Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Υποχρεωτικός εμβολιασμός προβλέπεται με το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Τις περιπτώσεις όπου ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός περιγράφει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία που τέθηκε σε διαβούλευση.
Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη δημόσια υγεία βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα στην ιστοσελίδα του Opengov, για δημόσια διαβούλευση. Ανάμεσα στις διατάξεις ξεχωρίζει το άρθρο 5, με το οποίο εισάγεται η έννοια του υπό συνθήκη υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο δίνεται προτεραιότητα στις βασικές λειτουργίες της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη, μέσα από ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, όπως εμβολιασμοί, πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών, διατήρηση της υγείας των μητέρων, βρεφών, παιδιών και των εφήβων, προαγωγή της ψυχικής υγείας και της σεξουαλικής - αναπαραγωγικής υγείας.
Στο δεύτερο μέρος του νομοθετήματος, που αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα "ΣΠΥΡΟΣ

ΔΟΞΙΑΔΗΣ”, το οποίο περιέχει προγράμματα δημόσιας υγείας, περιγράφεται η εμβολιαστική πολιτική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται μεταξύ των προγραμμάτων είναι και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ), το οποίο απευθύνεται σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενηλίκους, μετακινούμενους πληθυσμούς και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και περιλαμβάνει τα προγράμματα εμβολιασμών όλων των ανωτέρω.
Στο πλαίσιο αυτού εισάγεται και η συνθήκη του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλεται δυνάμει απόφασης του Υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζεται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».
Υπουργικές αποφάσεις θα προσδιορίζουν κάθε επιμέρους δράση που αφορά στο ΕΠΕΜΒ, όπως διαδικαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής, τα ενδεδειγμένα εμβόλια κλπ. Η συμμετοχή των πολιτών στην αναλογούσα δαπάνη διενέργειας της συγκεκριμένης δράσης πρόληψης σε όλους τους συμμετέχοντες δημόσιους φορείς είναι μηδενική, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.
Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται δωρεάν από τους οριζόμενους στο πρόγραμμα δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και υλοποιούνται με σύμπραξη των καθοριζόμενων σε κάθε Εθνικό Πρόγραμμα εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.  news4health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα