Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Νέες εξελίξεις με τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Η UNESCO και το «ράπισμα» στη Βρετανία


Για πρώτη φορά η UNESCO με απόφασή της -και όχι με απλή σύσταση, όπως συνέβαινε ως τώρα- καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Σημαντική νίκη επί των σημείων, αλλά και επί της ουσίας σημείωσε η χώρα μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης στο Παρίσι.
Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε διαδικτυακά από το Μουσείο της Ακρόπολης και έστειλε σαφές και δυναμικό μήνυμα: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Με νέα τορπίλη στο δογματικό μέτωπο της βρετανικής πλευράς προστέθηκε στο χρόνιο ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα:
Για πρώτη φορά η Επιτροπή της UNESCO ψήφισε ομόφωνα μια απόφαση αποκλειστικά στοχευμένη στην επιστροφή των Γλυπτών, σύμφωνα με την οποία καλεί επιτακτικά στη Βρετανία να συνομιλήσει με την Ελλάδα, για το ζήτημα προκειμένου να βρεθεί λύση.
«Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Παρθενώνειων Γλυπτών υποστηρίχθηκε σθεναρά από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής. Η επιχειρηματολογία και η καινοτόμος ανάπτυξη του εθνικού ζητήματος αντίκρουσε κάθε τοποθέτηση της βρετανικής πλευράς που κατά καιρούς έχει προβάλλει» ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Σύνοδο μαζί με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαο Σταμπολίδη, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και τη νομική σύμβουλο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Άρτεμη Παπαθανασίου.
Η Επιτροπή εγκάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα- σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο- και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη.
Και τα δύο κείμενα της απόφαση, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, αποτελούν «μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ’ όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα