Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Πανελλαδική έρευνα: 7 στις 10 γυναίκες δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη πανελλαδική έρευνα για την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία, το 53% των Ελλήνων έχει οστεοπόρωση ή οστεοπενία και δεν λαμβάνει φάρμακα, 7 στις 10 γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η πρόσληψη ασβεστίου.  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα και είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για την σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση. 

7 στις 10 γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται και παρουσιάζουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση.
Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα -και ανησυχητικά- στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα:
Το 66% των Ελλήνων δεν ασκείται ποτέ. 
Το 93% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών φτάνει το 58%. 
Το 26% παρουσιάζει αστάθεια στην βάδιση ενώ μόλις το 0,02% προσλαμβάνει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.
Η έρευνα επίσης ανέδειξε την "φτωχή" κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντωνστην Ελλάδα με 9 στις 10 γυναίκες,  άνω των 55 ετών,  να μην καταναλώνουν την ποσότητα που χρειάζονται ενώ κάτω των 35 ετών,  η αναλογία να είναι 7 στις 10 γυναίκες.  
Η έρευνα διήρκησε 6 χρόνια, εξετάστηκαν και ερωτήθηκαν συνολικά 11.268 ενήλικοι ενώ οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, γεγονός που την καθιστά ως "χάρτη της σκελετικής υγείας της Ελλάδας". Οι ερωτήσεις αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες, στη φαρμακευτική αγωγή, στη φυσική κατάσταση αλλά και στο ιστορικό των ατόμων αυτών ενώ παράλληλα καταγράφηκαν οι τιμές των εξετάσεων του κάθε ατόμου.
Πηγή:Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα