Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ξέρετε τι να κάνετε αν ο διπλανός σας πάθει καρδιακή προσβολή;

Μια καρδιακή προσβολή προκαλείται όταν παρεμποδιστεί για κάποιο λόγο η κυκλοφορία του αίματος στο μυ της καρδιάς, κάτι που συνήθως οφείλεται σε θρόμβο αίματος μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Η έκβαση μιας καρδιακής προσβολής εξαρτάται από το πόσο μεγάλο τμήμα του μυ επηρεάστηκε και πόσο γρήγορα ο ασθενείς δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι πώς θα τις προσφέρουμε. Και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι προτιμότερο να παράσχουμε αμέσως τις πρώτες βοήθειες –αφού τηλεφωνήσουμε για ασθενοφόρο- παρά να περιμένουμε να δούμε μήπως υποχωρήσουν τα συμπτώματα. 
Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής
Τα παρακάτω είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα καρδιακής προσβολής αλλά ένας άνθρωπος που την παθαίνει μπορεί να βιώσει κάποια από αυτά και όχι απαραίτητα όλα.Εάν ο πόνος στο στήθος υποχωρήσει με την ανάπαυση, θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι στηθάγχη.
•    Ξαφνική αίσθηση ζαλάδας ή τάσης για λιποθυμία.
•    Έντονος πόνος στο στήθος, επίμονος, που εξαπλώνεται προς το πηγούνι και προς τα ένα ή και τα δύο χέρια, ο οποίος δεν υποχωρεί με την ανάπαυση.
•    Δυσφορία ψηλά στο στομάχι (μπορεί ο ασθενής να τη νιώθει σαν βαριά δυσπεψία).
•    Δύσπνοια.
•    Φόβος.
•    Χλωμό, ιδρωμένο δέρμα.
•    Γρήγοροι, αδύναμοι και άτακτοι παλμοί.
•    Κατάρρευση, συνήθως χωρίς προειδοποίηση.
•    Πιθανή απώλεια αισθήσεων. 
Οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή είναι τριπλάσιες εάν ο ασθενής λάβει βοήθεια μέσα σε μία ώρα από το επεισόδιο.
Οι πρώτες βοήθειες στην καρδιακή προσβολή
1.    Βοηθήστε τον άνθρωπο που παθαίνει καρδιακή προσβολή να νιώθει άνετα, βάλτε τον σε μια σχεδόν καθιστή θέση, με το κεφάλι και τους ώμους υποστηριγμένους και τα γόνατα λυγισμένα για να μειωθεί η ένταση στην καρδιά. Χαλαρώστε τα ρούχα στο λαιμό, το στήθος και τη μέση.
2.    Τηλεφωνήστε στο 166 και κρατήστε τους περαστικούς μακριά από τον ασθενή.
3.    Εάν ο ασθενής έχει μαζί του φάρμακα για τη στηθάγχη, βοηθήστε τον να τα πάρει. Κρατήστε τον ήρεμο και ενθαρρύνετέ τον να ξεκουραστεί.
4.    Δώστε ασπιρίνη. Εάν ο ασθενής έχει πλήρως τις αισθήσεις του δώστε του μια ολόκληρη δόση (300 mg). Πείτε του να μασήσει την ταμπλέτα αργά ώστε να διαλυθεί και να απορροφηθεί πιο γρήγορα από το κυκλοφορικό του. Η ασπιρίνη βοηθά να διαλυθούν οι θρόμβοι, μειώνοντας τη μυική βλάβη κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
5.    Παρακολουθείτε τον ασθενή, ελέγχοντας τακτικά τη συνειδητότητα, την αναπνοή και τους παλμούς του μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.
Πηγή:Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα