Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

116 συλλήψεις ανηλίκων στη Μεσσηνία: Από τα 13 με κλοπές οι νεαροί παραβάτες!

Συνολικά 116 συλλήψεις ανήλικων παραβατών έγιναν από το 2015 έως και πέρυσι στη Μεσσηνία, και οι 14 από αυτούς ήταν κάτω των 14 χρόνων.
Το ίδιο χρονικό διάστημα το Τριμελές Ανηλίκων εκδικάζει κακουργήματα όπως διακεκριμένες κλοπές, ενώ δικηγόροι επισημαίνουν ότι έχει συμβεί να εμπλέκονται σε συμμορίες που διαπράττουν κλοπές παιδιά από 9 ετών, μέχρι 14-15.
Οπως προκύπτει από το αστυνομικό δελτίο, κατά κύριο λόγο τα αδικήματα που διαπράττουν οι ανήλικοι παραβάτες είναι κλοπές και πολλές περιπτώσεις αφορούν ανήλικους τσιγγάνους. Ο διευθυντής Αστυνομίας στο νομό, αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας, και ο αναπληρωτής διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αστυνόμος Α’ Παναγιώτης Μπαστακός, μιλώντας στην “Ε” επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία διαπράττει κατά κύριο λόγο κλοπές. Ελάχιστες, λένε, είναι οι συλλήψεις για ναρκωτικά, ενώ οι ληστείες δεν αφορούν παρά μια μειοψηφία.
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΑ 12-13
Οι δύο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν πάντως ότι δεν μπορεί κανείς να μιλά για

ανησυχητικές διαστάσεις όσον αφορά την παραβατικότητα των ανηλίκων στη Μεσσηνία. Ωστόσο, τις διωκτικές αρχές έχουν απασχολήσει και ανήλικοι παραβάτες 13 και 14 χρόνων, που φτιάχνουν συμμορίες με μεγαλύτερους και κλέβουν περίπτερα, αυτοκίνητα, διαλύουν κλεμμένα μηχανάκια και πωλούν τα ανταλλακτικά, "χτυπάνε" σπίτια και εκκλησίες.
Η παραβατική συμπεριφορά στους ανήλικους ξεκινά συνήθως από τα 12-13 και πάνω - και σε αυτές τις ηλικίες φαίνεται να είναι αυξημένα τα ποσοστά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όπως μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παιδιά στερημένα προσοχής από το οικογενειακό τους περιβάλλον, που κινούνται στο οργανωμένο αδίκημα και δεν πράττουν μόνα τους. Συνήθως, τα παιδιά αυτά παροτρύνονται από μεγαλύτερους και, ασχέτως πληθυσμιακής ομάδας, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης, στερούνται εποπτείας.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα και με τα στατιστικά της Αστυνομίας, το 2015 έχει καταγραφεί ένας ανήλικος παραβάτης κάτω των 13 χρόνων για διάπραξη κλοπής. Την ίδια χρονιά συνελήφθησαν 19 έφηβοι από 14 έως 18 χρόνων για κλοπές, 2 για σωματική βλάβη (ξυλοδαρμό), 6 για ναρκωτικά, 2 για ληστείες, 1 για φθορά ξένης περιουσίας και 1 για παράβαση του νόμου περί όπλων. Συνολικά έγιναν 32 συλλήψεις.
Το 2016 τα νούμερα φανερώνουν μια αύξηση της νεανικής παραβατικότητας στο νομό: Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, τις αστυνομικές αρχές απασχόλησαν 7 παιδιά μέχρι 13 ετών για περιπτώσεις κλοπής - ενώ συνελήφθησαν 32 έφηβοι από 14 έως 18 για κλοπές, 1 για υπόθεση ναρκωτικών και 1 για ληστεία. Συνολικά έγιναν 41 συλλήψεις.
Οσο για πέρυσι, το 2017 κατηγορήθηκαν για κλοπή 6 παιδιά έως 13 ετών. Εγιναν, επίσης, 14 συλλήψεις εφήβων από 14 έως 18 χρόνων για κατοχή ναρκωτικών, 21 για κλοπή, 1 σύλληψη για βιασμό, καθώς και 1 για απάτη. Συνολικά έγιναν 43 συλλήψεις.
ΜΥΘΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ
Δικηγόροι επισημαίνουν ότι παλιά υπήρχε ο μύθος ότι, αν είσαι από φτωχή οικογένεια, θα πας να κλέψεις, ενώ στις μέρες μας και παιδιά από "καλές οικογένειες" προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Μύθος, όπως λένε, είναι και το ότι η εγκληματικότητα σε μικρές ηλικίες αφορά μόνο τους τσιγγάνους. Σημειώνουν λοιπόν πως τα τσιγγανάκια ωθούνται σε παραβατικές συμπεριφορές από άλλες συνθήκες. Ανατρέφονται σε ένα περιβάλλον που είναι τρόπος ζωής το να βγει κανείς να ζητιανέψει ή να κλέψει και μαθαίνει από μικρός να ζει στο περιθώριο της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, η εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στον αριθμό των ανήλικων παραβατών τσιγγάνων, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ελληνες. Επισημαίνουν ακόμα ότι η εμπειρία δείχνει πως οι περισσότεροι ανήλικοι παραβάτες θα συνεχίσουν να είναι παραβατικοί και ως ενήλικες, αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση από την Πολιτεία όχι μόνο με κατασταλτικά μέσα, αλλά και μέσα από άλλες προσεγγίσεις για να αλλάξουν συμπεριφορά.
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
Καθοριστική σημασία έχει και η ύπαρξη Γραφείου Επιμελητών Ανηλίκων στην Καλαμάτα. Ομως αυτό επαναλειτούργησε τον τελευταίο ένα χρόνο, μετά από σχεδόν 6 χρόνια ανυπαρξίας. Στο διάστημα αυτό η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων έγινε πολύ πιο σκληρή ως προς τα αποτελέσματα. Δηλαδή, πλέον έχουμε παιδιά που παραβαίνουν σοβαρούς κανόνες, δεν αρπάζουν απλώς ένα πορτοφόλι ή κάτι για να φάνε. Και όπως περιγράφηκε πιο πάνω, η υπηρεσία επιμελητών έχει να αντιμετωπίσει περιπτώσεις παιδιών που κινούνται στο οργανωμένο αδίκημα και έγκλημα. Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντική τη λειτουργία του γραφείου και το ρόλο της επιμελήτριας Ανηλίκων Καλαμάτας Αγγελικής Ρουμελιώτου, που όμως είναι ένας μόνο άνθρωπος για να επιβλέψει -εκτός από τους ανήλικους παραβάτες- και τις οικογένειες που δεν μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα