Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Ερχονται νέες αυξήσεις 4,6% στα τρόφιμα το 2024 - Ανοδος 4,8% του retail και των PL


Θα συνεχιστούν και το 2024 οι αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εκτίμησε η Δήμητρα Κατσίπη, Sales Director της Circana στο πλαίσιο του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ, ενώ επισήμανε τη χρονική υστέρηση που εμφάνισε η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ειδικότερα ο αλγόριθμος της εταιρείας προβλέπει ανατιμήσεις της τάξης του 4,5% στην κατηγορία των FMCG προϊόντων από 7,3% φέτος.
Τι συμβαίνει στα τρόφιμα
Τα τρόφιμα τα οποία αποτελούν το 75% της συνολικής αγοράς FMCGs θα ανατιμηθούν κατά με όσο όρο 4,6% (από 7,2% το 2023. Επίσης, τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς θα δουν υψηλότερες τις τιμές τους κατά 4% (έναντι 7,2% πέρυσι) και τα είδη νοικοκυριού κατά 5,7% (έναντι ανατιμήσεων 9,2% το 2023).
Με βάση τα δεδομένα αυτά η αγορά των super markets αναμένεται να αναπτυχθεί με 4,8% και ειδικά ανά κατηγορία κατά:
  • 5,1% στα τρόφιμα
  • 3,2% στα προϊόντα υγείας και ομορφιάς
  • 4,5% στα είδη νοικοκυριού



«Μένουμε σπίτι» και AirBnb

Στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη που καταγράφεται στα super markets σημαντικός είναι ο ρόλος του "μένουμε σπίτι" ο οποίος αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, όπου περισσότεροι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες εκτός σπιτιού για φαγητό και διασκέδαση.Δεν είναι αμελητέος για τη χώρα μας ο παράγοντας του τουρισμού και κυρίως το Airbnb μιας και για το πρωινό πολλοί επισκέπτες επιλέγουν τα super markets.
PL
Ο αλγόριθμος της Circana προβλέπει και οριακή άνοδο του όγκου πωλήσεων στα τρόφιμα, ενώ οι άλλες δυο mega κατηγορίες θα πιεστούν. Άλλωστε όπως τόνισε "δεν μιλάμε για μια απλή κρίση, αλλά για μια κρίση κόστους ζωής".
Η κα Κατσίπη στάθηκε επίσης και στη μεγάλη δυναμική που εμφανίζουν τα PL προϊόντα τα οποία σήμερα καλύπτουν περίπου το 26,2% της συνολικής αγοράς, προσθέτοντας ότι πλέον εκτός από την τιμή, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.



«Οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν»
Από την πλευρά του ο Βάϊος Δημοράγκας, Managing Director, Greece, Bulgaria της NielsenIQ επισήμανε την αποκλιμάκωση του ρυθμού ανατιμήσεων που παρατηρείται από τον περασμένο Ιούλιο και τη συγκράτηση των όγκων και της κατανάλωσης.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν και παρά την οποία αποκλιμάκωση σημειωθεί, οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020.Σημείωσε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αυτών που δυσκολεύονται είναι πολύ υψηλότερο (31%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ένα ποσοστό που διατηρείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Ωστόσο αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των πιο προσεκτικών καταναλωτών, εκείνων δηλαδή που κινούνται πιο συντηρητικά στις αγορές τους, μειώνοντας πχ τις δαπάνες ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Ο κ. Δημοράγκας ανέφερε ότι οι FMCG leaders είναι πιο αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά, καθώς 80% αναμένουν σταθερούς ή αυξημένους όγκους έως 5% και μόλις το 12% μειώσεις από περίπου 50% το 2023.



Ανησυχία για τις γιορτές
Διεθνής έρευνα έδειξε ακόμη για τις μέρες των εορτών ότι πάνω από το 80% των ερωτηθέντων ανησυχούν αν το γιορτινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από πέρυσι, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που ελπίζουν σε καλύτερες μέρες στα οικονομικά τους προς τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
Γενικότερα σκέφτονται να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για διασκέδαση εκτός σπιτιού και περισσότερα για είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων, κάτι που αποτελεί καλή είδηση για τα super markets.
PLκαι προωθητικές ενέργειες
Και ο κ. Δημοράγκας στάθηκε στη σημαντική άνοδο του μεριδίου των private label προϊόντων, τα οποία δεν εστιάζουν μόνο στην τιμή αλλά και στην ποιότητα. Γενικότερα για το retail και τους προμηθευτές υψηλά στην ατζέντα παραμένουν οι προωθητικές στρατηγικές έχοντας διττό στόχο: τη συντήρηση ή ακόμα και αύξηση τόσο της κερδοφορίας όσο και του όγκου, της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "θα πρέπει οι εταιρείες να εστιάσουν στις τακτικές ισορροπίας των καταναλωτών προσφέροντας, όχι πάντα τη χαμηλότερη τιμή, αλλά μια σωστή ισορροπία μεταξύ ποιότητας και δικαίας (ή δικαιολογημένης για κάποιους) τιμής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα