα από μια win-win συμφωνία: να αποκτήσει το εργοστάσιο από τους Γερμανούς, να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ οι Γερμανοί από την πλευρά τους, εκτός από το τίμημα που θα εισπράξουν, θα μπορέσουν να συνεργαστούν με την Pyramis μέσα από τη σύναψη συμβολαίων για την παραγωγή φασόν προϊόντων, διατηρώντας έτσι εμμέσως την παραγωγική παρουσία τους στην Ελλάδα.
Αναμένει απάντηση
Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει καθώς η Pyramis αναμένει την απάντηση των Γερμανών.

Η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου είχε ανακοινωθεί το 2017, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2018, καθώς η μητρική Bosch εκτιμούσε ότι το μικρό εργοστάσιο της Ελλάδας είχε δώσει ό,τι ήταν να δώσει και πλέον το βάρος των επενδύσεων θα έπεφτε στις αγορές της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Τότε, έπειτα από διαβουλεύσεις, οι Γερμανοί πείστηκαν να μεταθέσουν το κλείσιμο για το τέλος του 2020. Εως τότε έτρεξαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ και οι σημερινοί εργαζόμενοι θα λάβουν υψηλές αποζημιώσεις που ξεπερνούν αθροιστικά τις 100.000 ευρώ (4.000 ευρώ για κάθε έτος εργασίας, μπόνους, πληρωμές εισφορών κ.ά.). Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια, που το εργοστάσιο υπολειτουργούσε και οι εργαζόμενοι δεν είχαν καθημερινή παρουσία, πληρώνονταν κανονικά τον μισθό τους.


156 χρόνια ιστορίας

Η ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 από την οικογένεια Πίτσου και μετρά 156 χρόνια ιστορίας. Μια πλούσια ιστορία, αφού οι λευκές ηλεκτρικές συσκευές της εταιρείας συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Αρχικά κατασκεύαζε σόμπες πετρελαίου και αργότερα και άλλες μηχανικές κατασκευές. Το 1959 εισήλθε στην παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου, το 1968 ξεκίνησε την κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, ενώ το 1974 σηματοδοτήθηκε από τη συνεργασία της με τη Siemens. To 1977 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Bosch – Siemens Hausgerate (BSH). Από την 1η Ιανουάριου 2015 η Pitsos πέρασε εξ ολοκλήρου στην Bosch, η οποία εξαγόρασε το μερίδιο της Siemens. Σήμερα η εταιρεία παράγει φούρνους σε πολύ μικρές ποσότητες και είναι οριακά κερδοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα