Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία», ωστόσο αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.
Νωρίτερα, οι εκτιμήσεις των πυροσβεστών δεν ήταν αισιόδοξες. «Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να την σβήσουμε» έλεγαν οι πυροσβέστες την ώρα που οι φλόγες πέρναγαν στον έναν από τους δύο πύργους που βρίσκονται στην πρόσοψη της εκκλησίας. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση στο βόρειο καμπαναριό. Αν αυτό καταρρεύσει, σας αφήσω να φανταστείτε την έκταση της ζημιάς» είχε δηλώσει ο στρατηγός Ζαν Κλοντ Γκολε, διοικητής πυροσβεστικής του Παρισιού.

Διασώθηκαν ιερά κειμήλια

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, τα περισσότερα από τα ιερά κειμήλια και τα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στο εσωτερικό του ναού έχουν διασωθεί.
Όπως έγραψε στο Twitter δημοσιογράφος του Paris Match, ο θησαυρός του καθεδρικού, στον οποίο περιλαμβάνονται το αγκάθινο στεφάνι που φορούσε ο Ιησούς Χριστός και τα ιερά κειμήλια, έχει διασωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη Πέμπτη, είχαν μεταφερθεί εκτός ναού για συντήρηση και καθαρισμό 16 θρησκευτικά αγάλματα.

Une bonne nouvelle : toutes les œuvres d’art ont été sauvées. Le trésor de la cathédrale est intact, la couronne d’épines, les saints sacrements.




Δείτε ζωντανά εικόνα από την Παναγία των Παρισίων:

Παραδομένη στις φλόγες η εκκλησία

Νωρίτερα, πλάνα κατέγραψαν την κατάρρευση του κωδωνοστασίου του ναού, καθώς και την κατάρρευση της οροφής του ναού.
«Τα πάντα καταρρέουν» δήλωσε αστυνομικός κοντά στο σημείo, καθώς ολόκληρη η οροφή του καθεδρικού ναού συνέχιζε να καίει.


Ένας πυροσβέστης τραυματίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού, ένας άνδρας που λάμβανε μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης έχει τραυματιστεί σοβαρά, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ όπως τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες πολίτες από την πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

Άμεσα στο σημείο ο Μακρόν

Άμεσα στην περιοχή έσπευσε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τροποποιώντας το πρόγραμμά του λόγω της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Ελιζέ. Ενα πρώτο σχόλιο για την μεγάλη καταστροφή έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας μέσω twitter.
Στο μήνυμά του, o γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως «η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».
Λίγες ώρες αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα περνούσε την πύλη της Παναγίας των Παρισίων για να δει τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο εσωτερικό του ναού και να συνομιλήσει με τους πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης.


Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
Υπενθυμίζεται πως η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1163 και χρειάστηκαν περίπου 180 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να πάρει τη μορφή που είχε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.
Ωστόσο, η Παναγία των Παρισίων το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής της, ενώ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης βανδαλίστηκε από τους εξεγερμένους, με τον αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc να αναλαμβάνει την επισκευή της στα μέσα του 19ου αιώνα.

Παγκόσμια θλίψη

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις τραγικές αυτές εξελίξεις. Με μηνύματα τους στο Twitter, χιλιάδες άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματά τους, βλέποντας τη Notre Dame στις φλόγες, ενώ τις προσευχές τους στέλνουν ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν» δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε» πρόσθεσε.
Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο, τουρίστες και κάτοικοι εξακολουθούσαν να έρχονται, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ.
Τη φρίκη του για την πυρκαγιά, προτρέποντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να «δράσουν γρήγορα», εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να σβήσει. Πρέπει να δράσετε γρήγορα» ανέφερε σε tweet του ο Τραμπ. Άμεση ωστόσο ήταν η απάντηση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Γαλλίας, τονίζοντάς του πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Την οδύνη της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».
Και η Τερέζα Μέι εξέφρασε τη συμπαράσταση της στον γαλλικό λαό και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά.
«Η σκέψη μου απόψε είναι στο γαλλικό λαό και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που πολεμούν την τρομερή πυρκαγιά στο καθεδρικό ναό του Notre-Dame», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Παναγία των Παρισίων καταστράφηκε και μαζί της αιώνες ιστορίας

Η διάσημη Παναγία των Παρισίων, ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, έστεκε υπερήφανη στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, όρθια για αιώνες. Γλίτωσε από πολέμους και φυσικές καταστροφές για να καταστραφεί τελικά, εν έτει 2019, από μία πυρκαγιά- τα υπερσύχρονα αντιπυρικά συστήματα δεν κατάφεραν να σώσουν το εμβληματικό ναό, ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού σε όλο τον κόσμο.
Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της 15ης Απριλίου στο εσωτερικό του ναού εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο το ξύλινο σκελετό της εκκλησίας, που άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε τα μέσα του 13ου αιώνα.
Μέσα σε σχεδόν δύο ώρες η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο – σαν βέλος – του καθεδρικού ναού κατέρρευσαν ενώ οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστιο σοκ.
Το 1963, η πρόσοψη του καθεδρικού ναού καθαρίστηκε από αιώνες αιθάλης και βρωμιάς, επιστρέφοντας στο αρχικό της χρώμα.
Μια άλλη εκστρατεία καθαρισμού και αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων πραγματοποιήθηκε από το 1991 – όταν και ο ναός εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο – έως το 2000.
Το 2013 – έπειτα από δύο αιώνες – ο περίφημος καθεδρικός ναός απέκτησε 9 νέες καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλιές και χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν γύρω από το νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ, για να ακούσουν τον καινούριο ήχο.