Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Μια αλλόκοτη αληθινή ιστορία: Ο άνδρας που έζησε και πέθανε χωρίς να δει ποτέ στη ζωή του γυναίκα


Υπήρξε άνδρας που έζησε 82 χρόνια και δεν είδε ποτέ στη ζωή του γυναίκα, κυριολεκτικά; Κι όμως. Αλλόκοτη ιστορία, αλλά αληθινή!
Είναι γεγονός καταγεγραμένο στην ιστορία των Άγιων Πατέρων, ότι ο Ωριγένης, μια από τις σημαντικότερες μορφές των πρωτοχριστιανικών χρόνων, αυτοευνουχίστηκε ακολουθώντας κυριολεκτικά την - κατά Ματθαίον - εντολή του Ιησού: «... εισίν ευνούχοι οίτινες ευνούχισαν εαυτούς δια την βασιλείαν των ουρανών...». Σκέφτηκε, ο Ωριγένης, ότι αφού το είπε ο Χριστός είναι Θέσφατο και είμαι υποχρεωμένος να το πράξω. Αργότερα το μετάνιωσε, αλλά ήταν αργά... το πουλί είχε πετάξει.
Κι εκεί στην ηλικία των 18 χρονών, πάνω στην ακμή του σώματος και στο μεθύσι των αισθήσεων, ο φανατικός χριστιανός Ωριγένης δεν άντεξε τη καθημερινή, άνιση, πάλη με τον πειρασμό και έκοψε το μόριό του! Κι από τότε κάθε σκέψη για γυναίκα ή για ηδονή εξαφανίστηκαν από το νου του, λένε…
Κι αν αυτά συνέβησαν τον 2ο αιώνα μετά τη γέννηση του Ιησού, πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε ότι στον 20ο αιώνα και μάλιστα κάπου στο μέσον του, υπήρξε άνθρωπος που δεν χρειάστηκε καν να αυτοευνουχιστεί για να νικήσει τις ορμές του και να διαγράψει από το νου του τα γυναικεία θέλγητρα, αφού δεν είδε ποτέ του γυναίκα!
Ναι, ναι, δεν διαβάζετε λάθος! Και αναφερόμαστε σε Έλληνα!


Ο Μιχαήλ Τολότος πέθανε σε ηλικία 82 χρονών, το 1938, δίχως ποτέ τα μάτια του να νοιώσουν τη λαχτάρα και τον πόθο κοιτάζοντας γυναίκα, τουλάχιστον ζωντανή· η μοναδική εικόνα γυναίκας που είχε στο πεδίο της ορατότητάς του ήταν οι εικόνες της Παναγίας!
Η λίστα με τα «ποτέ»
Όλοι έχουν μια λίστα με τα «ποτέ» τους, που τους καταβάλλουν κατά καιρούς και τους γεννούν τύψεις: «…γιατί δεν το έκανα;». Άλλος δεν έπεσε ποτέ με αλεξίπτωτο και κάθε βράδυ το έβλεπε στον ύπνο του, άλλος δεν πήγε στο Λας Βέγκας, ή δεν επισκέφτηκε ένα πανάκριβο γκουρμέ εστιατόριο. Και τα «ποτέ» γεμίζουν τη λίστα και ακολουθούν τον συντάκτη της σαν τα κτερίσματα στο «πάντα», που είναι ο θάνατος.
Δεν γνωρίζουμε αν το «ποτέ» του Μιχαήλ Τολότου τον κατέβαλε ή του δημιούργησε τύψεις που δεν το προσπάθησε· όμως το να μην δεις ποτέ σου γυναίκα να περπατάει λικνιζόμενη στο δρόμο, ή να χορεύει αισθησιακά, η να φιλάει με πάθος, να χαμογελάει, να δακρύζει, να ερωτεύεται, να οργίζεται, ε, έζησες τη ζωή δίχως το «ζ» και το «η» και έφθασες στο «ω» το έσχατο γράμμα της αλφαβήτου, κενός, πάμπτωχος κι αγράμματος δια βίου. Και γιατί έζησες;
Ο Μιχαήλ Τολότος γεννήθηκε το 1856, μάλλον στην Αθήνα, και η μητέρα του πέθανε στον τοκετό, όπως εικάζεται. Το βρέφος εγκαταλείφθηκε στην αυλόπορτα μοναστηριού στο Άγιο Όρος για να επιβιώσει αφού ουδείς μπορούσε να το αναθρέψει. Φτωχολογιά στην Αθήνα των τελευταίων χρόνων του 18ου αιώνα και το ψωμί δεν έφτανε· όχι να περισσέψει… Οι μοναχοί υιοθέτησαν το αγοράκι και το ονόμασαν Μιχαήλ Τολότο.
Ο Μιχαήλ ανατράφηκε μέσα από τα μεγάλα κι υψηλά τείχη του μοναστηριού, τα οποία δεν «γκρέμισε» ποτέ, μέχρι τα 82 χρόνια του, οπότε τα έριξε ο θάνατος.
Λεπτομέρειες για τη ζωή του μοναχού Μιχαήλ δεν υπάρχουν, όμως η εκδημία του καταγράφηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες με τον τίτλο: «… χωρίς ποτέ του να δει γυνή!».
Ο Μιχαήλ Τολότος, εικάζεται ότι έζησε στο Άγιο Όρος όλα τα χρόνια της ζωής του, τηρώντας απαρέγκλιτα - σύμφωνα με τους συντρόφους του - πιστά τους νόμους του άβατου, που ισχύουν από το 1046 και δεν επιτρέπουν σε γυναίκες να πατήσουν τα εδάφη της Αθωνικής Πολιτείας.
Η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές.
Ιστορία για μοναχούς
Το πότε ακριβώς διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στη χερσόνησο του Άθω δεν είναι γνωστό. Κατά μία ρωσική παράδοση φέρεται η Θεοτόκος να επισκέπτεται την περιοχή και οι κάτοικοι να ασπάζονται τον Χριστιανισμό. Η Παρθένος Μαρία μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη παραπλέοντας τον Άθω, λόγω θαλασσοταραχής αποβιβάστηκαν στην ακτή όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή Ιβήρων. Εκεί η Θεοτόκος, θαυμάζοντας το χώρο, ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σος και περιβόλαιον σον και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι»… Κι έτσι το Άγιο Όρος καθιερώθηκε να λέγεται ως Κλήρος και Περιβόλι της Παναγιάς.
Tο 1046, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ο Μονομάχος ρύθμισε την εσωτερική διακυβέρνηση των μοναστηριών. Με το αυτοκρατορικό έγγραφο που εξέδωσε, απαγορεύεται η είσοδος γυναικών στη χερσόνησο, απαγόρευση τόσο αυστηρή, ώστε ακόμη και ο τούρκος αγάς στην περίοδο της τουρκοκρατίας ή ο ανώτερος υπάλληλος, που κατοικούσαν στις Καρυές, δεν έπαιρναν μαζί τους το χαρέμι τους. Απαγορεύεται η παρουσία όλων των γυναικών σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή και στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται και τα θηλυκά ζώα· και αυτός ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τις μέρες μας!
Ο Δρ. Graham Speake, συγγραφέας του βιβλίου «Mount Athos: Renewal in Paradise», μιλώντας στο BBC είπε ότι ο καταστατικός χάρτης πιθανότατα εκπονήθηκε για να διασφαλίσει ότι οι μοναχοί θα διατηρήσουν την ιερή υπόσχεση αγαμίας.
Κανένα θηλυκό ζώο στην μοναστική πολιτεία, σημαίνει ότι δεν μπορούν να παραχθούν αυγά ή γάλα στην περιοχή, επομένως το τυρί και άλλα ζωικά προϊόντα εισάγονται από τον «έξω κόσμο».
Απαγορεύεται επίσης στους μοναχούς να ξυρίζονται, που διατηρούν μακριά γένια για να μην κρύβονται θηλυκά ανάμεσά τους. Και σε άλλους ιερούς τόπους, σε όλο τον κόσμο, όπως το Όρος Omine στην Ιαπωνία και το Haji Ali Dargah στη Βομβάη, επίσης δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες!



Μοναχά την Παναγιά!
Σ’ αυτό το αυστηρά θεοκρατικό περιβάλλον μεγάλωσε ο Μιχαήλ Τολότος διαβιώντας σε ένα από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, χωρίς ούτε μια φορά να το εγκαταλείψει. Πολλοί μοναχοί που έρχονταν στην περιοχή είχαν δει ή και συναναστραφεί γυναίκες στη ζωή τους πριν ενταχθούν στον μοναχισμό· ο Μιχαήλ όχι!
Έτσι, όταν ο Τολότος πέθανε το 1983 σε ηλικία 82 ετών, «έφυγε» χωρίς να γνωρίσει γυναίκα, χωρίς να αγγίξει γυναίκα, δίχως καν να την αντικρίσει· εκτός από την Παναγία, που είναι η μόνη γυναικεία παρουσία - σε αγιογραφίες - που επιτρέπεται στο Άγιο Όρος.
Και ο Μιχαήλ Τολότος έφυγε από αυτή τη ζωή χωρίς τη θεία εικόνα της γυναίκας, της μάνας, της αδελφής, της ερωμένης, της συζύγου στα μάτια του, αλλά και δίχως να δει αυτοκίνητο να κινείται· χωρίς να παρακολουθήσει ποτέ μια κινηματογραφική ταινία…
Και επίσης, σίγουρα, ο Μιχαήλ Τολότος αποδήμησε εις Κύριον δίχως να έχει διαβάσει μιαν αράδα από τον Επίκουρο που έγραφε με σθένος και πάθος: «Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος»...
Ποια η χαρά για τον Μιχαήλ; Δεν είδε γυναίκα στη ζωή του, κυριολεκτικά! Ο Θεός να τον συγχωρέσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα