Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Αποκάλυψη στη Βουλή: Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ενέκρινε το άρθρο-φίμωση των Δημοτικών Παρατάξεων στις «30 Μαΐου»


Άκρως αποκαλυπτική για τη σύμπραξη της Κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ ως προς την κατάργηση του δικαιώματος των Δημοτικών Συμβούλων – Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να εγείρουν κατεπείγοντα ζητήματα προ ημερησίας διάταξης, υπήρξε η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Δημάρχου, κ. Γρ. Κωνσταντέλλου, στην ακρόαση Φορέων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Από την 1η τοποθέτησή του, ουδείς κατάλαβε σαφώς τι είπε, εάν δηλαδή η ΚΕΔΕ συμφωνεί με την ψήφιση του άρθρου ή με το αίτημα των κομμάτων να αποσυρθεί.
Οπότε οι Βουλευτές τον ξαναρώτησαν με έμφαση, να ξεκαθαρίσει
- εάν η ΚΕΔΕ συμφωνεί ή διαφωνεί με το άρθρο που καταργεί αυτό το δικαίωμα της Αντιπολίτευσης,
- και εάν για αυτό υπάρχει Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, μετά τις ερωτήσεις των Βουλευτών, στη 2η τοποθέτησή του, απάντησε ότι ναι, υπάρχει Απόφαση του Δ.Σ., η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία την 30η Μαΐου.
«Η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης όπως εισάγεται από την Κυβέρνηση», ξεκαθάρισε.
Για να εξηγήσει μάλιστα με τι ακριβώς συμφωνεί η ΚΕΔΕ, διάβασε στους Βουλευτές τις εν λόγω διατάξεις, όχι όπως σήμερα ισχύουν, αλλά μόνο με αναφορά του δικαιώματος για τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου (χωρίς να αναφέρεται το δικαίωμα και για Επικεφαλής Παρατάξεων Αντιπολίτευσης).
Επανέλαβε μάλιστα ότι η ημερομηνία της Απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι η 30η Μαΐου.
Μόνο που το διαβόητο άρθρο της Κυβέρνησης, εμφανίστηκε πρώτη φορά την 7η Ιουνίου, όταν το Ν/Σ αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Οπότε, κατά έναν αξιοπερίεργο τρόπο, η Απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προηγείται, είχε ήδη ληφθεί πριν, το είχαν στα χέρια τους και το ενέκριναν πριν τεθεί σε επίσημη διαβούλευση.
Το πιο αξιοσημείωτο, είναι ότι ούτε στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, ούτε στο κανάλι της στο youtube δεν υπάρχει το βίντεο συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στις 30 Μαΐου, όπως για κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ.
Συνεπώς:
- ή η συνεδρίαση έγινε στα κρυφά (άραγε θα συναινούσαν για κάτι τέτοιο οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ)
- ή όσα είπε η ΚΕΔΕ εντός της Βουλής των Ελλήνων και μπροστά στους Βουλευτές όλων των κομμάτων, απλώς δεν ισχύουν.
Πραγματικά ανεξήγητες καταστάσεις, σε ένα απίστευτα θολό τοπίο, για ένα θέμα που απασχολεί όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.
Ο AIRETOS.GR αναρωτιέται, πόσο δύσκολο είναι αυτή η Απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ της 30ης Μαΐου με την «πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε να κριθεί ο κάθε Αιρετός για ό,τι ψήφισε ;
Παρουσιάζει από τα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, σχετικά αποσπάσματα:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ:
«Στη δεύτερη ενότητα στο άρθρο 42, ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε ευρέως. Έχει να κάνει με τη δυνατότητα των συμβούλων επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να μπορούν να εισαγάγουν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα. Η άποψη της ΚΕΔΕ είναι ότι, η διατύπωση η οποία υπάρχει σήμερα ότι ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ο δήμαρχος πρέπει να έχει τη δυνατότητα της προ ημερησίας διατάξεως ένταξης θεμάτων είναι πιο ασφαλής, λόγω της κατάτμησης σήμερα των πολιτικών δυνάμεων και της δυνατότητας να εισαχθούν θέματα τα οποία είναι έξω και πέρα από τη διαδικασία διαχείρισης την οποία έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή.»
(…)
ΛΙΑΚΟΥΛΗ:
«Την Πέμπτη ψηφίζεται κ. Κωνσταντέλλο, η διαγραφή από την παρ.7 του αρ.67 του «Καλλικράτη» της φράσης «ή Συμβούλου Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης».
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι με τη διαγραφή αυτή, δηλαδή με την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος συμφωνείτε ναι ή όχι;
Θέλετε αυτό να ψηφιστεί ναι ή όχι;
Να αποσυρθεί το άρθρο 44, όπως προτείνουμε εμείς; Ναι ή όχι;
Αυτό είναι που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή. Το αν θα υπάρξουν άλλες προτάσεις, συζητήσεις με τον κύριο Υπουργό, τα κόμματα κλπ. είναι άλλο θέμα, τώρα αυτό συζητάμε.»
(...)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ:
«Θα ήθελα καταρχάς να απαντήσω στην παρατήρηση της κ. Λιακούλη, ότι ερχόμενοι εδώ, τουλάχιστον εγώ ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, έρχομαι και κομίζω τις Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και μάλιστα προσωπικά αν ρωτήσετε την άποψη μου μπορεί να μην συμφωνώ και με το σύνολό τους. Παρ΄ όλα αυτά έχω τη θεσμική υποχρέωση να έρθω εδώ εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και να εκφράσω τις αποφάσεις οι οποίες σήμερα έχουν παρθεί και ακουμπούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.»
(...)
ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «Το άρθρο 44 δεν είπατε.»
(…)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ:
«Το άρθρο 42 λοιπόν το…..άρθρο 44 τώρα, το επεξεργάστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. με την πρώτη του εμφάνιση στο τέλος Μάϊου, νομίζω 30 Μαΐου ήταν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα ή η άποψη η οποία ήταν κυρίαρχη και για τον λόγο αυτό μάλιστα εγκρίθηκε η συγκεκριμένη Διάταξη είναι, ότι η όλη διαδικασία έτσι όπως έρχεται, διαγράφοντας τη δυνατότητα του Συμβούλου Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης να εισαγάγει θέματα, είναι μια διάταξη η οποία μπορεί εάν εφαρμοστεί τουλάχιστον, για την τρέχουσα περίοδο όπου λόγω του προηγούμενου εκλογικού νόμου η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβουλίων είναι διάφορες, τις περισσότερες φορές από την Δημοτική Αρχή η οποία σήμερα, έχει την ευθύνη Διοίκησης Διαχείρισης του Δήμου, για την περίοδο αυτή μπορούν να εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο με τέτοιου είδους διαδικασίες, θέματα τα οποία θα δημιουργήσουν ζητήματα, είτε οικονομικής, είτε διοικητικής ανεπάρκειας του Δήμου να ανταπεξέλθει, επειδή θα εισαχθούν από μία παράταξη της Αντιπολίτευσης και θα υποστηριχθούν από τις πλειοψηφίες σήμερα που έχουν λόγω της πολύ διασποράς. Αν μου επιτρέπετε των παρατάξεων που δεν ανήκουν στα τρία πέμπτα που ο προηγούμενος νόμος έδινε. Θα δημιουργήσουν λοιπόν δυσχέρειες.
Αυτό λοιπόν το οποίο πρότεινε η ΚΕΔΕ, ήταν να υπάρξει η δυνατότητα αυτή, από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και από τον δήμαρχο.
Εάν θέλετε, η προσωπική μου άποψη μπορεί να μη συμφωνεί με την άποψη αυτή της ΚΕΔΕ, όμως αυτό το οποίο εξέφρασε η ΚΕΔΕ είναι, ότι ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, η οικονομική επιτροπή, η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά τη σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ή του δημάρχου, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά το δήμαρχο, εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των Παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής». Αυτή είναι η διάταξη, λοιπόν, η οποία συζητήθηκε και υιοθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ στις 30 Μαΐου, σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το συγκεκριμένο άρθρο. Το ότι, έγινε συζήτηση εντατική- δεν ξέρω ποιος έκανε την ερώτηση από τους παρευρισκόμενους- πράγματι ήταν μια συζήτηση στην οποία ανταλλάχτηκαν πολλές απόψεις και διήρκησε πάρα πολλή ώρα η συζήτηση, για να καταλήξουμε τελικά να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση»
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ:
«Θέλω μια διευκρίνιση, κ. Πρόεδρε. Κ. Κωνσταντέλλο, είμαι ο Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., άρα μας λέτε ότι η ΚΕΔΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατά πλειοψηφία αποφάσισε τον αποκλεισμό του δικαιώματος της μειοψηφίας του επικεφαλής Συνδυασμού, να θέτει θέματα προ ημερησίας διατάξεως στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό μας λέτε;»
ΒΟΡΙΔΗΣ:
«Σας λέει αυτό που σας λέει και είναι σαφές, ό,τι καταλάβατε, δε θα τον ερμηνεύσετε τώρα εσείς. Ο κ. Κωνσταντέλλος εξεφράστη.»
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ:
«Ρωτάω κάτι συγκεκριμένο, η ΚΕΔΕ είναι υπέρ αυτής της διάταξης;»
ΒΟΡΙΔΗΣ:
Είναι υπέρ, το απάντησε πριν.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
«Απάντησε και αποφάσισε η ΚΕΔΕ στις 30 Μαΐου, κ. Καλαματιανέ, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ απάντησε και ήταν σαφής ποια ήταν η απόφαση της ΚΕΔΕ στις 30 Μαΐου.»
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ:
«Ρωτάω κάτι συγκεκριμένο, να το ακούσουμε. Μπορεί να απαντήσει με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», να μιλήσει.»
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
«κ. Κωνσταντέλλο, απαντήστε παρακαλώ»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ:
«Βεβαίως, ευχαριστώ. Κύριε Καλαματιανέ, δεν χρειάζομαι προστασία πραγματικά από κανέναν και επειδή γνωριζόμαστε, η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης όπως εισάγεται από την Κυβέρνηση, με τον βασικό λόγο, ότι σήμερα οι πλειοψηφίες των δημοτικών συμβούλων είναι κατακερματισμένες και η παραδοσιακή αρχή των τριών πέμπτων, όπου η πλειοψηφία έχει για να διοικήσει το δημοτικό συμβούλιο, σήμερα δεν υφίστανται περίπου στο 70% των δημοτικών συμβουλίων της χώρας.
Για λόγους λοιπόν λειτουργικότητας περισσότερο και όχι απαραίτητα υπηρέτησης της δεοντολογίας ή της γενικότερης έκφρασης, άποψης ή λειτουργίας οργάνων κυρίως για να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΕ, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ενέκρινε τη συγκεκριμένη διαδικασία, μετά από πολύ μακρά και λεπτομερή συζήτηση που έκανε στις 30 Μαΐου στο διοικητικό της συμβούλιο.»
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
«Ευχαριστούμε κύριε Κωνσταντέλλο, νομίζω ήταν και σαφής και αιτιολογημένη η απάντηση σας.»   airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα