Όπως αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση «κατά το β΄εξάμηνο του 2021 ο ΕΟΦ άρχισε να λαμβάνει ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) από τον ΕΦΕΤ (contact point) στην Ελλάδα, που αφορούν στην ύπαρξη αιθυλενοξειδίου (ΕtO) είτε σε τρόφιμα (αφορά και συμπληρώματα διατροφής) είτε σε α' ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους».
Ποιο είναι το όριο
Όπως τονίζει η ύπαρξη της ουσίας αυτής είναι αρκετά συχνή στα συμπληρώματα, γεγονός το οποίο αποτελεί πρόβλημα που χρήζει προσοχής και περαιτέρω διερεύνησης. Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ συγκεκριμένα: «Από τη συχνότητα των ειδοποιήσεων διαφαίνεται η ύπαρξη μιας κρίσης στην διαχείριση αυτού του προβλήματος που επιτάθηκε και από την μέχρι πρόσφατα μη ύπαρξη ορίου ανίχνευσης του EtO. Ήδη φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ως όριο στην α΄ύλη για τα συμπληρώματα διατροφής το LOQ (limit of quantification) 0,1 ppm ως προς το άθροισμα αιθυλενοξειδίου + 2 χλωροαιθανόλης».
Και προσθέτει ότι: «Η προσέγγιση που προτείνεται στο τεχνικό κείμενο των οδηγιών που έχει διαμορφωθεί είναι ότι εφόσον διαπιστώνεται η παρουσία ΕΤΟ στην α΄ύλη, σημαίνει ότι υπάρχει στο τελικό προϊόν και ως εκ τούτου το τελευταίο πρέπει να αποσυρθεί επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ασφάλειας».
Όπως καταλήγει: «Ο ΕΟΦ προτίθεται να ενημερώσει με την παρούσα ανακοίνωση τις εταιρείες των συμπληρωμάτων διατροφής σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στο θέμα αυτό και κυρίως για την πρόθεσή του να ανακαλέσει από την αγορά τις παρτίδες των τελικών προϊόντων για τα οποία υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις για την ύπαρξη EtO είτε στην α΄ύλη είτε στο τελικό προϊόν».
Η ανακοίνωση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα