Αντίθετοι στη χρησιμοποίηση POS, σε ότι αφορά την πώληση τσιγάρων, είναι οι περιπτερούχοι, αφού όπως υποστηρίζουν, θα «μπαίνουν μέσα», λόγω του πολύ μικρού κέρδους, που τους υποχρεώνει η σχετική τελωνειακή διάταξη.
Όπως αναφέρει στο Dnews, ο Γιώργος Παξιμάδης, Γενικός Γραμματέας Συνδικάτου Περιπτερούχων- Καπνοπωλών και Ψιλικών Νομού Αττικής, δεν υπάρχει πρόβλημα για τα υπόλοιπα προϊόντα, τα τσιγάρα όμως είναι ειδική περίπτωση.
«Στην κατηγορία των τσιγάρων και του Τύπου, τα κέρδη μας είναι πολύ χαμηλά. Στα τσιγάρα είναι κάτω από 3%, ενώ στις εφημερίδες είναι από 4-6%. Αυτό που κατά κανόνα ισχύει από τις τράπεζες είναι 8% προμήθεια ανά απόδειξη, μέσω POS. Έρχεται λοιπόν εκεί και μας βάζει και άλλο ψαλίδι και όχι μόνο. Για μας είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Δεν μπορούμε να διώχνουμε τους πελάτες μας, ούτε οι πελάτες μας πρέπει να μοιραστούν μαζί μας το δικό μας πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Παξιμάδης και επισημαίνει ότι θα μπορούσε να δοθεί λύση με δύο τρόπους:
«Ο ένας τρόπος είναι όπως με τα εισιτήρια, μέσω του συστήματος Δίας, να μην υπάρχει χρέωση, μόνο για τα τσιγάρα, αλλά εκεί μπορεί να υπάρξει φοροδιαφυγή. Μπορεί κάποιος περιπτερούχος να χτυπάει ότι θέλει εκεί, οπότε αν και δίκαιο δεν θα λειτουργούσε. Το άλλο που είναι και πιο λογικό και κερδίζουν όλοι είναι για κάθε απόδειξη που χτυπιέται σε ταμειακή και έχει να κάνει μόνο σε τσιγάρα, να μην είναι το ποσό αυτό που χρεώνεται, από τις τράπεζες, αλλά λιγότερο. Κάρτες κινητής τηλεφωνίας, εφημερίδες και τσιγάρα, είναι το 90% στις πωλήσεις ενός περιπτέρου, οπότε μπορεί να καταλάβει κανείς, γιατί η περίπτωση μας είναι ιδιαίτερη. Όποιος έρχεται στο περίπτερο, έρχεται κυρίως για να πάρει τσιγάρα. Έχουμε κάνει τις επαφές μας με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, έχουμε προτείνει λύσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Δεν έχουμε πρόβλημα στο μέτρο με τα POS, αλλά όχι για τα τσιγάρα», καταλήγει ο κ. Παξιμάδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρει στο Dnews, ότι δεν υπάρχει αντίθεση στο μέτρο επέκτασης των POS και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, αλλά όχι με τις προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα.
«Εκτιμώ ότι ίσως αυτό αποτελέσει ένα από τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή. Έχω την αίσθηση ότι πάμε σε επέκταση του POS. Η επέκταση του πλαστικού χρήματος, μας έβρισκε πάντα σύμφωνους, όχι όμως με το κόστος που έχουμε στην Ελλάδα, για τη χρησιμοποίηση POS. Είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη είναι 0,3 ευρώ/συναλλαγή. Ενώ στην Ελλάδα είναι 0,6-0,8 ευρώ/συναλλαγή. Για παράδειγμα στα περίπτερα αν πάρεις τσιγάρα με κάρτα ο περιπτεράς δεν έχει κέρδος. Μπαίνει μέσα. Στο ταξί είναι λογικό να υπάρχει POS, αλλά στις λαϊκές, πώς θα μπει; Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι. Ως επιμελητήριο, είμαστε υπέρ των POS, αλλά όχι με τις σημερινές χρεώσεις. Για κάποιους κλάδους είναι καταστροφή», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα