Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες… της εφορίας

Προθεσμία Φορολογικών Δηλώσεων (εκτός παράτασης) μέχρι 30/6
Οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξαν και ο χρόνος έχει πλέον αρχίσει να τρέχει.
Με την προθεσμία να εκπνέει στο τέλος Ιουνίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) έχουν:
•Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά

πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
•Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
•Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
•Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο.
•Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου, ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελούς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.
Στις αρχές της εβδομάδας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο έντυπο Ε1, πέφτοντας έτσι η… «καρό σημαία» για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Η σημαντική αλλαγή του 2018 (εισοδήματα 2017) είναι ότι δεν έχουν μεγάλη αξία οι αποδείξεις που πήραν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2017 για ιατροφαρμακευτικά έξοδα και νοσήλια.
Η έκπτωση φόρου 10% για τις δαπάνες αυτές καταργήθηκε και οι αποδείξεις μετράνε μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου το οποίο οι περισσότεροι έχουν καλύψει με τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, βενζίνες, ασφάλιστρα και άλλα.
Για το 2018 οι φορολογούμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν ήταν υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100, ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαταστάθηκαν από τη αναλυτική κατάσταση των τραπεζών, όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking. Άλλωστε, με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις οι φορολογούμενοι μπαίνουν και στις κληρώσεις της φορολοταρίας.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάσουν (και να μπορούν να το αποδείξουν) δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους, ως εξής:
-10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
-15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
-20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες, εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα, οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου.
Η λίστα με τις αποδείξεις για το 2018 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.
ΤΩΡΑ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ:
Στις φετινές δηλώσεις (Έντυπο Ε1), λοιπόν, η Εφορία δίνει (απεικονίζει «προς διευκόλυνση» όπως χαρακτηριστικά τονίζεται) στην ηλεκτρονική εφαρμογή του εντύπου Ε1 τα ποσά των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα (καθώς έχει τα στοιχεία).
Όμως, δεν προσυμπληρώνει υποχρεωτικά τους ανάλογους κωδικούς της δήλωσης (049 – 050: δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών), αλλά αφήνει το φορολογούμενο ελεύθερο να συμπληρώσει το ποσό που θεωρεί ότι είναι το σωστό, σύμφωνα με τις «πλαστικές» αποδείξεις που έχει ανά χείρας και μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες της εφορίας (δηλαδή, η εφορία να μην έχει όλα τα στοιχεία…).
Πρέπει, όμως, ο φορολογούμενος να μπορεί να αποδείξει, όταν και άμα του ζητηθεί, ότι ολόκληρο το ποσό, που έχει αναγράψει στους κωδικούς 049-050, έχει δαπανηθεί με πλαστικό χρήμα.
Έτσι, πρέπει να θυμούνται πολύ καλά το αμέσως παραπάνω, όσοι θα μπουν στον… πειρασμό να συμπληρώσουν… χωρίς αποδείξεις πλαστικού χρήματος το ποσό που χρειάζονται για να χτίσουν το αφορολόγητο ποσό.
Ηλικιωμένοι και αποδείξεις
Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΦΟΡΩΝ
Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας Οικονομολόγος/ Νομικός tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα