Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Στέφανος Μάνος : «Αν ήμουν ξένος, δε θα δάνειζα την Ελλάδα»

Λάβρος κατά του τρόπου λειτουργίας και της νοοτροπίας στην Ελλάδα του δημοσίου τομέα εμφανίζεται με τη σημερινή του συνέντευξη στο «Θάρρος» ο ιδρυτής της πολιτικής κίνησης «Δράση», Στέφανος Μάνος, ο οποίος χθες βρέθηκε ιδιωτικά για λίγες ώρες στην Καλαμάτα.Ο κ. Μάνος στη συνέντευξη που ακολουθεί κατηγορεί τους υπουργούς πως φανερά κόβουν δώρα και επιδόματα και κάτω από το τραπέζι εγκρίνουν πλασματικές υπερωρίες, ενώ δηλώνει πως, αν ήταν τρόικα, δε θα έδινε δάνειο στην Ελλάδα με τις δαπάνες που έχει.
Παράλληλα, δεν τάσσεται ούτε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στη χώρα μας αλλά ούτε και υπέρ της συναίνεσης.
-Ποιο είναι το μέλλον και τα σχέδιά σας για την κίνηση «Δράση»;
Κρίσιμο θέμα αυτή τη στιγμή σε όλη την πολιτική σκηνή δεν είναι τόσο τα κόμματα, όσο οι άνθρωποι. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ανθρώπους που θα ξέρουν τι πρέπει
να γίνει και θα ξέρουν, επίσης, με ποιους μπορεί να γίνει. Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε άλλα κόμματα ή πολλά κόμματα. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ικανούς ανθρώπους να λύσουν τα προβλήματά μας. Δεν έχει τόση σημασία η «Δράση» τι θα κάνει πανελληνίως, αλλά αν η «Δράση» έχει 1, 2, 3, 4… ανθρώπους που θα μπορέσουν σήμερα, τους επόμενους μήνες, τα δύο επόμενα χρόνια, να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες στον τόπο τους. Δηλαδή, όχι να κάτσουν σε μια καρέκλα και να αποκτήσουν μια «μερσεντές», αλλά να μπορούν να λύσουν προβλήματα σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Το ίδιο θα έλεγα ότι ισχύει για όλα τα κόμματα. Το ζητούμενο δεν είναι πόσο καλά θα πάει ο κ. Κουβέλης, αλλά αν μπορεί και έχει 2-3 ανθρώπους που στις σημερινές περιστάσεις θα μπορούσαμε να του εμπιστευτούμε την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων.
Η ιδιομορφία της «Δράσης» είναι ότι έχει αρκετούς ανθρώπους που μπορούν να λύνουν προβλήματα, χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να είναι απαραιτήτως εκείνοι που αγαπάει ή εκτιμάει ή ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Και ένας εκ τούτων είμαι εγώ. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι μπορώ να λύσω πολλά προβλήματα και γρήγορα, αλλά εμένα δε με ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Δεν είμαι ιδιαίτερα συμπαθής στον ελληνικό λαό, κυρίως γιατί δεν του αρέσουν αυτά που λέω. Έστω και αν μου λέει σήμερα ότι δικαιώθηκα για αυτά που έγιναν στο παρελθόν.
-Βλέπετε διέξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση;
Διέξοδος υπάρχει. Το θέμα είναι ότι κάποιος πρέπει να ανοίξει την πόρτα προς τη διέξοδο. Και για την ώρα δε βλέπω κανέναν να θέλει να την ανοίξει. Η Ελλάδα, ως κράτος, ξοδεύει πολύ περισσότερα απ’ όσα εισπράττει και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πέρυσι, το κράτος ξόδευε κάθε μέρα 66 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν είχε. Ήταν χρήματα που είχε δανεισθεί από την τρόικα. Για πόσο καιρό θα υπάρχουν κουτοί να μας δανείζουν, δεν ξέρω.

Αν ήμουν ξένος, δε θα έδινα λεφτά στην Ελλάδα. Θα έλεγα «κόψτε τις δαπάνες σας και τότε ίσως σας βοηθήσω. Αλλά όσο δεν κόβετε τις δαπάνες και δεν θέλετε να κάνετε τίποτα μόνοι σας, μην περιμένετε μόνο από μένα».
Οι δαπάνες που έχουν κοπεί…
Τι έχει κοπεί; Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκοψε δώρα και επιδόματα και οι υπουργοί κάτω από το τραπέζι δίνουν πλασματικές υπερωρίες στους υπαλλήλους. Ουσιαστικά κλέβουν τους Έλληνες φορολογούμενους.
Κανονικά έπρεπε να κάθεται στο σκαμνί όποιος υπογράφει ψεύτικη υπερωρία ή πληρώνει μισθούς σε ανθρώπους που δεν εργάζονται. Αν αύριο μπείτε σε ένα υπουργείο στην Αθήνα, κλειδώσετε την πόρτα και μετρήσετε πόσοι είναι μέσα, θα βρείτε τους μισούς ή λιγότερους, αλλά οι κάρτες είναι όλες χτυπημένες. Αυτό είναι απάτη την οποία ανέχονται οι κ.κ. υπουργοί. Διότι δεν έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημά μας είναι αυτό. Ο δημόσιος τομέας είναι το Νο1 πρόβλημα στη χώρα. Πρέπει να κόψουμε με το μαχαίρι όλες τις περιττές δαπάνες.
-Ο Στέφανος Μάνος τι βλέπει; Εκλογές ή συναίνεση;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν πει ο κ. Παπανδρέου ότι πάμε σε εκλογές, η εκτίμησή μου είναι ότι η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει πριν προλάβουμε να ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο Θεός δε θα ξέρει τι θα βγει από εκείνη την ψήφο.

Η συναίνεση, πάλι, είναι ένα «φρούτο» που έβγαλαν τώρα στη φόρα, για να μοιράσει το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη. Δε με ενδιαφέρει η συναίνεση.

Εγώ λέω: Και εσύ ΠΑΣΟΚ και εσύ Ν.Δ., επιχειρηματολογούσατε για πάρα πολλά χρόνια ότι θέλετε ένα εκλογικό σύστημα που βγάζει αυτοδύναμες ισχυρές, μονοκομματικές κυβερνήσεις. Έχουμε και μονοκομματική και ισχυρή κυβέρνηση με άνετη αυτοδυναμία. Είναι 100%, λοιπόν, ευθύνη σήμερα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να βγάλει την Ελλάδα από το πρόβλημα. Εγώ στη θέση του κ. Σαμαρά θα ήμουν πολύ διστακτικός να δώσω οποιαδήποτε συναίνεση. Δεν είναι αυτό το κρίσιμο. Όπως δεν ήταν και καμία δικαιολογία για τον κ. Καραμανλή. Και αυτός είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση και θυμήθηκε προς το τέλος τη συναίνεση για να μοιράσει την ευθύνη. Και τότε ήταν 100% ευθύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπου ήταν μέλη και ο κ. Σαμαράς και η κα Μπακογιάννη. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Ευθύνη αυτών ήταν ότι φθάσαμε εδώ και αμέσως μετά εξ ολοκλήρου η ευθύνη είναι του ΠΑΣΟΚ.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα