Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Νέα εμπόδια στο Ελληνικό: Ξαφνικά βρήκαν ...δάσος 37 στρεμμάτων


nea-empodia-sto-elliniko-ksafnika-brikan-dasos-37-stremmatwn

Θα εμποδίσει την ανάπτυξη του πρώτου και πιο σημαντικού τουριστικού ακινήτου που σχεδιάζει ο επενδυτής στην περιοχή.
Νέες «τρικλοποδιές» από την πλευρά του κράτους για την μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. 
Το Δασαρχείο Πειραιά ολοκλήρωσε το χαρακτηρισμό της έκτασης του Ελληνικού, καταλήγοντας οτι 37 στρέμματα είναι ...δάσος. Θα ακολουθήσουν ενστάσεις, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η
ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού εισέρχεται σε μια νέα ατραπό, με αβέβαιο προορισμό. Το βέβαιο είναι μια καθυστέρηση πέντε - έξι μηνών.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η έκταση εντοπίζεται κοντά στην παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά και, αν τελικά κηρυχθεί δάσος, θα εμποδίσει την ανάπτυξη του πρώτου και πιο σημαντικού τουριστικού ακινήτου που σχεδιάζει ο επενδυτής στην περιοχή. Ειδικότερα, ο επενδυτής θέλει να δημιουργήσει στη συγκεκριμένη περιοχή ένα σύμπλεγμα ακινήτων αναψυχής (resort), που θα περιλάβει ξενοδοχείο, καζίνο, καταστήματα κ.λπ. Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση, η μικρή και «δασική» έκταση η οποία κηρύσσεται από το Δασαρχείο Πειραιά εντοπίζεται στο πιο νευραλγικό σημείο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
«Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού αυτού (σ.σ. των 37 στρεμμάτων) είναι η μορφή της έκτασης, η μορφή που είχε τα έτη 1929-2016, η μορφολογία εδάφους, ο τρόπος διαχείρισης και τα υποβληθέντα με την αίτηση στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με την σχετική εισήγηση έχουν ως εξής: Κατά τη περίοδο 1937-1939 κατά το μεγαλύτερο τμήμα είναι πεδινή χορτολιβαδική ενώ διακρίνεται και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης, όμως στη συνέχεια μέσω της φυσικής επιλογής είχε διαχρονικά (1945-2016) βλάστηση που λόγω της θέσης και της πυκνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης.

Η παρούσα πράξη αφορά στο χαρακτήρα της έκτασης και δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης εμπράγματων δικαιωμάτων καθώς με αυτή δεν θίγονται δικαιώματα του Δημοσίου ή ετέρων ιδιωτών», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση του Δασάρχη, η οποία χαρακτήρίζει ως μη δασικές τις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές του πρώην αεροδρoμίου (5.176 στρεμμάτων, 386 στρεμμάτων, 470 στρεμμάτων, 136 στρεμμάτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα