-Απαραίτητο το τοπογραφικό, λένε οι μηχανικοί και οι τοπογράφοι
-800.000 τα δικαιώματα της Μεσσηνίας
Μια σημαντική ενημερωτική συνέντευξη Τύπου δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τους ανθρώπους του τεχνικού κόσμου της Μεσσηνίας. Ειδικότερα, η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Νατάσσα Κυριακοπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Βασίλης Κουτραφούρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Μπάμπης Λευχιμιάτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, Τάσος Αδαμόπουλος, έδωσαν συμβουλές στον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν με ασφάλεια να δηλώσουν τα ακίνητα τους χωρίς να έχουν
στο μέλλον προβλήματα με την κτηματογράφηση.
Όπως τόνισαν, είναι σημαντικό να υπάρχει τοπογραφικό που θα έχει συνταχθεί από ειδικό επιστήμονα και να αποφεύγουν άλλες λύσεις, αφού μετά μπορεί «να τρέχουν» για διορθώσεις.
Διαδικασία
Η πρόεδρος της Ν.Ε. του Τεχνικού Επιμελητήριου Νομού Μεσσηνίας, λοιπόν, Νατάσσα Κυριακοπούλου, ξεκίνησε λέγοντας ότι στην ΠΕ Μεσσηνίας η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας από το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου για τους κατοίκους εντός Ελλάδας και ως τις 25 Αυγούστου για τους κατοίκους του εξωτερικού. Βέβαια, συμπλήρωσε, αναμένεται να δοθεί παράταση, προκειμένου όλοι οι ιδιοκτήτες να προλάβουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
Στη Μεσσηνία, όπως είπε, έχει ξεκινήσει η λειτουργία 11 μονάδων, όπου γίνεται ενημέρωση αλλά και υποβολή αιτήσεων, ενώ στην Καλαμάτα λειτουργεί το γραφείο κτηματογράφησης.
Μιλώντας στη συνέχεια για την αξία του Εθνικού Κτηματολογίου, ανέφερε ότι είναι ένα θεμελιώδες έργο για τη χώρα, απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο, με οφέλη για τους πολίτες, την εθνική οικονομία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η σύνταξη του κτηματολογίου μιας περιοχής και τα οφέλη της
Σχετικά με το τι είναι η σύνταξη για μια περιοχή, η κα Κυριακοπούλου είπε ότι πρόκειται για τη διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων που έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα στην περιοχή που γίνεται η κτηματογράφηση.
Επίσης, καταγράφεται μια σειρά νομικών πληροφοριών, όπως ληξιαρχικά στοιχεία, στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου, ο τρόπος απόκτησης του δικαιώματος αυτού κ.λπ.
Παράλληλα, τα τεμάχια αυτά απεικονίζονται με απόλυτο τρόπο, αφού γίνεται με συγκεκριμένες συντεταγμένες κορυφών στο εθνικό γεωδετικό σύστημα αναφοράς 687.
Συνεπώς, η όλη διαδικασία αποσκοπεί, αφενός, στη συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων και, αφετέρου, στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα επιτρέψουν την ακριβέστερη απεικόνιση των γεωτεμαχίων στο κτηματολογικό διάγραμμα.
Κινήσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες
Η κυρία Κυριακοπούλου πρόσθεσε ότι αρκετοί πολίτες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν διαβάσει ότι η δήλωση ενός ακινήτου είναι μια ανέξοδη και εύκολη διαδικασία, είτε με εντοπισμό μέσω προγραμμάτων είτε με στοιχεία της δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ως Τεχνικό Επιμελητήριο, εφιστά την προσοχή των ενδιαφερομένων να μην προβούν σε καμία από τις παραπάνω λύσεις, αφού αυτές εμπεριέχουν μεγάλα σφάλματα και αποκλίσεις, και έτσι θα οδηγήσουν σε ενστάσεις, προσφυγές, αλλά και περισσότερα έξοδα από αυτά που θα έκανε κάποιος αν προέβαινε σε ένα απλό εντοπισμό.
Κλείνοντας ανέφερε ότι στο Κτηματολόγιο δε χωρούν ασάφειες, γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν σωστή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους, η οποία επιτυγχάνεται με τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος που θα είναι ενταγμένο στο κρατικό σύστημα συντεταγμένων, κάτι που μπορεί να κάνει τοπογράφος ή πολιτικός μηχανικός, επιστήμονες που έχουν δηλαδή το δικαίωμα υπογραφής.
Ημερίδες
Ο πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, Βασίλης Κουτραφούρης, ανέφερε ότι για να αποφύγουν οι πολίτες σημαντικά προβλήματα θα πρέπει να απευθύνονται εγκαίρως σε ειδικούς επιστήμονες, ώστε να συντάξουν τοπογραφικές αποτυπώσεις και διαγράμματα.
Επίσης, συνέστησε στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στη διαδικασία κτηματογράφησης, αφού με αυτή διασφαλίζεται η ίδια τους η περιουσία.
Όσο για τις καταρτίσεις κτηματολογίου και δασολογίου, ο κ. Κουτραφούρης είπε ότι αποτελούν ευρωπαϊκές επιταγές εδώ και πολλά χρόνια, με τη χώρα μας να μην τις εφαρμόζει, ωστόσο, έστω και τώρα, το κάνει.
Τέλος, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας θα ακολουθήσει μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων, ενώ πρέπει να υπάρξει παράταση υποβολής κτηματογράφησης και στη Μεσσηνία, ώστε να προλάβουν όλοι οι πολίτες να κάνουν τις αιτήσεις τους.
Το πιο σημαντικό έργο
Ο πρόεδρος των Τοπογράφων Μηχανικών, Μπάμπης Λευχιμιάτης, είπε ότι το Κτηματολόγιο είναι το πιο σημαντικό έργο που εκπονείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, αποτελούσε δε πόθο και εθνική υποχρέωση εδώ και δεκαετίες και τώρα φαίνεται πως υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθεί.
Τα αποτελέσματα, όπως είπε, θα φανούν στο άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο μέλλον και έτσι έχει μεγάλη σημασία να γίνει άρτια και ορθή καταγραφή των δεδομένων που αφορούν ιδιωτική αλλά και δημόσια περιουσία.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει τον ακριβή και σωστό καθορισμό των γεωτεμαχίων είναι με ένα εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, που θα έχει συνταχθεί από πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο μηχανικό.
Όχι επειδή ο νόμος προστατεύει έτσι τα δικαιώματα των παραπάνω, αλλά επειδή αυτοί έχουν την επιστήμη και την ικανότητα να το κάνουν σωστά. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν προβλήματα, με τα γεωτεμάχια να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά, να υπάρχουν υπερκαλύψεις, κάποια από αυτά να μην εντοπίζονται καν και έτσι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν με μεγάλο κόστος να διορθώσουν τις αρχικές καταγραφές, με το Κτηματολόγιο να μη δίνει πολλές τέτοιες ευκαιρίες.
Η διαδικασία κτηματογράφησης και η διόρθωση λαθών
Αφού ακολουθήσει η προανάρτηση μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, αυτό θα αποτελέσει το μήνυμα σε όποιον έχει υποβάλει δήλωση αν συμφωνεί ή όχι. Έτσι, αν κάποιος δεν έχει τοπογραφικό, δύσκολα θα μπορέσει να αντιληφθεί αν αυτό που βλέπει εκείνη τη στιγμή είναι αυτό που κατέχει. Αν τότε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, θα αναγκαστεί να κάνει τοπογραφικό για να το προσκομίσει στο Κτηματολόγιο και να γίνει η διόρθωση.
Τέλος, θα υπάρξει μία και μοναδική ευκαιρία, η ανάρτηση δηλαδή, που στο παρελθόν ήταν δύο, οπότε από την πλευρά του και αυτός κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να κάνουν τοπογραφικά.
Τυχόν παρατάσεις
Όμως, τόνισε ότι οι απαιτήσεις στο νομό για τοπογραφικά είναι πάρα πολλές, με τον τεχνικό κόσμο που ασχολείται να μην επαρκεί, συνεπώς ο χρόνος που δίνουν στον κόσμο δεν είναι αρκετός. Σε άλλους νομούς, όπως είπε, έχουν δοθεί παρατάσεις, που όμως είναι πολύ μικρές. Κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να είναι διαφορετικός ο τρόπος, με τον κόσμο να έχει αρκετό χρόνο για να κάνει αυτό που καλείται να κάνει τώρα, σε εποχές που τα οικονομικά δεδομένα ήταν καλύτερα και έτσι να υπήρχε ένα κτηματολόγιο που θα βασιζόταν σε τοπογραφικά διαγράμματα.
Τα προβλήματα που μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί
Ο πρόεδρος Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Τριφυλίας, Νίκος Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι η δουλειά ενός επαγγελματία που συντάσσει ένα τοπογραφικό είναι να εξακριβώσει τα όρια, άρα κατά τον ίδιο δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κτηματογράφηση εκ του μακρόθεν, όπως αυτή τη στιγμή κάποιοι προβάλλουν.
Ο κ. Αναστασόπουλος θέλησε να παρουσιάσει κάποια προβλήματα που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στη διαδικασία της κτηματογράφησης. Ειδικότερα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η υποβολή των δηλώσεων, τουλάχιστον στην Τριφυλία, είναι μηδαμινή, άρα η κινητοποίηση των πολιτών είναι σε χαμηλό επίπεδο, που μάλιστα δεν ξεπερνά ούτε το 20%.
Δειλά δειλά, πρόσθεσε, ένα μικρό μέρος του κόσμου μαζεύει τα χαρτιά του για να ξεκινήσει να κάνει δηλώσεις. Άρα, όταν το ποσοστό αυτό αρχίσει να υποβάλει δικαιώματα, θα υπάρξει πρόβλημα στα σημεία κτηματογράφησης.
Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε για προχειρότητα και ελλιπή ενημέρωση με την οποία ξεκινά η τελευταία φάση κτηματογράφησης της χώρας, που μάλιστα αφορά στο 65% της ελλαδικής έκτασης και λίγο λιγότερο από το 50% των δικαιωμάτων. Προχειρότητα που έχει να κάνει με το ότι δεν υπήρξε καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου, ενώ πολλά γραφεία κτηματογράφησης που έχουν δημιουργηθεί δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν.
Ακόμα ένα πρόβλημα για τον κ. Αναστασόπουλο είναι η χρονική προθεσμία, αφού για ένα τόσο μεγάλο έργο οι 3+ 3 μήνες είναι ανεπαρκέστατοι.
Στη Μεσσηνία, σχολίασε, πρέπει να καταχωρηθούν 800.000 δικαιώματα, οπότε αν αρχίσουν αυτά να καταχωρούνται, πόσα μπορούν να είναι ανά μέρα;
Σε άλλες περιοχές (Αρκαδία) υποστήριξε είναι αδύνατον να καταχωρηθούν πάνω από 1.000 τη μέρα, άρα και 2.000 να είναι τη μέρα στη Μεσσηνία, χρειάζονται 400 μέρες.
Άλλο πρόβλημα που έθεσε είναι ο εντοπισμός ακινήτου: αν δε γίνει σωστά αυτός (π.χ. με κινητό), θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, αφού το κτηματολόγιο για κάθε γεωτεμάχιο που αναφέρεται κάνει δύο έλεγχους, ο ένας είναι η συμβατότητα του εμβαδού και ο άλλος η συμβατότητα της θέσης.
Έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας
Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, Τάσος Αδαμόπουλος, που θέλησε να αναφερθεί σε ένα ακόμα ζήτημα που θα δημιουργήσει προβλήματα και είναι αυτό της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, διότι μεγάλες εκτάσεις ιδιοκτησιών μεταβιβάζονταν στον παρελθόν δια λόγου και απουσιάζουν οι τίτλοι.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, όπως είναι υποχρεωτικό το να προκύψει η νομή και κατοχή του ακινήτου για τουλάχιστον 20 χρόνια από δύο έγγραφα.
Όχι, δηλαδή, μόνο από το Ε9 ή κάποια ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο. Εάν, λοιπόν, δεν τεκμηριωθεί με τον ορθό τρόπο η χρησικτησία, για κάποιον που μπορεί να έχει κάνει τη διαδικασία δήλωσης στο κτηματολόγιο, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην ενταχθούν τα ακίνητα. Έτσι, κάλεσε όσους ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία (χρησικτησία) να κινηθούν άμεσα και να σπεύσουν σε μηχανικό και δικηγόρο, αφού πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία σε σχέση με όταν υπάρχουν συμβόλαια και τίτλοι ιδιοκτησίας. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση tharros
Fitch: Αφησε αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές
προοπτικές
-
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch άφησε αμετάβλητo το ελληνικό
αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές. Ο Fitch είχε δώσει στην
Ελλάδα την ε...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα