Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ακόμη και 3.000 ευρώ το «μαχαίρι» στις συντάξεις από το 2019


Ακόμη και 3.000 ευρώ το «μαχαίρι» στις συντάξεις από το 2019

Έως και 2,5 συντάξεις, δηλαδή ακόμη και 3.000 ευρώ ετησίως, θα χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από το 2019, εξαιτίας των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που περιλαμβάνει η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών
Περικοπές στην επικουρική τους σύνταξη πρόκειται να διαπιστώσουν ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 400.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι γλίτωσαν το «μαχαίρι» με τις τελευταίες μειώσεις. 
Αιτία το γεγονός ότι είναι πιθανό να χαθεί η «κάλυψη» που είχε τεθεί με το νόμο Κατρούγκαλου και η οποία έθετε όριο στα 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης). 
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι άλλοι 100.000 συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη
έκπληξη να υποστούν μείωση τόσο στην κύρια, όσο και στην επικουρική τους σύνταξη.
Αυτή είναι μια πρώτη «ακτινογραφία» των μειώσεων που θα προκύψουν το 2019, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των θεσμών με την κυβέρνηση και αναμένεται να αποτυπωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Συνολικά, εκτιμάται ότι θα υποστούν μειώσεις περίπου 1 εκατ συνταξιούχοι, δηλαδή σχεδόν το 35% του συνόλου.
Όμως οι μειώσεις θα έχουν μεγάλο εύρος, με βάση τις προσωπικές διαφορές που προκύπτουν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή θα κυμαίνονται από 5 έως 350 ευρώ για την κύρια σύνταξη και από 70 έως 100 ευρώ για την επικουρική. 
Όλα τα παραπάνω θα είναι το αποτέλεσμα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,8 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί το 2019. 
Κρίσιμο μέγεθος είναι διευκρινιστεί στο επόμενο νομοσχέδιο εάν η παραπάνω επιβάρυνση θα συμπεριλάβει και ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων. 
Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας πρέπει να αποσαφηνίσει εάν θα εξαιρέσει ή όχι από τις παραπάνω περικοπές τις μητέρες με ανήλικο τέκνο, τους συνταξιούχους αναπηρίας και τις συντάξεις χηρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα