O Πατραϊκός και ο Κυπαρισσιακός κόλπος, δύο θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες περιοχές της χώρας στις οποίες θα γίνουν σεισμικές και γεωλογικές έρευνες για την αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις παλαιότερες ερευνητικές εργασίες «δείχνει», με σοβαρές πιθανότητες επιβεβαίωσης, στον μεν Πατραϊκό Κόλπο αποθέματα περίπου 200 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, στη δε Κυπαρισσία αποθέματα μέχρι 27 εκατομμύρια βαρέλια.
Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «βγάλει» σε δημόσια διαβούλευση τους όρους του διαγωνισμού για έρευνες μη αποκλειστικών σεισμικών και γεωλογικών δεδομένων, τα ευρήματα των οποίων θα διατεθούν και θα αξιολογηθούν από πετρελαϊκές εταιρείες που θα θελήσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.
«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι η χώρα μας έχει επενδυτικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, που εκτιμά ότι σε ορίζοντα 15ετίας, και αν πράγματι γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις, το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανέλθει στα 10-15 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο εκδηλώνουν ήδη εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι, οι οποίοι αναμένουν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου (τις λεπτομέρειές του αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ο «ΚτΕ») και την έναρξη των διαδικασιών.
Μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο Oilandgas Conference, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, δήλωσε ότι τα ΕΛΠΕ θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, δίνοντας ένα πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας για τις διαδικασίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυοφορία. Η εμπλοκή των ΕΛΠΕ θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω κοινοπραξιών, καθώς η τεχνογνωσία που απαιτείται ώθησε συνεργασίες με εξειδικευμένους ξένους οίκους.
Εκτός, όμως, από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις διεργασίες για τις πετρελαϊκές παραχωρήσεις παρακολουθεί στενά τόσο ο Όμιλος της Motor Oil όσο και οι εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη, που δραστηριοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία στον τομέα, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Κορυφαία στελέχη του ομίλου της Motor Oil δεν κρύβουν στις συζητήσεις που έχουν με δημοσιογράφους, ότι διατηρούν ενδιαφέρον, αν και θεωρούν πρόωρη την όποια συζήτηση προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραχωρήσεων.
Μία ακόμη ελληνική εταιρεία, η Ενεργειακή Αιγαίου που εκμεταλλεύεται την περιοχή του Πρίνου, έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδιαφέρον της, επί συγκεριμένης μάλιστα περιοχής. Η Energan έχει τονίσει ότι θα ενδιαφερόταν να προχωρήσει στη διενέργεια οριζόντιας γεώτρησης στην περιοχή του Κατάκολου, η οποία θα μπορούσε να αντλήσει το επιβεβαιωμένο μικρό κοίτασμα της περιοχής, χωρίς να απαιτηθεί η εγκατάσταση θαλάσσιας εξέδρας και σε συνθήκες περιβαλλοντικής ασφάλειας, με δεδομένη την εμπειρία ανάλογων γεωτρήσεων στην Καβάλα.
Πέρα από τις τρεις ελληνικές εταιρείες, στο προσκήνιο έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα και τα ονόματα δύο ξένων εταιρειών. Της νορβηγικής Statoil και της αμερικανικής Noble Energy, που έχει ήδη ενεργό παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς σε αυτήν έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα για ένα οικόπεδο στην Κύπρο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν της ερευνητικής «επανεκκίνησης», προχωρά η ανάπτυξη Συστήματος Πληροφοριών (ΜIS) για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποθήκευση του σημαντικού πλούτου στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 30 ετών.
(Αναδημοσίευση
από την εφημερίδα
«Κόσμος του Επενδυτή») |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα