Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ποιές τριετίες; Ελάχιστοι έλαβαν αύξηση!


Η καταβολή της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου σκόρπισε απογοήτευση σε εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των αποδοχών τους, αλλά τελικά διαπίστωσαν ότι ο μισθός τους ήταν παγωμένος στα ίδια επίπεδα.
Με παγωμένους μισθούς οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά ιδιαίτερα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα και ενέργεια.
Οι εκατομμύρια εργαζόμενοι που δεν είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή για το 2025 ή μέχρι το 2027, όταν θα συμπληρώσουν το όριο των τριών ετών στον ίδιο εργοδότη.
Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μετά, αύξηση λόγω τριετίας θα λάβουν το 2027!
Αυτό συμβαίνει επειδή, όσοι προσλήφθηκαν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μετά, χάνουν 12 χρόνια από τον υπολογισμό των τριετιών και ξεκινούν από την αρχή, την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ο θεσμός των τριετιών «πάγωσε» στις 13 Φεβρουαρίου 2012 στο πλαίσιο του β’ Μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.
Το «πάγωμα» αφορούσε όσους εργαζόμενους θα συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά.
Πάντως, όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα της προσαύξησης του μισθού κατά 10%.
Οι κόφτες των αυξήσεων τριετιών
Η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας, για την αναβίωση των τριετιών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει, πως, η βασική αρχή ότι ο υπολογισμός των τριετιών που οδηγεί σε αύξηση των μισθών κατά 10% κάθε τρία χρόνια, θα αρχίσει να μετράει ξανά από την 1η/1/2024 για όλους.
Ωστόσο, το ξεπάγωμα αυτό, περιέχει και κόφτες, οι οποίοι περιορίζουν σε μερικές χιλιάδες τους δικαιούχους αυξήσεων μισθών.
Ειδικότερα, οι «παλαιοί» εργαζόμενοι που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν την 13η Φεβρουαρίου 2012, διατηρούν το δικαίωμα της τριετίας για το χρόνο που είχαν εργαστεί προ της ημερομηνίας αυτής και θα μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Δηλαδή, ο εργαζόμενος ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2012 είχε συμπληρώσει 1 χρόνο προϋπηρεσίας, για να λάβει τριετία, θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για δύο χρόνια από 1η/1/2024. Δηλαδή θα συμπληρώσει τριετία το 2025 και θα τη λάβει το 2026.
Αν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, είχε συμπληρώσει δυόμισι χρόνια προϋπηρεσίας, θα συμπληρώσει τριετία τον Ιούνιο του 2024 οπότε και θα λάβει την αύξηση του 10%.
Τονίζεται, όμως, ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023, δεν μετράει για κανέναν εργαζόμενο για το χτίσιμο τριετιών.
Επίσης, για να λάβει αύξηση λόγω τριετίας, θα πρέπει σήμερα να αμείβεται με ποσό χαμηλότερο από το ποσό που αναλογεί στον μισθό του βάσει των τριετιών.
Στο πλαίσιο αυτό, για να πάρει την αύξηση του 10% λόγω τριετιών, θα πρέπει από το 2012 ή νωρίτερα που προσλήφθηκε και για 12 ή περισσότερα χρόνια να αμείβεται μόνο με τον βασικό μισθό.
Αν η αμοιβή του είναι πάνω από τον βασικό μισθό, αλλά κάτω από τον μισθό βάσει της τριετίας, τότε θα λάβει τη διαφορά.
Δηλαδή, η προσαύξηση του μισθού λόγω των τριετιών ισχύει επί των βασικών αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι αν ο εργαζόμενος λαμβάνει περισσότερα από τον βασικό μισθό, δεν θα λάβει επιπλέον 10% αλλά μόνο τη διαφορά μεταξύ των αμοιβών που λαμβάνει και του ποσού που φτάνει ο μισθός με τον συνυπολογισμό της τριετίας.
Παράδειγμα. Αν π.χ. λαμβάνει 1.000 ευρώ και με τη συμπλήρωση τριετίας ο μισθός πρέπει να αυξηθεί στα 858 ευρώ, δεν θα λάβει αύξηση.
Αν η αμοιβή του είναι 1.000 ευρώ, αλλά με την τριετία ο μισθός πρέπει να αυξηθεί σε 980 ευρώ, θα λάβει μόνο τη διαφορά των 20 ευρώ.
Ποιοι θα περιμένουν τρία χρόνια
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι προσλήφθηκαν από την 14η Φεβρουαρίου 2012 και μετά, θα χρειαστεί να επιδείξουν μεγάλη υπομονή.
Για να λάβουν την αύξηση του 10%, ο χρόνος για το χτίσιμο της τριετίας, θα αρχίσει να μετράει από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οπότε θα συμπληρώσουν τριετία στο τέλος του 2026 και την αύξηση θα τη λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2027!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα