Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών, κάθε χρόνο, υπολογίζεται στις 6.000 και απαιτείται τακτικός έλεγχος, διαρκής ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
Η ασθένεια, παρά την υψηλή της συχνότητα, αποτελεί ολοένα και λιγότερο απειλή για τη ζωή, καθώς η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπείες. Επιπλέον, ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, στάδιο κατά το οποίο οι θεραπείες είναι περισσότερο αποτελεσματικές.
Καρκίνος του μαστού: Τι είναι
Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Σπάνια, όμως, αναπτύσσονται κακοήθειες και από τον λιπώδη ή τον μυϊκό ιστό, που λέγονται σαρκώματα. Κάθε διόγκωση του μαστού δεν είναι απαραίτητα καρκίνος.
Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως είναι ομαλοί, δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα και η αφαίρεσή τους συνεπάγεται τη μη επανεμφάνισή τους.
Αντίθετα, ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς (δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος κα.).
Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού
Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα. Τονίζεται ότι ο καρκίνος του μαστού, σε αρχικά τουλάχιστον στάδια, δεν προκαλεί πόνο.
Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής).
Αν η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.
Πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού
Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:
- Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα
- Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό
- Τη μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού έχει σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί και πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα