Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Γεωργικό Σχολείο για τους επαγγελματίες αγρότες στην Καλαμάτα


Τη λειτουργία στην Καλαμάτα από φέτος, και μάλιστα από τον Ιούνιο, Γεωργικού Σχολείου αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Συμβούλιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με επιστημονικά υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Πετρόπουλο και ο προγραμματισμός αφορά 10 τμήματα των 20 ατόμων. Ενδεικτική ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 1η Ιουνίου.
Χώρος διεξαγωγής στην Καλαμάτα θα είναι οι αίθουσες της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, αλλά και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα υποδείξουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Σκοπός του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή και άτομα τα οποία σχεδιάζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια της γης.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια – δεν υπάρχει δομή η οποία να παρέχει εξειδικευμένες και σύγχρονες γνώσεις και κατευθύνσεις στους επαγγελματίες αγρότες. Το κενό αυτό είναι σημαντικό και δημιουργεί προβλήματα τόσο στην αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και στη μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται – κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ίδιας της εξέλιξης της επιστήμης – οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων αδυνατούν να αξιολογήσουν και αξιοποιήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ή να αυτοσχεδιάζουν ή να αρκούνται σε επιφανειακές και ευκαιριακές συμβουλές κάποιων ειδικών.
Με 15 θεματικές ενότητας
Η παροχή γνώσεων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα καλύψει μια σημαντική ανάγκη των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, δηλαδή της έγκαιρης, σύγχρονης και εκλαϊκευμένης γνώσης.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι να αποκτήσουν τα άτομα που ασκούν το επάγγελμα του αγρότη σύγχρονες γνώσεις και λύσεις σε θέματα και προβλήματα που έως τώρα ή δεν τα αντιμετώπιζαν ή τα αντιμετώπιζαν ελλειμματικά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και περιλαμβάνει 15 θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι οι εξής:
Θ.Ε.1: Περιβάλλον
Θ.Ε.2 Αποτύπωση γεωργικής εκμετάλλευσης
Θ.Ε.3: Πολιτική
Θ.Ε.4: Οργανώσεις
Θ.Ε. 5: Κατηγορίες προϊόντων
Θ.Ε. 6: Δημιουργία εκμετάλλευσης
Θ.Ε. 7: Έδαφος – Θρέψη φυτών – Λίπανση
Θ.Ε. 8: Υδατικές ανάγκες – Άρδευση καλλιεργειών
Θ.Ε. 9: Καλλιεργητικές πρακτικές
Θ.Ε. 10: Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί φυτικών προϊόντων
Θ.Ε. 11: Χειρισμοί κτηνοτροφικής μονάδας
Θ.Ε. 12: Υγιεινή κτηνοτροφικής μονάδας
Θ.Ε. 13: Εξοπλισμός
Θ.Ε. 14: Καθετοποίηση – εμπορία
Θ.Ε. 15: Αγροτουρισμός.        Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα